Kváča v Benátkách nastupoval málo. Zasáhl jen do sedmi duelů WSM ligy, a tak dostane šanci ve svém domovském klubu. Mladý gólman odcházel na hostování do středočeského klubu s přesvědčením, že bude pravidelně chytat. Jenže ve farmářském týmu dostávali často přednost protřelejší extraligoví gólmani jako Will, Novotný nebo finský internacionál Tarkki.

Proto se nyní vrací do Českých Budějovic. „Dáme Petrovi prostor ve WSM lize. Má šanci podívat se na mistrovství světa do dvaceti let, což by byl jeho velký osobní úspěch. V loňské sezoně prokázal, že má talent. Musí to ale potvrdit i v dalších zápasech," uvedl k návratu devatenáctiletého brankáře generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Aktuálně je jedničkou v brance Motoru David Gába a jeho o dva roky starší kolega Ondřej Bláha mu teď většinou kryje záda ze střídačky. Nyní ale bude nejvíce příležitostí dostávat nejspíš navrátilec Kváča. „Vnímáme, že má možnost dostat se na mistrovství světa dvacítek," zdůrazní Bednařík. „V Benátkách dostávali šanci extraligoví gólmani a nechytal tolik, jak bychom si představovali. Proto ho chceme ukázat u nás, aby se popral o svou šanci," pokračuje generální manažer.

Pro Kváčův test prý nastala ideální doba. „Jsme v tabulce tam, kde jsme chtěli být, a hrajeme relativně dobře. K tomu se mistrovství světa dvacítek pomalu blíží. Pro podobnou zkoušku jsou ideální podmínky. Tento tah může pomoci Petru Kváčovi, ale může pomoci i klubu. Od loňského jara jsme počítali s tím, že máme trojici mladých a vyrovnaných gólmanů, takže to není nijak překvapivá situace," přemítá Bednařík.

Klub se chce postarat o maximální vytížení všech svých gólmanů. „Hráčský trh je neustále v pohybu. O Ondru Bláhu v nedávné minulosti projevily zájem dva extraligové kluby. V nejhorším případě budeme mít teď měsíc tři gólmany. Ale dle situace pravděpodobně jednoho uvolníme na hostování. Určitě to však nebude Kváča," ujistí Bednařík s tím, že pokud by se nepodařilo zajistit možnost hostovat ve dvou nejvyšších soutěžích, byly by ve hře také jihočeské druholigové kluby.

Vítanou posilu hlásí také ofenziva Motoru. Tou by se měl stát kmenový hráč Sparty a někdejší obrovský hokejový talent Dominik Volek. „O jeho předpokladech není pochyb. Předpovídala se mu velká budoucnost. Teď už ale výsledky z mládežnických týmů nikoho neohromí. Dominik musí co nejrychleji začít potvrzovat, že je ochoten tvrdě pracovat a prokázat, že na špičkový hokej má," popsal okolnosti prozatím měsíčního hostování dvaadvacetiletého mladíka Bednařík.

Syn bývalého reprezentanta a hráče NHL Davida Volka se letos pokoušel dostat do kádru extraligové Mladé Boleslavi, kde si zahrál dva duely Ligy mistrů, vrátil se však do Sparty. Tam ale zasáhl jen do jediného extraligového duelu.
„Jak už jsem jednou říkal, hráčský trh je živý. Agenti se na nás obrátili s nabídkou, kterou jsme nakonec akceptovali. Dlouhodobě mladého Dominika Volka známe. Byl velkým příslibem, ale v seniorském se vůbec neprosadil. Před sezonou se pokoušel prosadit v Mladé Boleslavi. Od boleslavských trenérů jsme také čerpali informace, které byly veskrze pozitivní. I když se nakonec do jejich kádru nevešel. Ale my nehrajeme extraligu, ale první ligu. Navíc měsíční hostování neznamená pro náš klub žádné riziko," zdůrazní manažer.

Dvě položky na straně příchodů, ale jedna také na straně odchodů. Do Prostějova míří na měsíční hostování útočník Lukáš Žálčík. „V letošní sezoně nebyl v našem týmu příliš vytěžován a Prostějov o něj měl opakovaně zájem. Celé jednání s Prostějovem bylo ale možná až zbytečně složité," posteskne si Bednařík.

„Lukáš má jistě velké předpoklady, bohužel má také velký problém s udržením stabilní výkonnosti, na čemž musí zapracovat. Šanci na to bude mít v Prostějově," vysvětluje hostování Lukáše Žálčíka generální manažer Stanislav Bednařík.

Ten se také rozhodl výjimečně zasáhnout do průběhu jednání, které rozjeli Petr Sailer s Jiřím Vykoukalem a následně v něm pokračovali Aleš Kotalík s Pavlem Arnoštem. Byla připravena dohoda o měsíčním hostování s tím, že Jestřábi převezmou smlouvu Lukáše Žálčíka v plné míře.

„Po zjištění, že Prostějov zveřejnil příchod Lukáše Žálčíka na svých webových stránkách už v neděli odpoledne, tedy v době, kdy ještě nebyly definitivně vyjasněny podmínky a zároveň nebyly dotaženy administrativní kroky, kontaktoval jsem šéfa klubu pana Luňáka. Náš krátký rozhovor skončil tím, že Lukáš do Prostějova neodchází. Pravděpodobně se prostějovský klub domníval, že když zveřejní informaci o příchodu hráče, bude mít lepší vyjednávací pozici pro nepřevzetí smlouvy s hráčem v plné míře, o což se v té době snažil. My jsme od samého začátku měli požadavek stejný, Prostějov převezme na měsíc Lukášovu hráčskou smlouvu, nebo si dohodne s Lukášem podmínky jiné. Nakonec k definitivní dohodě přispěl hráčův agent, který se s Prostějovem dohodl na úpravě smlouvy. Tudíž Žálčík k Jestřábům odchází.

Nicméně přesně tyhle peripetie, které provázely jednání, nás nutí k tomu, abychom veškeré smlouvy, příchody a odchody oznamovali skutečně až ve chvíli, kdy jsou černé na bílém podepsané. Věříme, že tenhle postup naši fandové pochopí," dodal Bednařík.

Dnes odpoledne dohodu potvrdila i Sparta Praha, která vlastní Žálčíkova hráčská práva. Po následujícím měsíci pak vedení českobudějovického klubu vyhodnotí celou situaci a buď si hráče stáhne, nebo zareaguje jiným způsobem.