Hokejisté HC Mountfield navázali na páteční výhru ze Zlína a ve 12. kole Tipsport extraligy zdolali v Budvar aréně Karlovy Vary 5:3. Ve středu je doma čeká utkání European Trophy s Plzní (17.30).

K řadě marodů se po pátečním utkání přidali ještě útočníci Mertl a Knotek. Českobudějovickým divákům se poprvé představil Andrew Ference, naopak Martin Hanzal ještě v sestavě chyběl. Na přivítání pro kanadského beka zazněly před utkáním hymny Kanady a České republiky.

Do první velké šance se dostali již po čtyřech minutách hosté. Přečíslení dva na jednoho vyřešil Kumstát přihrávkou na volného Zaťoviče, jehož pokus skončil na břevně. Zanedlouho měl gólovku i Mountfield, ale ve skrumáži nedokázali Červený s Dejem dorazit kotouč do branky. Jihočeši se dočkali v přesilové hře.

René Vydarený našel bezvadnou přihrávkou od modré čáry volného Rastislava Deje, který z úhlu trefil odkrytou část branky.

Druhou branku přidali domácí také v přesilovce. V jejím závěru napálil odražený kotouč Frühauf do ležícího obránce, letící puk si našel Jiří Šimánek a ze vzduchu ho poslal baseballovým způsobem do branky.

Situaci nakonec posvětil i videorozhodčí. Mountfield byl na koni, Červený vybídl k navýšení náskoku Deje, ale ten z mezikruží svůj druhý gól nepřidal. Naopak Karlovarští byli na dně, nepomohla jim ani takřka minutová přesilovka pět na tři.

I proto odcházel domácí celek do kabin s dvougólovým náskokem.

Ve druhé třetině bylo na ledě pouze jedno mužstvo.

Nabuzení domácí vládli a natěšená Budvar aréna je hnala dopředu. Domácí pálili na nejistého Mensatora jednu ránu za druhou a ten jenom horko těžko odolával. Energie hrozila jen ojediněle. V půlce druhé třetiny se k dorážce dostal Doležal, ale zblízka minul branku.

Mountfield se dočkal znovu ve 32. minutě.

Z levého kruhu vypálil Tomáš Rousek a před brankářem Varů kotouč zřejmě jemně tečoval Jiří Šimánek, jelikož mu byla připsána druhá branka v utkání.

Domácí za potlesku Budvar arény odcházeli do šaten za klidného vedení 3:0

Plány na snadné vítězství zkomplikovala domácím vlastní chyba.

Pár vteřin po úvodu třetí části hráli Jihočeši v šesti, při následné přesilovce špatně pokryli hráče a volný Petr Kumstát si sám před Kantorem věděl rady a snížil na 3:1.

Domácí se snažili odpovědět zvýšenou aktivitou, ale šance Kotalík a dvojitá Deje skončily bez úspěchu. Se svým pokusem neuspěl ani Frühauf po výborné práci Knotka.

I přes to, že hosté byli pod tlakem, tak dokázali utkání zdramatizovat.

Deset minut před koncem využil František Skladaný přesnou přihrávku od Noska a na světě bylo drama. Prakticky záhy mohl vyrovnat Skuhravý, ale jeho nájezd Kantor zlikvidoval.

Před startem třetí části by si na Karlovy Vary nevysadil nikdo. Jenže v čase 51:31 propadla Kantorovi střela Vachovce a bylo srovnáno.

Domácí kouč Draisaitl si musel oddechový čas.

Jihočeši byli hodně zaskočení. Znovu do vedení je mohl poslat první útok, ale šance všech tří forvardů vyšly vniveč. Když už to vypadalo, že utkání bude pokračovat v prodloužení, zamknuli domácí soupeře ve třetině, Dej nahodil kotouč před branku, kde ho přesně tečoval Rudolf Červený. Jeho první gól v sezoně byl mimořádně důležitý.

Západočeši zkusili ještě powerplay, ale to jim nebylo nic platné.

V poslední vteřině se přes celé kluziště trefil o mantinel Aleš Kotalík.

Mountfield tak v zajímavém extraligovém utkání zdolal Karlovy Vary 5:3 a připsal si všechny body.

Hlasy trenérů po utkání:

Martin Pešout (K. Vary): „Utkání by slušela remíza. Rozhodla poslední půlminuta,  nešťastný odraz puku. Je to pro nás příliš kruté, myslím, že za ten výkon, který jsme především ve třetí třetině předvedli, bychom si nějaký bod zasloužili."
Peter Draisaitl (Č. Budějovice): „Kdybychom prohráli, museli bychom na psychiatrii. Když vedete tři nula, musíte hrát jinak. Už jsme si možná mysleli, že to půjde samo. Hráče ale chválím, že závěr zápasu zvládli."

Branky a nahrávky: 9. Dej (Vydarený, L. Kohn), 16. Šimánek (Frühauf, Ptáček), 32. Šimánek, (Rousek), 60. Červený (Dej, Ference), 60. Kotalík (L. Kohn) – 41. Kumstát (Pech, Nosek), 49. Skladaný (Nosek, Vachovec), 52. Vachovec (Gulaši).

Rozhodčí: Šindler, Hribik – Barvíř, Blümel, vyloučení: 6:5, navíc Gründling (KV) 10 min., využití: 2:1, 4112 diváků.

Mountfield: Kantor – Ptáček, Frühauf, Ference, Vydarený, Kolarz, Jank, Vráblík – Šimánek, Kotalík, Rousek – Dej, L. Kohn, Červený – Polodna, Knotek, Suja. Trenéři Draisaitl a Bělohlav.

Karlovy Vary: Mensator  – Gründling, D. Kohn, MacDonald, Gřegořek, J. Látal, Kloz, Nosek, Gulaši – Zucker, Skuhravý, Košťál – Kumstát, Pech, Zaťovič – Koblasa, Vachovec, J. Heřman – Pohl, Skladaný, Doležal. Trenéři: Kýhos a Pešout.