Už se dá říct, že jste se v Hradci Králové i s rodinou zabydleli?
Od září, kdy začala škola a k tomu koníčky našich dětí, tak dostal náš rodinný život zase určitý režim.

Vaše starší dcerka se v Budějovicích věnovala moderní gymnastice. Pokračuje v tom i ve vašem novém působišti?
Ano. Moderní gymnastika v Hradci funguje, takže v tom není problém.

Jaké jste sehnali v Hradci bydlení?
Máme pronajatý byt v přízemí třípatrové novostavby u parku na okraji města.

Prakticky celý život jste strávili v Českých Budějovicích. Bylo pro vás i vaši rodinu složité adaptovat se na nové město?
Nejvíce mi tady chybí kamarádi a celé to okolí, které jsem v Budějovicích měl. Nejhorší je to ale pro manželku. Já mám v Hradci to, co jsem měl v Budějovicích, to znamená hokej. Adélka chodí do školy, ale pro manželku je to nejtěžší.

V Budějovicích hrávala ve volném čase volejbal. Pokračuje s tímto koníčkem i v Hradci?
Volejbal si zahrát chodí. Tréninky ale mají v úterý večer, kdy mi často hrajeme zápasy, takže je to docela složité.

Už jste alespoň stihli podniknout s dětmi výlet do nedalekého safari ve Dvoře Králové?
V safari jsme byli ještě v září, když bylo teplo. To jsme stihli.

Po sportovní stránce se vám daří až nečekaně. Asi jen málokdo předpokládal, že první reprezentační přestávku budete trávit na druhém místě tabulky.
Je fakt, že asi nikdo nečekal, že budeme mít tolik bodů a vykopne nás to v tabulce takhle nahoru.

Loni jste se prakticky se stejným týmem, který je navíc oslabený o reprezentačního brankáře Kováře, pohybovali spíše ve druhé polovině tabulky. Jsou pro vás tyto výsledky překvapením?
Povedlo se nám navázat na loňskou závěrečnou čtvrtinu základní části extraligy, kdy se nám dařilo a v minitabulce z této části soutěže jsme byli třetí.

Daří se i vám osobně. Zaujal jste pevné místo na teletextu České televize, kde figuruje nejlepší desítka kanadského bodování extraligy. Po kolika letech jste se na teletext vrátil?
Už to pár let bude. Loni jsem tam byl na začátku sezony, ale to bylo jen v tabulce střelců. V desítce kanadského bodování jsem nebyl možná nějaké tři nebo čtyři roky.

V osmnácti zápasech jste dosáhl pozoruhodného průměru bod na zápas. Vzpomenete si, jestli jste vůbec někdy v minulosti měl takovou bilanci?
Možná tak po prvním zápase sezony… Nechci to zakřiknout, ale docela to tam padá.

Nastupujete nejčastěji v jedné formaci s Tomášem Mertlem a Jaroslavem Kudrnou. Přestože jste s Mertlem oba dlouholetí českobudějovičtí hráči, v jedné řadě jste skoro nikdy nehráli.
To je pravda. Ale na ledě si vyhovíme. On hraje v centru a k tomu má nás mladíky na křídlech (smích).

Našli diváci cestu v Hradci na extraligu?
Záleží hlavně na našich výkonech. Teď se nám daří, tak chodí takové čtyři tisícovky lidí. Ale třeba na Spartu bylo šest tisíc a na derby s Pardubicemi bude asi vyprodáno. Zatím se daří, takže lidi docela chodí.

Fanoušci s vámi jezdí i na venkovní zápasy?
Docela ano. Výhodou Hradce je, že je to odtud všude relativně blízko. Na většinu zápasů venku za námi dorazí nějakých třicet až čtyřicet fanoušků. V Praze na Spartě nebo na Slavii to bývá ještě víc.

Mountfield nemá mezi hokejovou veřejností dobré jméno. Je mu vyčítáno že z tradičního hokejového města, kterým České Budějovice bezpochyby jsou, odvedl extraligu. Zaznamenali jste na některých stadionech projevy nevraživosti?
Bylo to spíše v úvodu soutěže. Na některých stadionech se objevovaly transparenty v tomto duchu. Ale postupně to vymizelo. Není to tak, že by někdo fandil proti nám nebo něco podobného.

Sledujete, jak se daří českobudějovickému Motoru v první lize?
Samozřejmě to sleduji a občas mluvím s Alešem Kotalíkem, od kterého mám dost přesné informace.

Co říkáte výsledkům týmu?
Všichni asi mysleli, že to bude jednodušší. Čekalo se, že v první lize bude Motor hrát spíše nahoře. Ale jak uvedl právě Aleš Kotalík v rozhovoru u vás v Deníku, první liga není špatná soutěž a má svou kvalitu. Hrají tam kvalitní hokejisté. Ale čekalo se lepší umístění. To určitě.

Je reálný do budoucna váš návrat pod Černou věž?
Těžko říct. V Hradci mám smlouvu do konce sezony. A jsem hráč Hradce, takže Motor by mě musel vykoupit za tabulkovou hodnotu a pak ještě nabídnout nějaké podmínky. Otázka je, jak je to reálné. Zatím je na to ještě brzy. Budeme řešit až tak někdy v lednu, jak to bude dál a kde o mě bude zájem. Podle toho se budu rozhodovat.