V loňském roce znemožnila uspořádání memoriálu pandemie koronaviru, v tradičním dubnovém termínu to kvůli zavedeným opatřením nešlo ani letos. Přesto se nakonec organizátorům z Nadačního fondu Jana Marka a především mládežnickému trenérovi Janu Hanzálkovi, který Jana Marka v mládežnických kategoriích vedl a je hlavní hybnou silou tohoto klání, povedlo najít vhodný náhradní termín a zajistit elitní týmy této věkové kategorie.

„V minulém roce to nešlo a další ročník už jsme vynechat nechtěli, proto jsme zvolili jiné datum i pozměněný formát,“ podotkl Jan Hanzálek. Místo obvyklých pěti účastníkům, kteří se v předchozích letech během dvoudenního programu utkali každý s každým, se nyní hrálo jen jeden den klasickým turnajovým systémem.

Konečné pořadí
1. HC Motor České Budějovice
2. HC Sparta Praha
3. HC Rytíři Kladno
4. HC Střelci Jindřichův Hradec

Na hradeckém stadionu se sešla výborná konkurence v podobě extraligových dorostenců Českých Budějovic, pražské Sparty a Kladna, které doplnil domácí výběr Střelců.

Jindřichohradecký celek v konkurenci extraligových týmů na výrazný úspěch pomýšlet nemohl, ale oba duely s favorizovanými protivníky zvládl i přes poměrně vysoké porážky se ctí.

Střelci nejprve v jihočeském derby podlehli 1:6 Motoru a v souboji o třetí místo 2:7 Kladnu. Právě Rytíři sehráli nejvyrovnanější zápas celého turnaje a jejich duel se Spartou o postup do finále musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž se štěstí přiklonilo na stranu Pražanů.

Dorostenci z hlavního města byli pasování na hlavního aspiranta na zisk trofeje, ale ve finále se museli sklonit před uměním mladého českobudějovického celku, který po výsledku 5:1 tímto triumfem navázal na prvenství v memoriálu z roku 2015. Za zmínku stojí i fakt, že vítězný Motor táhl nositel známého jména Viktor Kotalík mladší, který první hokejové krůčky činil právě na jindřichohradeckém ledě.

Hokejisté a jejich realizační týmy během přestávky před závěrečnými duely o konečné pořadí zavítali na městský hřbitov, kde uctili památku Jana Marka. Odchovanec hradeckého hokeje, reprezentant a mistr světa zahynul 7. září 2011 společně s celým týmem Lokomotivu Jaroslav při leteckém neštěstí v Rusku.

Ceny vítězům předával jindřichohradecký starosta Jan Mlčák i otec zesnulého hokejisty Jan Marek starší.

Výsledky

Střelci J. Hradec – Motor Č. Budějovice 1:6 (1:2, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. D. Zamazal (Gajdolín, Jon) – 12. Drančák (V. Kotalík), 13. Aulický, 23. Hoch (Drančák, Kubík), 26. Lukeš (Lakomý), 27. Drančák (V. Kotalík), 37. Kubík (Drančák). Rozhodčí: Hamr – Soukup, Havelka. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2.

Sparta Praha – Rytíři Kladno 5:4 SN (1:2, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Stěpančuk (Žmola), 19. Jakab, 27. Poláček (Štípek, Skuratov), 36. Odehnal (Stěpančuk), rozhodující nájezd Stěpančuk – 9. Kut (V. Aschenbrenner), 11. Šátek (Holeček), 19. Marcinek (Černý), 22. Petřík (Kupčo, Černý). Rozhodčí: Hamr – Soukup, Havelka. Vyloučení: 1:3.

O 3. místo

Rytíři Kladno – Střelci J. Hradec 7:2 (3:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Šíma (Kut), 6. Hlaváček (Holeček), 12. Hlaváček (O. Šátek), 25. Petřík, 30. V. Aschenbrenner, 40. Mejtský (Holeček), 45. Holeček – 27. Dijanovič, 33. Jon. Rozhodčí: Soukup – D. Bušta, P. Bělohlav ml.

Finále

Motor Č. Budějovice – Sparta Praha 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. V. Kotalík (Drančák), 4. Hoch (Schmidtmayer), 15. Drančák (V. Kotalík), 24. Postl (Drančák), 43. Drančák – 37. Křišťan (Bartoň, Brož). Rozhodčí: Soukup – D. Bušta, P. Bělohlav ml. Vyloučení: 2:3.

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Michaela Hesová (Sparta)
Nejlepší obránce: Martin Novák (Kladno)
Nejlepší útočník: Tomáš Lukeš (ČB)
Nejužitečnější hráč: Samuel Drančák (ČB) 8 bodů (4+4)