Z Písku, kde chytal za muže krajskou ligu, se juniorský brankář Marek Mazúch (19)  v této sezoně vrátil do kádru extraligové juniorky Motoru. Začal sezonu jako trojka, nakonec ale patří k nejlepším hráčům svého týmu.

Statistiky potvrzují, že se v brance rozhodně nenudí… V první části soutěže (30 zápasů) měl mezi brankáři třetí nejvyšší počet zásahů v celé extralize!

Minulý zápas v Chomutově naznačil, že Marek Mazúch ani nadále nebude zahálet, na jeho branku šlo 43 střel.  Ke spokojenosti a osobní pohodě ale gólmanovi chybějí lepší výsledky týmu, který si u dna tabulky zatím hlídá předposlední místo před Jihlavou.

Body přibývají na vaše konto jen pomalu. Druhá část extraligy pro vás začala na ledě Chomutova, kde jste prohráli…

Každý bod je pro nás důležitý. Stává se nám pravidelně, že hrajeme dvě třetiny vyrovnané utkání a ve třetí třetině zbytečnými chybami dovolíme soupeři, aby nám dal góly. A je po zápase. Jako v Chomutově, kde to bylo po dvou třetinách 2:2, ale ve třetí části jsme během deseti minut dostali dva góly.

Chyby se opakují pořád dokola, spoluhráči vás nechávají v zápasech vyniknout. Každý zápas na vás jde spousta střel, je to tak?

Jak kdy… Záleží na soupeři. Někdy toho kluci na mne moc nepustí, střely jsou lehké, jindy toho je víc. Pro gólmana je lepší, když je v permanenci, pořád v pohybu.

Hodně práce jste měl i v Chomutově, že ano?

Bylo toho víc. Hrálo se na malé hale, kde nás domácí hodně dohrávali. Zavírali nás v obranném pásmu a tlačili se do brány, nahazovali a doráželi puky.

To jedno vychytané čisté konto je pro vás v takové sezoně vlastně malý zázrak!

Ono je to hrozně taky o štěstí, které jsem doma proti Litvínovu měl. Litvínov  s námi bojuje na spodku tabulky, pořád se snažíme urvat nějaký bod a tehdy se to povedlo.

Sezonu jste začal až jako brankářská trojka. Čím to?

Loni jsem byl v juniorce půlku sezony a pak jsem se nepohodl s tehdejším trenérem Totterem. Já odešel v listopadu, on byl odvolán v prosinci. Šel jsem do Písku a chytal v kraji za chlapy. Když mi z Budějovic letos  zavolali, jestli to nechci zkusit znovu, řekl jsem, že ano. Sezonu začal v brance Petr Kváča, asi po pěti zápasech jsem šel dělat dvojku, a když se prohrávalo, dostal jsem šanci v Jihlavě. Vyhráli jsme na nájezdy a od té chvíle se to obrátilo.

Sezona se pro vás nese ve znamení souboje s Jihlavou. Vnímáte to taky tak?

Body ze zápasů s Jihlavou asi budou rozhodovat. Uvidíme. Poslední tým spadne do baráže, my teď máme na Jihlavu k dobru jen čtyři body, takže vzájemná utkání mohou být klíčová. Když hrajeme v plné sestavě s kluky z áčka, tak myslím, že jsme lepší. Ale Jihlava je bojovná a má dobře nacvičené přesilovky, takže je to vyrovnaný soupeř. V extralize juniorů může vyhrát každý s každým, je obrovsky vyrovnaná.

Prý jste přemýšlel, zda s hokejem neskončit. Je to pravda?

Je. A kolikrát! Bylo to vždycky tím, že jsem dojížděl  do školy a po ní šel rovnou na trénink. Nebylo to lehké, a  proto jsem přemýšlel, jestli to má smysl.


Jste optimista? Věříte, že sezona skončí záchranou?

Snad ano. Doufám, že se zvedneme. Pod sestup z extraligy by se nikdo z nás v Budějovicích nechtěl podepsat, to by nás snad ukamenovali.