Za dosavadními výkony Rytířů jsme se ohlédli s hlavním koučem Milanem Nedomou.

Vyhráli jste 5:4 v Humpolci, kde jste otočili výsledek ve třetí třetině. Ceníte si obratu?

Je jasné, že mužstvo to vždy nakopne. Je to dobré pro psychiku, když tým prohrává a zápas otočí. Cením si vítězství i proto, že jsme v Humpolci nikdy nevyhráli, snad jen remizovali. Body jsme si odtud nikdy nevezli.

Ani před dvěma lety v posledním kole, kdy vám šlo o postup play off… Prokletí skončilo?

Nevím, jestli to bylo přímo prokletí, ale potřebovali jsme bodovat po dvou zápasech, v nichž jsme dostali dost gólů.

Bylo těžké připravit mužstvo po brankových přídělech ve Strakonicích a Písku?

Snažím se dělat pořád stejné věci. Chci, aby si mužstvo uvědomilo chyby, ale žádnou tragédii jsem z porážek nedělal. První dvě třetiny v Humpolci nebyly dobré, v naší obranné třetině byl chaos, ale pak se naše hra začala dostávat na úroveň, kterou by měla mít. Bez chyb nebyla, ale proměnili jsme šance, dali jsme góly z přesilovek.

Co byl rozhodující moment, impulz k obratu?

Zlom byl hned od začátku třetí třetiny, kdy kluci začali hrát trochu jinak. Bylo vidět, že chtějí zápas otočit, něco s výsledkem udělat.

Přemýšlel jste o změnách v sestavě? Například o tom, koho postavit do branky, když jste inkasovali ve Strakonicích devět a v Písku třináct gólů?

Samozřejmě přemýšlel. Ale to přemýšlím vždycky… Gólmani mě nezklamali. Máme k dispozici  dvojici slušných brankářů a ani jednomu nedávám příděly za vinu. V obou zápasech jsme gólmany prostřídali, ale vysoké porážky jsem nepřipsal na jejich vrub, naopak oba dalším gólům zabránili. Proti Humpolci začal chytat zase František Dašek.

Po šesti kolech máte jedenáct bodů a to je proti minulým sezonám diametrální rozdíl. Spokojenost?

Spokojen jsem hlavně s tím, že vyhráváme s mužstvy pod sebou. Když chceme do play off, musíme je porážet. Prohrát s Pískem, který je nahoře, nám až tolik vadit nemusí. Loni jsme kvalitní soupeře poráželi a slabším jsme naopak body rozdávali. Dokázali jsme bodovat na David servisu, ale to byly zápasy, které pro nás tolik neřešily. V tom vidím posun, ale krotím euforii. Je to pěkné, jsem spokojen, ale pořád je to vlastně začátek sezony.

Co vám dělá při pohledu ze střídačky největší starost?

Hra v obranném pásmu. Musíme hrát dozadu na sto procent, jinak se může zase stát, že od někoho dostaneme plno gólů. Někdy neplníme, co máme, a není to vůbec jen záležitost obránců, ale všech hráčů, kteří jsou na ledě. Stává se, že necháme volného hráče před brankou, útočníci neobsadí beky na modré čáře.

A z čeho naopak máte jako trenér radost?

Mužstvo v této podobě táhne za jeden provaz. Je tam parta, v níž jeden maká za druhého, hráči si navzájem pomáhají. Důkazem bylo, když jsme v Táboře vedli o gól a zbývalo osm minut do konce. Bylo vidět, že hráči udělají všechno, aby zápas dotáhli do úspěšného konce! To mi loni u týmu chybělo. Teď v Humpolci mužstvo předvedlo taky perfektní závěr.

Zatím hráče hlavně chválíte?

No, možná jsem k nim někdy až moc kritický… Ale  první dvě třetiny v Humpolci byly strašné, takže řeknu to tak: Převládá spokojenost. S tím, že máme body, protože v hokeji se také stává, že hrajete dobře, ale body nejsou.

Individuality obvykle nechcete jmenovat. Neuděláte výjimku? Prozradíte, koho z Rytířů zastihl začátek sezony v dobré formě?

Od začátku podává stabilní výkony, a to nám hodně pomáhá, gólman Dašek. Toho jediného mohu vyzdvihnout. Máme tři vyrovnané pětky, každý hráč má svou roli, takže bych nerad vyzdvihoval individuality.

Jaký je další program Hluboké v krajské lize?

Čeká nás Veselí.

To je loňský vítěz krajské ligy. Máte respekt?

Hrát proti takovým týmům je mnohdy lepší. Je ale při tom nutné mít na paměti, že jsou silné v útoku, a tak musíme hrát velmi dobře z obrany. Protože když dostaneme čtyři pět gólů, bude pro nás těžké jich šest dát…