Domácí se museli obejít bez trojice marodů Nouza, Květoň a Walker, naopak po dlouhé pauze poprvé naskočil uzdravený útočník Chovan a vedl si výborně. Obránce Mucha nastoupil ke svému čtyřstému zápasu v českobudějovickém dresu. V hostující sestavě nechyběli bývalí českobudějovičtí hráči Novák a Pletka.

Před zcela zaplněným hledištěm Jihočeši na nic nečekali a soupeře pořádně zmáčkli. Na první gól si však museli paradoxně počkat až na vlastní oslabení. V početní nevýhodě ulétl uzdravený Chovan a přečíslení zakončil přesnou střelou.

„Začátek jsme měli výborný. Kluci plní přesně to, co si v kabině řekli," chválil své spoluhráče útočník Tomáš Nouza, jenž zápas kvůli zraněné ruce sledoval pouze z novinářské tribuny.

ČTĚTE TAKÉ: Legendární útočník Jaroslav Pouzar věří v postup Motoru přes Slavii

Druhý gól poté doslova visel na vlásku v přesilovce pět na tři, vyloženou šanci měl Rob, ale hosté se ubránili. „Byla to škoda. Pět na tři bychom využít měli. Luboš měl velkou příležitost, ale to se v hokeji stává," měl Nouza pochopení pro svého parťáka.
Dvojnásobnou početní výhodu měli v závěru první třetiny také slávisté, ani oni však nenašli recept na pozorného Kváču.

„Oslabení jsme zvládli dobře. První třetinu jsme zvládli, máme to dobře rozehrané," konstatoval Nouza po skončení úvodního dějství.

Po změně stran sice tlak Motoru nebyl až takový. Přišlo to ale zase ve 28. min. na samotném konci nepovedené přesilovky. Jubilant Mucha vyslal krásnou českou uličkou Pajiče a ten našel skulinu mezi Frodlovými betony.

První opravdu velké možnosti se poté dočkali také sešívaní. Jankovský se ale možná ještě teď diví, jak mohl nedopravit kotouč do odkryté Kváčovy svatyně.

Ve 32. min. přišla konečně i využitá přesilovka. Bombu kapitána Nováka od modré tečoval exslávista Čermák a domácí celek vedl už 3:0.

„Kluci pokračují ve výkonu z první třetina. Slavii přehráváme a vedeme zcela zaslouženě. Je to moc pěkný hokej. Doufám, že v takovém výkonu nepolevíme ani ve třetí třetině," nešetřil chválou směrem ke svým spoluhráčům Nouza.

ČTĚTE TAKÉ: První okresní finále ukončilo sezonu v Kuki aréně, boj o trofej je otevřený

Zkušený útočník odhadl situaci na ledě naprosto přesně. Jeho tým ve třetí třetině i nadále dominoval a soupeře k ničemu nepouštěl. Od další pohromy slávisty držel jen výborný Frodl v brance.

Jenže osm minut před koncem se hosté dočkali, když v přesilovce překonal Kváču tečí Šagát. V závěru Slavia zkusila power play, kterou ale uťalo vyloučení Beránka a bylo definitivně rozhodnuto.

Branky a nahrávky: 12. Chovan, 28. Pajič (Mucha, Pavlin), 32. Čermák (F. Novák, Fillman) – 53. Šagát (Holý, J. Novák). Vyloučení: 9:13, využití: 1:1, v oslabení: 1:0. Rozhodčí: Hejduk, Obádal – Zídek, Rampír. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 1:0.
ČEZ Motor: Kváča – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, od 49. navíc Suchánek – Dostálek, Rob, Čermák – Chovan, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Pajič – Šulek, Škoda, Babka. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Hlasy trenérů – Antonín Stavjaňa (Motor ČB): „Jsme rádi za první bod. Vstoupili jsme do série lépe než ve čtvrtfinále s Přerovem. Chceme v takových výkonech pokračovat i nadále."
Jan Srdínko (Slavia): „První zápas se nám nepovedl. Měli jsme hodně zbytečných vyloučení, což rozhodlo. Toho se musíme v dalších zápasech vyvarovat. Potřebujeme mít větší tah na branku."