Budou však firmy ochotné pomoci s financováním hokeje? „Vítám iniciativu, která vede  k pokračování  skutečné tradice českobudějovického hokeje," řekl ředitel pivovaru Budějovický Budvar Jiří Boček, který potvrdil, že už se se zástupci CB Hokej 2013 na téma podpory hokeje bavil.

Příští týden ve středu je přijme také generální ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý, který chce slyšet jejich představy o případné budoucí spolupráci.

Nadšení ze záchrany hokeje v Českých Budějovicích však může zchladit postoj Mostu, od něhož má CB Hokej 2013 koupit licenci. Severočeský klub má ekonomické potíže, ale  možným řešením je podle jeho vedení i setrvání v první lize 
a spolupráce s extraligovým Litvínovem. 

Hokejoví příznivci se k tradici hrdě hlásí. K dříve narozeným, kteří ještě pamatují časy Pouzara, Dvořáka nebo  dohlédnou ještě dál,  se přidali také ti, kteří žijí hokejem v současné generaci.

„Jde nám o to, abychom vybudovali tým, který bude mít před sebou nějaký výhled, budoucnost, navazujeme na velkou tradici," říká Jan Čipera, přezdívaný ve fanouškovském kotli Šumi. Pavel Vágner, zvaný Pajky, dodává: „Proto jsme šli za skupinou, kterou vede Radek Bělohlav, cítíme, že právě tam bije jihočeské hokejové srdíčko."

Hokejová veřejnost na jihu je děním z posledních hodin nadšená. Tým pro I. ligu budou stavět bývalé legendy, které se ještě nedávno proháněly v českobudějovickém dresu po extraligovém ledě.

Tradice je zavazující nejen pro fanoušky, ale také pro hráče. A pro  funkcionáře, kterými se ze dne na den staly bývalé hokejové hvězdy.
„Prodat můžete cokoli, ale tradici ne," vystihl situaci naprosto přesně předseda České unie sportu František Vavroch (rozhovor s ním přineseme na stránkách Deníku), který se tak nepřímo vrátil k odchodu Mountfieldu z jihu do Hradce Králové.

Po středečním jednání radnice v Č. Budějovicích se zdá, že hokej po odchodu extraligy na českém jihu neumře. Naopak. Tradice zůstane zachována. Těžký úkol na svá bedra převzal kvartet bývalých hokejistů: Bělohlav, Turek, Bednařík a Sailer. Přesně v této sestavě se představitelé nově vzniklého subjektu  CB Hokej 20123 sešli ve středu na radnici. Dorazili k primátorovi, radou města byli vyslyšeni.

„Jména těchto hráčů jsou pro nás zárukou, že ti, kteří jsou za projektem CB Hokej 2013, to myslí opravdu vážně," nechal se slyšet primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

„Teď se ale okamžitě musíme pustit do práce," bleskurychle ukončil přijímání gratulací Roman Turek. Slavný brankář, mistr světa a vítěz Stanley Cupu, dobře ví, o čem je řeč. Hrál ve slavných klubech, byl oporou reprezentace. Turek tuší, že českobudějovický hokej ještě nemá vyhráno. Podpora fanoušků, kteří jsou unisono na jejich straně, je sice hodně příjemná, doslova opojná, ale důležité, možná dokonce důležitější, budou další okolnosti.

Jaké hráčské smlouvy a s kým klub podepíše? „Lídrem týmu bude Aleš Kotalík," odpovídá manažer Radek Bělohlav. Kdo ale bude v mužstvu s Kotalíkem? Kotrla? Vak? Jiní borci? Jaké budou výkonnostní cíle nového týmu? Jaká bude jeho výkonnost? Kdo bude v roli protivníků v přípravných zápasech, když plány ostatních mužstev už jsou dávno připraveny?

Českobudějovickým hokejovým éterem poletují otázky, na které jen těžko aktuálně najdete odpovědi. A ještě jedna důležitá věc.
Peníze. Jaký bude rozpočet klubu? Pomohou jihočeské firmy?

Důležité bude, jakou podporu se týmu podaří získat u jihočeských podnikatelů. Deník oslovil několik „velkých hráčů", kteří ve světě ekonomiky velmi výrazně ovlivňují situaci také ve sportu. Bělohlav, Turek, Sailer a Bednařík  si určitě dobře spočítali, že bez velkých jihočeských firem se jejich sen uskutečnit nedá.

Částky se ve druhé nejvyšší soutěži sice nepohybují v takových výšinách jako v extralize, ale i tady platí: Bez peněz do první ligy nelez!
Tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták na přímý dotaz Deníku odpověděl: „Zatím nás nikdo z nového hokejového subjektu v Budějovicích nekontaktoval. V minulých letech naše podpora hokeje na jihu Čech směřovala do mládežnických kategorií, tedy do výchovy jihočeských talentů."

Podle informací, které máme k dispozici, už mají hokejisté konkrétní plán, kam pro případnou podporu vyrazí. Příští týden ve středu přijme vyslance nových nájemníků budějovické haly generální ředitel Madety Milan Teplý. Chce slyšet jejich představy o případné budoucí spolupráci.

Generální ředitel Motor Jikov Miroslav Dvořák Deníku řekl: „Potěšilo mě, že jedna skupina, která chce vzkřísit hokej v Českých Budějovicích, si dala do názvu slovo Motor, i když to s naším podnikem nemá nic společného. Doufám, že se město probere a že je to pro jeho představitele  impuls, aby nejen podnikatelé, ale i samospráva na aktivity kolem sportu přispívala výrazněji než dosud. A to se týká i kraje."

Co další firmy? Třeba Budvar? Jeho jméno bylo v minulých letech spojováno právě s hokejem. Bude znovu? Najdou hokejové legendy u generálního ředitele Jiřího Bočka porozumění? „Vítám iniciativu, která vede  k pokračování  skutečné tradice českobudějovického hokeje," nechal šéf pivovaru lehce nahlédnout do svých předběžných plánů.

Na první pohled se zdá, že většina velkých jihočeských firem by pro CB Hokej 2013 mohla mít pochopení. Jen aby velká šance na vzkříšení hokeje, byť zatím pouze prvoligového, nebyla  pod Černou věží  promarněna.