Nejstarší hráč ligy se nejprve v úvodu týdne vyrovnal Marku Messierovi. Oba měli 1887 bodů.  Před Čechem už je jen Wayne Gretzky, který dosáhl na 2857 bodů.

Jaromír Jágr se ale v noci na dnešek  díky jedné asistenci při prohře Floridy s Bostonem 1:3 osamostatnil na druhém místě historického pořadí kanadského bodování NHL. Zaznamenal 1888. bod v kariéře (755+1133) a překonal tak Marka Messiera, jehož v úterý dostihl.


Na obrovský úspěch reagovala také českobudějovická legenda. Jaroslav Pouzar.

Zápas Florida – Buffalo se zastavil, fanoušci, spoluhráči, ale i protihráči Jágrovi gratulovali. Poutavý okamžik, jak ho vy vnímáte?
Myslím, že je to určitě pro Jágra nezapomenutelný zážitek. Být druhý v NHL v historických tabulkách se nepovede každému. Jarda tím, že je dlouhověký a může hrát dlouho, tak se mu to podařilo. Škoda, že měl přerušenou sezonu, když byl v KHL (2008 – 2011 – pozn. red.). To se mu do toho nepočítá, takže by vlastně Messiera vyrovnal už dřív.

Překoná ho? Dosáhne třeba až na metu 2000 bodů?
Záleží na tom, jak bude dlouho hrát. On ty body nějaké nasbírá, ať je to nahrávka nebo gól. On jich nemusí dávat stovky. Stačí, když bude hrát dalších pět nebo šest let. Je velice těžké překonat dvoutisícovou hranici. Gretzkymu se to podařilo a neměl tolik sezon jako Jarda Jágr.

Proč vůbec z NHL na tak dlouho odcházel do Ruska?
Nevím. Třeba neměl dobrou nabídku. Možná musel někam odejít, aby mohl hrát v jiném klubu. Nikdo neví, jak to tam přesně bylo. Jari Kurri hrál rok v Evropě, aby mohl později odejít za Gretzkym do Los Angeles. Jágrův přesný důvod neznám. Nevím. Třeba v té době, když do Ruska přestupoval, neměl v kanadsko americké NHL dobré nabídky. To já opravdu nevím. Třeba by v té době v NHL nehrál.

V čem je český hokejový útočník tolik výjimečný?
Je dlouhověký. Má dobrou fyzickou kondici. Je veliký.

Má geniální sportovec také hokejové slabé stránky?
Jarda na tom malém hřišti nemá žádné slabiny. Je tam i rychlý. Má výhodu v tom, že je tak veliký, že udělá kličku a je uprostřed hřiště a může střílet. Vždyť se podívejte, jak má dlouhou hokejku, kam až dosáhne. S tou, když se postaví k mantinelu a dá ji před sebe, tak na něj nikdo nedosáhne. Jednou rukou si drží hráče, zády si kryje puk a pak vystřelí. On se u toho ani tolik nemusí nadřít, jako se třeba nadřou ti menší.

Nemá podle vás trochu nedostatky při bránění?
V defenzivě je pro něj jeho velikost trochu nevýhoda, není tak obratný, jako ti malí. U něj to ale není problém, protože v Kanadě jsou hráči, kteří jsou na bránění a hráči na útočení. Jarda tam nehraje všechno.

Překoná jeho počet získaných kanadských bodů nějaký současný český hokejista?
Český hráč ho nepřekoná žádný. To by musel vyrůst třeba Pastrňák v Bostonu. Nebo Hertl. Je to těžké. Musíte trefit správnou fazonu a být ve správný čas na správném místě. Musíte být ve správném roce na správném hřišti. Všechno je trochu i náhoda, osud a samozřejmě i umění hokeje.

Může podle vás Jágr ještě přestoupit do Las Vegas? Byl by tam Rytíř stejně jako v kladenském dresu…
Myslím, že by i mohl. Už proto, že Las Vegas má podobný znak jako Kladno. Určitě nebudou kupovat mladíky. Když mu dají dobrou smlouvu, tak tam půjde. Tam by mohl být tahounem. Třeba rok. Nebo dva. Než zase zestárne.

Vrátí se ještě někdy slavná 68 do české extraligy?
V té by se se slabšími hráči, zbytečně plácal. A je to o zranění. To si dobře pamatuju, když jsem ještě hrával já. Jarda si tu nepotřebuje nic dokazovat. Podle mě už českou extraligu nikdy hrát nebude.