Odezva ze strany HC Mountfield však byla nulová a plánovaný odchod klubu do Hradce Králové je stále na pořadu dne. Definitivně by ho měla posvětit zítřejší schůze hradeckého zastupitelstva.

Představenstvo HC Mountfield totiž na svém nedělním mimořádném zasedání označila výsledek jednání Rady města za ultimátum a primátorovi Juraji Thomovi odpovědělo v tiskovém prohlášení.

„Se zadostiučiněním konstatujeme, že primátor Thoma konečně uznal, že smlouva o propagaci z října 2012 byla zbytečným házením klacků pod nohy klubu a že představuje zásadní překážku pro zahájení extraligové soutěže 2013 – 2014 v Českých Budějovicích," praví se v úvodu prohlášení.

Tato forma je prý pro klub nepřijatelná. „Pan Thoma dobře ví o velmi důležitém jednání Rady a zastupitelstva Hradce Králové v úterý 18. června. Svým ultimátem chce učinit hradecké jednání zbytečným. To je však postup, který již v této chvíli nemůžeme akceptovat," zdůrazňuje vedení HC Mountfield.

Vedení klubu, že ve vyjádření primátora není ani naznačeno, ke kterému dni by smlouva mezi městem a Budvarem byla ukončena. „To je zásadní opomenutí či úmysl," praví se v prohlášení.

„Další požadavek primátora Thomy, abychom garantovali setrvání HC Mountfield s extraligou v Českých Budějovicích v nadcházejících dvou sezonách, jasně vypovídá, jak vážně je míněn „pokus k záchraně extraligy". Takovou garanci nemůže poskytnout žádný hokejový funkcionář. Hokej je pouze sport a na začátku extraligové sezóny jsou šance všech mužstev vyrovnané. Každý může získat mistrovský titul, ale každý může také sestoupit do první ligy," zdůrazňuje vedení klubu ve svém prohlášení.

Tiskové prohlášení se pozastavuje i nad plánovanými schůzkami primátora Českých Budějovic se zástupci hokejového svazu a obchodními subjekty, které podpoří budějovický hokej v případě odchodu HC Mountfield. „Kdyby v roce 2011 primátor neodmítl naši nabídku na bezúplatný převod třiceti až padesáti procent akcií klubu na město, tak bychom se dnes v takto vyhrocené situaci neocitli," uvádí se v tiskovém prohlášení.

Podle klubu ale nebylo všechno úplně černobílé. „Konstruktivní a vstřícné návrhy s námi diskutovali zastupitelé František Jelen, Ing. Stanislav Rataj a první náměstek Ing. Miroslav Joch. Neměli však bohužel politickou sílu své názory prosadit a zabránit tak odchodu klubu z Českých Budějovic," naznačují zástupci Mountfieldu, že přesun do Hradce Králové už je zřejmě nezvratný.

„Naše stanovisko je jasné. Ultimátum odmítáme, protože obsahuje pro nás nesplnitelné požadavky. Jedná se pouze o zoufalý pokus primátora Thomy mediálně svalit odpovědnost za vzniklou situaci na klub," uzavírá představenstvo klubu, které se až do zveřejnění výsledků zasedání Rady a zastupitelstva města Hradce Králové se k celé situaci nebude dále vyjadřovat.

Primátor Juraj Thoma se nechtěl vyjadřovat, jestli se jedná o konec hokejové extraligy ve městě. „Nevím, jestli je to definitivní konec, protože u pana Schöna nikdy nevíme, na čem jsme. Přestože jsme udělali to, co pan Schön na středeční schůzce požadoval, on to stejně odmítl a považoval to za ultimátum. Lhůta na rozvázání smlouvy běží do pondělní osmnácté hodiny. Pokud k němu nedojde, začneme v týdnu jednat o možnosti hrát v Budějovicích první nebo druhou ligu. Ukázalo se, že v tomto sporu nešlo jen o pivo…," reaguje primátor na tiskové prohlášení klubu.