Přesto se jejich náskok na poslední Jihlavu po pondělku ztenčil, protože hlavní sok v boji o záchranu vyhrál v Praze za tři body. Dukla se během soutěžní přestávky odhodlala k výměně trenéra, stejně jako nedávno Jihočeši, a pod vedením Patrika Augusty na Slavii (2:4) ve třetí třetině obrátila skóre čtyřmi góly.

Jihočeši se podle slov kouče Martina Štrby snaží soustředit především na vlastní výkony. Po Kladnu své hráče pochválil. „Přijel velice těžký soupeř s nejlepším útokem v soutěži, takže jsem rád, že jsme to zvládli a v prodloužení vyhráli," cení si výsledku českobudějovický kouč.

V první třetině Jihočeši tahali za kratší konec, naštěstí Kladno vstřelilo jen jeden gól. Domácí držel nad vodou výborný Kváča v brance, jenž v zápase čelil 38 střelám. „Vrátil se z reprezentační akce osmnáctky ve stejné v pohodě, v jaké odjížděl," usmívá se trenér Štrba.

Za stavu 0:1, který vydržel až do 44. minuty, mu ale do zpěvu nebylo… „Z naší strany byla první třetina hodně nervózní, vůbec se nám nepovedla," přiznává.

Po domluvě v kabině se domácí junioři zvedli. „Pak jsme, byť s chybami, které ale budou vždycky, hráli dobře. Kluci bojovali a rvali se o body, což nám nakonec přineslo ovoce." Prokeš vyrovnal a Rob rozhodl, na nájezdy nedošlo. „Strašně důležité body a velká spokojenost!" raduje se Martin Štrba z úspěšné premiéry v tomto roce.

Ve čtvrtek od 18 hodin juniorka přivítá v Budvar aréně Piráty Chomutov a v dalším kole vyrazí do Zlína.

Během soutěžní přestávky na přelomu roku junioři nenatrénovali vše, co si Štrba naplánoval. „Pět nebo šest kluků nám pro nemoc vypadlo z přípravy, trénovali jsme ve třinácti, čtrnácti lidech. Ti, co byli, měli fantastický přístup! Je jen škoda, že jsme nebyli v plné síle, protože jsme chtěli nacvičit i jiné věci, ale nešlo to, když jsme nebyli pohromadě…"

V úterý se po zranění poprvé objevil na ledě brankář Marek Mazúch a trénoval s týmem i ve středu. Při aktuální formě Petra Kváči je ale o aktuální jedničce týmu jasno. „Proti Kladnu byl vynikající, v určitých momentech nás podržel," přikyvuje Štrba.

Souboj s Jihlavou u dva extraligové tabulky pokračuje i v novém roce. Rival z Vysočiny zbraně neskládá, což Štrba prý ani nečekal. Změnu u kormidla Dukly zaznamenal. „Přišel impulz a hned získala body na Slavii, určitě to nezabalí. Před námi je ještě plno zápasů, pořadí se může několikrát zamíchat. Dolů se může propadnout i Litvínov, kandidátů na baráž je víc, my ale nemůžeme koukat na ostatní. Soustředíme se na sebe, nikdo jiný za nás utkání neodehraje! Musíme se o to poprat sami," burcuje Martin Štrba juniory Motoru před čtvrtečním střetnutím s Chomutovem.