PŘEKVAPENÍ U OTAVY

Největší pozornost na sebe o víkendu strhli hokejisté Strakonic. Sedmý tým tabulky po základní části v pátek šokoval českokrumlovské podzámčí, odkud si odvezl vítězství 5:2 a připravil si tak hodně úrodnou půdu pro nedělní odvetu. Šedesát minut ostrého boje na strakonickém ledě nakonec o vítězi druhého duelu nerozhodlo a při stavu 4:4 sklouzl zápas do prodloužení. V něm měli nejprve hodně blízko k triumfu hosté, ale nařízené trestné střílení zlikvidoval krumlovskému exekutorovi brankář Myslivec. Rozhodující slovo si nakonec vzal domácí forvard Lukáš Bednařík a po jeho individuální akci vybuchla Křemelka obrovským postupovým nadšením.

V dalších dvou čtvrtfinálových sériích se vcelku bez problémů prosadili papírové favorité. Suverén základní části z Pelhřimova měl sice v domácím prostředí proti Milevsku hodně napilno a houževnaté Jihočechy zdolal jen těsně 8:7, když se v závěru o výsledek hodně strachoval. O to větším překvapením byl pro Poutníky z Vysočiny nedělní odvetný duel. Ve druhé polovině první třetiny třikrát v rychlém sledu zaskočit domácího gólmana Pance, a položil tak pevné základy pozdější drtivé výhře 7:1.

Na dvě vítězná vystoupení slavili postup také hráči Radomyšle. Omlazenému souboru z Veselí nad Lužnicí hrajícího díky přítomnosti mladíčků na čtyři formace sice nechyběla snaha, ale celosezónní pohoda i větší vyspělost svěřenců Milana Tollingera a Davida Míky byla nad jeho síly. Na píseckém ledě podlehla Lokomotiva Radomyšli 2:5, doma se nedočkala byť jen jediné vstřelené branky a sezonu zakončila porážkou 0:3.

Poslední nevyluštěnou tajenkou tak zůstává osud série mezi Jiskrou Humpolec a Spartakem Soběslav. V pátečním střetnutí na Vysočině vedli hosté od Lužnice ještě necelých osm minut před koncem 1:0, pak ale smazal čisté konto brankáře Jiřího Dvořáka jeho humpolecký jmenovec Tomáš Dvořák a přišlo na řadu prodloužení, v jehož předposlední minutě strhl vítězství na stranu domácího celku M. Jelínek.

V tu chvíli ještě humpolečtí hokejisté netušili, jak nepříjemná pro ně bude odveta na soběslavském stadionu. Vaz jim zlomila především 13. Minuta hry, ve které za bezbrankového stavu dvakrát inkasovali, aby je o pět minut později srazil třetí domácí gól. Mužstvo Spartaku už svou příležitost z rukou nepustilo a mnoho nescházelo k tomu, aby si Jiskra odvezla z jejich ledu dvouciferný příděl.

Výše nedělního vítězství Soběslavi (9:3) je ovšem bezpředmětnou záležitostí. Ve středu od 19 hodin se oba soupeři sejdou k rozhodující bitvě na humpoleckém ledě. Vítěz triumfálně vstoupí do semifinálových bran, poraženému týmu začne téměř půlroční hokejový odpočinek.

ČTVRTFINÁLOVÉ STŘÍPKY

Návštěvnost. Na start play-off bývají pochopitelně natěšení nejen samotní hráči, ale také jejich fanoušci. Nejvyšší návštěva dorazila na milevský zimní stadion, kde sledovalo odvetu vzduchotechniků s Pelhřimovem úctyhodných 1150 diváků. Strakonické postupové nadšení na úkor Českého Krumlova sdílelo se svým týmem na Křemelce 790 hokejových fandů. První vzájemný duel Pelhřimov – Milevsko přilákal na stadion ve městě rekordů a kuriozit 600 diváků, a jen o málo méně lidí – 511 – sledovalo nedělní odvetný zápas mezi Spartakem Soběslav a Humpolcem.

Produktivita. Pohled na kanadské bodování čtvrtfinále znovu dokazuje neochvějnou nadvládu zkušených hráčů Pelhřimova. Na čele statistik figuruje Martin Hadrava (5 gólů + 5 asistencí) pronásledovaný svým bratrem Markem Hadravou (1+6) a dalším spoluhráčem z týmu Adamem Vylíčilem (2+4). Z ryzích Jihočechů figuruje nejvýše Karel Strnad z Radomyšle (3+2).

Hořké chvíle pro Milevsko. Celek z tradiční hokejové bašty na Písecku se ani v jednom ze zápasů proti Pelhřimovu nevyhnul krátkému, zato však fatálnímu kolapsu. První zápas na ledě favorita rozehrál skvěle a po první části vedl 3:1. Ve druhé třetině nechal svého soka vyrovnat na 3:3, znovu se dostal do vedení, ale pak to přišlo. V rozmezí dvou minut inkasovali Milevští čtyři góly a domácí už si vítězství navzdory napínavé zápletce v závěru utkání vzít nenechali. Strašlivá dvouminutovka vzala svěřencům trenéra Štycha vítr z plachet i v nedělní odvetě. Za stavu 0:0 utržili v rozmezí 16. – 18. minuty tři gólové údery a bylo po nadějích.

Hvězdný moment čtvrtfinále. Postaral se o něj strakonický útočník Lukáš Bednařík. Dvaadvacetiletý hokejista letos až doposud působil v barvách druholigového Písku, kde se stal nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Z týmového hlediska prožil v modro-žlutém dresu Králů ponurou sezonu, ale v domácím strakonickém prostředí si spravil chuť. V prodloužení nedělní odvetné bitvy s Českým Krumlovem se po buly v obranném pásmu chopil kotouče, nikomu včetně hostujícího brankáře už ho nepůjčil a poslal Strakonice do semifinále.

DALŠÍ PROGRAM

Pátek: Pelhřimov – Strakonice (19), Radomyšl – Humpolec/Soběslav (ZS Písek, 19.30). Neděle: Strakonice – Pelhřimov (17), Humpolec/Soběslav – Radomyšl (17). Případné třetí zápasy by se hrály ve středu 11. března na půdě lépe postavených týmů po základní části.