Co pro vás znamená nominace na olympiádu? Považujete ji za absolutní vrchol své dosavadní kariéry?
Ještě v létě by mě to ani nenapadlo, ale postupem času jsem začínal věřit, že bych šanci mohl mít. Jsem za ni  moc šťastný. Je úžasné dostat se mezi nejlepší české hokejisty současnosti.

Kdy jste začal věřit, že budete figurovat v konečné nominaci?
Myslím, že po každé letošní reprezentační akci jsem byl blíž a blíž, takže jsem postupně tak nějak začal doufat, že bych se v konečné nominaci mohl objevit.

Hovořil už s vámi gólmany trenér Hadamczik o rozdělení rolí pro olympijský turnaj?
Ne. Rozdělení rolí nám trenér ještě nesdělil.

Jako o jedničce dlouhodobě hovoří o Ondřeji Pavelcovi. Počítáte předběžně s tím, že právě on zahájí turnaj jako gólman číslo jedna?
Podle mého názoru se to hodně změnilo po posledním turnaji Euro Hockey Tour. Uvidíme, kdo naskočí do turnaje jako jednička. Je možné, že se v utkáních ve skupině objeví v brance víc gólmanů.

Co říkáte faktu, že v nominaci figuruje hned šest odchovanců jihočeského hokeje?
Je to pro celý jihočeský hokej parádní výsledek. Dříve produkovaly nejvíce hráčů pro reprezentaci hlavně líhně z Litvínova a Kladna. Jsem rád, že v posledních letech má Jihočeský kraj pokaždé velké zastoupení v národním týmu. O to víc se pokaždé na sraz s reprezentací těším.

V Soči jste byl na posledním turnaji Euro Hockey Tour. Co říkáte hale a zázemí pro olympijský turnaj?
Hala je nádherná a zázemí také úplně dostačující. Rusové si dali záležet. Jsem přesvědčen, že tam o nás bude dobře postaráno.

V Jekatěrinburgu jste sezonu hůř začali, ale nyní pravidelně bodujete. Čím si vysvětlujete tento vzestup?
Na začátku sezony jsme dokázali uhrát body jen tehdy, pokud jsme všichni bojovali za tým a všechno tomu na ledě podřídili. Ne ve všech zápasech ale tomu tak bylo. Po nějaké době si to však všichni uvědomili, začali jsme hrát mnohem víc jako tým a přináší to své ovoce.

Ve své konferenci máte dobrou výchozí pozici. Věříte, že už postup do play off uhájíte?
Pořád se držíme v osmičce, máme i slušný náskok, ale stále ještě to není hotové. Potřebujeme uhrát ještě dost bodů, abychom měli stoprocentní jistotu účasti v play off. Pro náš klub by to byl obrovský úspěch. Děláme všechno proto, abychom to dokázali.

Loni byl Jekatěrinburg absolutně nejslabším týmem KHL. Panuje letos ve městě hokejová euforie? Kolik diváků nyní v průměru chodí na zápasy jaká bývá atmosféra?
Lidi si tady letos hokej šíleně užívají. Všude je znát, jak jsou na nás hrdí za výkony,  jaké v této sezoně podáváme.  Máme halu na 5400 diváků a  plno bývá na každý zápas. Atmosféra bývá výborná, diváci fandí ze všech sil.

V poslední době máte mimořádnou fazonu v klubu i reprezentaci. Cítíte, že to je momentálně vaše životní forma?
Doposud to životní forma asi je, i když doufám, že to v mé kariéře není strop, ale pořád se ještě budu zlepšovat. Ale je pravda, že jsem teď nabral takové sebevědomí, jaké jsem ještě asi neměl.

V hokeji jste to dotáhl až do reprezentace i nejprestižnější evropské soutěže. Co bylo podle vás ve vaší dosavadní kariéře nejdůležitější?
Podle mě je důležitý úplně každý krok, který hokejista za celou svou kariéru už od dětství udělá. Těžko bych mohl být tam, kde teď jsem, kdybych něco už jako malý flákal. Je třeba vědět, za čím si člověk jde a dělat pro to úplně všechno. Já jsem hokejem žil už od malička, nikdy jsem nechtěl dělat nic jiného a šel jsem si za tímto svým cílem.

