Jihočeši v závěru základní části rozhodně neměli ideální formu. Před středečním duelem nevyhráli pětkrát za sebou za tři body. Jenže zabrali v pravý čas a dokázali otočit zápas, který pro ně má v konečném účtování cenu zlata.

Také díky ostatním výsledkům se totiž vrátili na druhou příčku v tabulce, která znamená velice zajímavou výchozí pozici pro play off. V každém případě totiž budou začínat na domácím ledě čtvrtfinálovou sérii a v případě postupu i semifinále. Díky druhému místu se také určitě vyhnou ve vyřazovacích bojích největšímu favoritovi soutěže Chomutovu a v semifinále by neměli hrát ani s Kladnem, což je druhý ještě loni extraligový klub v soutěži.

Zápas s Litoměřicemi se přitom nevyvíjel vůbec dobře. Už v první minutě otevřel skóre hostující ostrostřelec Bílek a druhý gól přidal ještě v úvodním dějství z trestného střílení extraligový pendl ze Sparty Dvořáček. „Na nebezpečnou dvojici Bílek – Kalla jsme se připravovali. Hned v první minutě ale propadneme a Bílek situaci dva na jednoho vyřešil parádně," kroutil hlavou trenér Motoru Petr Rosol.

Hosté měli navrch, to je třeba objektivně přiznat. Po změně stran ještě nastřelili dvakrát tyč. Ale především nezměrná bojovnost a touha po vítězství nakonec přinesla Motoru kýžené tři body. „Hosté vedli 2:0 a my jsme se na ledě hledali. Naštěstí jsme nedostali třetí gól. Naopak se nám podařilo vyrovnat a dostali jsme se na koně. Ve třetí třetině to tam možná trochu se štěstím spadlo nám a ne Litoměřicím. V každém případě to byl hezký zápas, který se divákům musel líbit. Jsme rádi, že jsme to po utkáních, která nám nevyšla, dotáhli do vítězného konce," pochvaloval si trenér vítězů.

Na straně Litoměřic naopak panovalo hluboké zklamání. Stačil jim totiž jediný bodík k šestému místu, které znamená přímou vstupenku do čtvrtfinále play off. Takhle je čeká předkolo s nevyzpytatelnými Benátkami.

„Rozhodla druhá třetina, kdy jsme vedli 2:0, byli jsme aktivnější a lepší. Měli jsme ještě další tři gólovky, dvakrát jsme nastřelili tyč, ale na 3:0 jsme neodskočili. Udělali jsme dvě chyby, které domácí potrestali a vrátili se do zápasu. Ve třetí třetině jsme udělali hloupý faul na modré čáře a soupeř rozhodl v přesilovce pět na tři. Potřebovali jsme bod k udržení šestého místa, ale bohužel jsme ho neuhráli. Je to pro nás velké zklamání," připustil litoměřický asistent trenéra Daniel Tvrzník.

Podruhé po svém návratu z Británie nastoupil v dresu Motoru obránce Lukáš Bohunický a nepůsobil úplně nejjistějším dojmem. „Hokej ve Skotsku a tady je určitě jiný. Doufáme, že se rychle adaptuje. Nepodal špatný výkon a věříme, že to bude stále lepší a lepší," věří trenér Rosol.

Do čtvrtfinále prvoligového play off vstoupí hokejisté ČEZ Motoru ve středu 18. února na domácím ledě a jejich soupeřem bude postupující z předkola, který se umístil v základní části v tabulce nejlépe.

Dvojice pro předkolo: Kadaň (7.) – Ústí nad Labem (10.), Litoměřice (8). – Benátky nad Jizerou (9). Soupeř Jihočechů tak v každém případě vzejde z trojice Kadaň, Litoměřice a Benátky. Předkolo se hraje na tři vítězné zápasy.

Čtvrtfinále už se hraje na čtyři vítězství. Ve středu 18. února a o den později odehraje Motor úvodní dva zápasy na domácím ledě. Na stadionu soupeře poté nastoupí 22. a 23. února. Pokud nebude rozhodnuto ve čtyřech zápasech, bude se hrát pátý zápas ve čtvrtek 26. února v Č. Budějovicích, šestý by se hrál v neděli 1. března na ledě soupeře a rozhodující sedmý ve středu 4. března opět v Č. Budějovicích.

Ostatní čtvrtfinálové dvojice: Chomutov – hůře umístěný postupující z předkola, Třebíč – Havířov, Jihlava – Kladno.
Týmy, které se umístily po základní části soutěže na 11. – 14. místě, se utkají dvoukolově ve skupině o záchranu s tím, že body jim zůstávají započítány. Poslední celek sestoupí přímo do druhé ligy.

Dva týdny pauzy čekají hokejisty ČEZ Motoru před startem čtvrtfinále play off, pro které jim soupeře určí předkolo.
Na klíčovou fázi sezony se chce mužstvo dobře připravit. Po náročném programu nedávných dní dostali hráči ve čtvrtek volno a v pátek odjíždějí na víkend do Frymburku, kde budou regenerovat ve zdejším Wellness hotelu. „Chceme si tam hlavně vyčistit hlavy a připravit se dobře na play off," říká trenér Petr Rosol.

S přátelským zápasem v období pauzy trenér nepočítá. „Budeme kvalitně trénovat," zdůrazní.