Jako na houpačce byly výkony týmu v předcházejících zápasech. Doma výhra 8:1 s Benátkami nad Jizerou, vysoká prohra 2:7 v Prostějově a pak další vítězství 8:1 s poslední Kadaní.

Velký vliv měla samozřejmě kvalita soupeřů, ale přesto jsou to výkyvy pořádné. „Jsme rádi, že jsme v posledních domácích zápasech nastříleli hodně gólů. Pokud dáme v této soutěži nějaké branky, tak máme utkání pod kontrolou. Ale když góly nedáme, tak soupeř cítí šanci a zápasy jsou vyrovnané. I když pak třeba vyhrajeme, tak to bývají hodně těsné výsledky,“ připouští asistent trenéra Aleš Kotalík.

Prohru v Prostějově ještě úplně nestrávil. „Byl to přesně ten zápas, kdy jsme nedali góly. S tím rozdílem, že nám je navíc nastřílel soupeř. Z mého pohledu nebyla polovina utkání v Prostějově vůbec špatná. Jenže jsme neproměnili stoprocentní šance, kterých bylo pět nebo šest. Pak jsme inkasovali a tahali jsme za kratší konec. V polovině zápasu jsme snížili na 3:1 a vypadalo to, že bychom s tím mohli ještě něco udělat. Střídačka žila, jenže pak jsme se nechali vylučovat. Dvakrát jsme inkasovali v přesilovce pět na tři, bylo to 5:1 a s tím už nešlo nic dělat,“ vrací se ještě k pondělní prohře.

Čtyřbodový náskok na čele tabulky bude Motor hájit v sobotu ve Frýdku-Místku. Na ledě loňského nováčka soutěže ještě nezískal loni ani letos ve třech dosud odehraných zápasech ani bod. „Já jsem ve Frýdku ještě nebyl,“ usměje se Kotalík. „Je to podobný tým jako třeba Havířov nebo Vsetín, které také bojují o osmičku,“ podotkne.

Frýdek je farmou extraligového Třince. „U těchto celků je vždycky otázkou, v jaké sestavě nastoupí. Hlavně je ale otázkou, jak budeme hrát my. Pokud dodržujeme to, co si řekneme, a děláme to za jakéhokoliv stavu a vývoje utkání, tak tyto zápasy většinou dopadnou dobře. Ale když se od toho odkloníme, nejde to a nedáme góly, tak to kluci kolikrát chtějí vzít individuálně na sebe. Uhneme od systémových věcí, o které se snažíme a je v nich naše síla, když je dodržujeme. Pokud dodržíme to, co chceme, a dáme góly, tak bychom zápas měli zvládnout,“ je přesvědčen.

Poslední vzájemný duel v Budvar aréně vyhrál Motor 4:1, ale byla to bitva plná emocí a vášní. „Bylo to trošku vyhecované. Frýdek bojuje o play off, takže z jeho strany tam nějaké emoce jsou. Ale musí být i z naší strany. Jde nám také o hodně. Závěr našeho posledního zápasu s Frýdkem přinesl nějaké potyčky a slovní přestřelky, ale myslím, že teď už si to nikdo nepamatuje. Bude to úplně jiné utkání. Pokud odehrajeme kvalitní venkovní duel, tak si přivezeme tři body. O tom jsem přesvědčen,“ tvrdí.

Na úmorné cestování se Kotalík v žádném případě vymlouvat nechce. „Pojedeme včas. Řešit cestování je alibi. K hokeji u nás to patří v jakékoliv soutěži,“ jen mávne rukou.

Potěšitelné je, že se vyprázdnila marodka a trenéři mají k dispozici kompletní kádr. „Někteří kluci laborují s menšími zdravotními problémy. Kádr máme širší, takže probíhá rotace hráčů. Někteří ze soupisky na zápas vypadnou, ale před play off chceme, aby se všichni dostali do hry. Bojují o své místo v základní sestavě pro klíčovou fázi sezony,“ zdůrazní.