Měl jste štěstí také na kvalitní trenéry?
To je právě nesmírně důležité, jaké trenéry na této své hokejové cestě potkáte. Ti mají velký vliv na vývoj hokejisty, především na jeho psychiku. Já musím říct, že jak v Písku, tak i v Budějovicích se o mě starali skvělí trenéři. Hlavně v tom ,,krizovém" věku, kterým si musí projít každý sportovec. Po přestupu do Budějovic jsem byl veden výbornými trenéry.

Vy sám byste chtěl třeba někdy v budoucnu trénovat?
Výchova mládeže mě celkově dost zajímá. Už jsem objel hodně soustředění pro děti, která vedli právě budějovičtí trenéři. Často jsem s dětmi chodil trénovat i v době, když jsem měl volno nebo jsem se vracel po zranění či nemoci. Zrovna teď jsem se řeší budoucnost budějovické mládeže. Doufám, že po tom, co se v Budějovicích událo loni, tentokrát zvítězí zdravý rozum.

Co konkrétně máte na mysli?
Především si myslím, že by do něčeho takového, jako je výchova hokejové mládeže, neměla zasahovat politika.  Hokej má v Budějovicích obrovskou tradici a vyrostla zde řada skvělých hokejistů. Věřím, že mládež s udělením statutu adepta Akademie ČSLH nepotřebuje žádné převratné změny, ale naopak zaslouží podporu. Budějovice vždy těžily z toho, že si stahovaly nejlepší hráče z celého kraje do svých mládežnických družstev. Teď by mohlo hrozit, že o všechny talenty klub přijde, což by mohlo znamenat velké problémy. Klub hlavně potřebuje podporu. Potřeboval ji už v červnu minulého roku a dnes třeba mohli hrát naši kluci extraligu doma. A naši  fanoušci mohli mít hokej, jaký si zaslouží.

Váš mladší bratr Jan nastupuje také v KHL v dresu  Magnitogorsku. Jakou máte letos vzájemnou bilanci?
Letos jsme proti sobě hráli jen jednou, gól mi nedal a chytil jsem mu rozhodující nájezd. V zápase si ale připsal tři nahrávky, takže úplně naprázdno nevyšel.

V průběhu podzimu se hovořilo o zájmu Omsku o vaši  osobu. Jak byl vážný a pokud ano, na čem váš případný odchod ztroskotal?
Trenér Miloš Říha po svém nástupu do Omsku o mě údajně hodně stál, ale Jekatěrinburg jasně deklaroval, že mě nikam uvolňovat nebude.

Na jak dlouho máte v Jekatěrinburgu smlouvu a už přemýšlíte také o příští sezoně?
Smlouvu mám v Jekatěrinburgu ještě na příští sezonu. Zatím o tom nepřemýšlím. Čekají mě důležité zápasy o play off v KHL, olympiáda, závěr sezony a možná pak ještě také boj o nominaci na mistrovství světa, takže konec sezony je ještě hodně daleko.

Sledujete jak se (ne)daří českobudějovickému Motoru v první lize a naopak daří vašim bývalým spoluhráčům v Hradci Králové?
Oba týmy pochopitelně sleduji. Kluci z Hradce hrají opravdu super, určitě si letos sezonu užívají. Motor také pečlivě sleduji. Po slibném začátku, kdy to vypadalo, že by mohli patřit k tomu nejlepšímu v první  lize, jsme se všichni museli trošku probudit do reality. Ale věřím, že se všemi silami poperou v konci sezony o lepší umístění, důstojně ukončí sezonu a příští rok to bude vypadat úplně jinak.

S kým jste ze svých bývalých spoluhráčů nyní nejčastěji v kontaktu?
Hodně v kontaktu jsem s Martinem Podlešákem, z Budějovic s Davidem Kuchejdou. Bylo skvělé potkat se na srazu národního týmu po dlouhé době zase s Jirkou Šimánkem. Měli jsme si o čem popovídat.

Zorganizujete v létě druhý ročník letního turnaje v malém fotbale, který se setkal při své premiéře na Dobré Vodě s velkým ohlasem?
Už o něm začínám přemýšlet. Po vydařeném prvním ročníku bych si představoval druhý ročník ještě jako větší akci zastřešenou charitativní sbírkou na pomoc nemocným dětem. Musím vymyslet dobré datum, najít místo konání a všechno včas zveřejním. Rád se potkám s lidmi, které jsem teď rok neviděl. Užijeme si legrace, pobojujeme na zeleném trávníku a navíc společně pomůžeme dobré věci.