Jihočeši udělali rázný krok směrem k prvenství v základní části ve dvou venkovních duelech v tomto týdnu, když vyhráli v Prostějově 3:2 a o den později v Benátkách nad Jizerou 2:0. „S bodovým ziskem jsme samozřejmě spokojeni," přikývne trenér Antonín Stavjaňa. „Potřebovali jsme nahradit poslední domácí ztráty, což se nám také podařilo," dodal.

Po dvou domácích porážkách mělo k hráčům proslov vedení klubu a zdá se, že se neminul účinkem. „Po Novém roce jsme sklouzli ve výkonech k jisté setrvačnosti. Hráči jako by měli pocit, že je to rozběhnuté a stačí jenom občas přišlápnout do pedálů, aby to jelo samo. Jenže to nestačí," má trenér zcela jasno. „Ztratili jsme velice slibný náskok. Sezona je dlouhá a nedá se odehrát celá na jedné výkonnostní úrovni," je si vědom. „Když dojde k nějakému propadu, tak jde o to, aby netrval dlouho. Věřím, že atmosféra bude směrem k závěru sezony gradovat."

K prvenství v základní části stačí týmu získat jediný bod. Trenér Stavjaňa o tom ale nechce ani slyšet. „Nemám podobné počítání rád," odmítne. „Vzhledem k play off není až tak důležité, jestli budeme první nebo druzí. Od šestého do desátého místa je to strašně vyrovnané a stejně nevíte, na koho narazíte. Daleko podstatnější je, aby bylo odpovídající klima v mužstvu."

Možnost, že z prvního místa by se jeho tým v případném semifinále play off vyhnul největším soupeřům Jihlavě a Kladnu, Antonína Stavjaňu už vyloženě popudila. „Nejdříve se do toho semifinále musíme dostat," ohradil se. „Nezlobte se na mě, ale tady každý už mluví o baráži. To se pak stává, že člověk zakopne hned o první schod. To se snažím trochu brzdit. Koncentrujme se na to, že nás čeká první kolo play off, které bude hodně náročné. Soupeři proti nám nebudou mít co ztratit, což je strašně zrádné," zdůrazní.

Motor dvakrát vyhrál, ani jeden gól ale opět nevsítil v přesilové hře. „V přesilovkách je to o kvalitě hráčů. Momentálně třeba formace Tomáš Nouza – Tomáš Vak a Martin Heřman nemá ideální formu. Nicméně spoléháme na to, že si jistou katarzí musí projít. Napomoci by měli i kreativní hráči Rok Pajič a Ondra Šulek, kteří se vracejí do sestavy," vyjádřil se Stavjaňa k přesilovkám. Ty se jeho týmu stále nedaří.

Návrat Roka Pajiče do sestavy ale ještě není stoprocentní. „Řešíme to s ním prakticky každý den. Trénuje, ale záleží také na něm, jak se cítí," podotkne trenér.

O marodce se vzhledem k blížícímu se play off bavit nechce. Jisté je, že mimo hru jsou dlouhodobí marodi Květoň s Chovanem, otazník visí i na Walkerem. „Nebudeme pouštět ven žádné informace o zdravotním stavu hráčů," nabízí před klíčovou fází sezony pochopitelné stanovisko.

V sobotu přijede do Budvar arény Havířov, který už ztratil naději na postup do play off a je již také prakticky zachráněný. Na průběh utkání by to podle kouče velký vliv mít nemělo. „Je tisíc aspektů, které zápasy ovlivňují. Počínaje počasím, návštěvou, rozpoložením, jak se kluci vyspí. Je to jen jedna z věcí, která na utkání bude mít vliv," s nadsázkou Stavjaňa odpoví. „Věřím, že to všechno přebije taková ta hráčská ješitnost našeho týmu, že chce skončit na prvním místě. To by mělo zápas rozhodnout. A ne v jakém složení a pohodě přijede soupeř," přeje si.