Může to být jen zajímavost. Anebo také moment, který v budoucnu nasměruje jeho kariéru do Kontinentální hokejové ligy.

Českobudějovický junior Jiří Smejkal, aniž to tušil, se ocitl  v hledáčku nováčka soutěže Záhřebu, který ho draftoval jako 139. v pořadí.

Pro Smejkala to bylo obrovské překvapení. Dušuje se, že s klubem nebyl a není v kontaktu. „Já ani nevěděl, že nějaký draft do KHL je! Že jsem byl draftován, mi volal vítkovický Ollender, kterého si vybral Lev," usmívá se českobudějovický útočník.

Podle něj všech jedenáct Čechů, po nichž sáhly kluby KHL, v uplynulé sezoně reprezentovalo ve výběru do 17 let. Mladík událost nepřeceňuje, ale netají se tím, že mu Záhřeb udělal radost. „Ví o mně, a to je nejdůležitější," říká. „Vím, že není reálné, abych šel v šestnácti letech do KHL."

Zprávy se šíří rychle, a tak v kabině Č. Budějovic zaznamenal první ohlasy. „Bylo nějaké popichování, jestli do Záhřebu skutečně půjdu," culí se.  Klub si v rámci KHL zajistil jeho práva do dvaceti let. Jihočech tuší, že se zviditelnil v reprezentaci  ČR „17": v sezoně za ni odehrál 22 zápasů a připsal si 17 bodů (10+7). Absolvoval s ní i zámořské turné, vynechal jen akce v Chomutově a ve Finsku.

Draft, a hlavně nový trenér u juniorky HC ČB Aleš Totter – to jsou dva nové impulzy, aby na sobě Jiří Smejkal pracoval a zlepšoval se. Cílů má hned několik. Aktuálně usiluje o místo v juniorce HC České Budějovice. V létě by rád hájil české barvy na Memoriálu Ivana Hlinky. V národním týmu se pak chce udržet a vybojovat účast na MS „18", kde se na jaře představí plejáda talentů a hráči budou pod drobnohledem skautů.

Před časem se údajně zajímal o hokejistu z jihu Čech AIK Stockholm. „Než hrát jinde v Evropě, tak bych raději byl v Budějovicích," prohlašuje mladíček Smejkal. A pokud ho zláká zahraničí, dal by přednost  angažmá v Kanadě. „Po zkušenostech si myslím, že mi menší hřiště vyhovují," tvrdí odchovanec HC ČB.