Západočeši nechali odpočívat několik svých opor, což však nic neubírá na velice slušném výkonu hostí v první třetině i na začátku druhé. Odměnou jim bylo dvoubrankové vedení. Jenže pak se začali prosazovat výrazně důraznější domácí, což přineslo i obrat ve skóre.

Asistent trenéra Motoru Antonína Stavjani Martin Štrba také nebyl z průběhu zápasu nijak zvlášť nadšen. „Zase tam přišla z naší strany ztráta koncentrace. Z podvědomí, že vedeme 2:0. Přestali jsme hrát naši hru a předržovali jsme puky. Dali jsme Plzni šance, aby vyrovnala,“ zlobil se po utkání.

Ve třetí třetině už měli navrch domácí a svou převahu také korunovali dvěma góly. „Druhý byl v přesilovce pět na tři. Nebylo to z naší strany ono. Chyběl nám důraz. Málo jsme se tlačili do branky. Hrajeme na můj vkus moc technicky. Zatím. Pořád je co zlepšovat,“ dobře Štrba ví.

Přesně pojmenoval to, v čem byl mezi oběma týmy největší rozdíl. Právě v důrazu v osobních soubojích i v předbrankových prostorech na obou stranách kluziště. To momentálně týmu chybí kromě lepší koncovky asi nejvíce.

Dobře odehraná úvodní třetina by však měla být povzbuzením do další práce. „Plzeň byla bezpochyby kvalitním soupeřem, i když za ní nastoupilo hodně mladých kluků. O to se hrálo z její strany rychleji a tvrději,“ všiml si asistent. „Byl to pro nás výborný přípravný zápas. Ukázal nám spoustu věcí, na kterých musíme pracovat.“

Plzeň hrála tvrdě, nejvíce v tom však vynikal jako už tradičně Američan Ryan Hollweg. Souboje s ním opravdu bolely. „Taková je jeho hra. To je prostě Hollweg. Hráče jsme na něj upozorňovali. On takhle hraje a třeba proti nám takhle bude hrát i někdo jiný. Na to musíme být připraveni,“ ujistí Štrba.

Poprvé nastoupil do zápasu zkušený obránce Petr Gřegořek, který se k hokeji vrací po dvouleté pauze. A vypadal na ledě velice dobře. Nekazil rozehrávku, pozičně byl bezchybný, tvrdou střelu má stále a ani fyzicky nevypadal, že by tempu zápasu nestačil. „Určitě nezklamal. Odehrál velice solidní utkání. Uvidíme, jak to s ním bude dál.“

Zatímco v minulosti se v úvodních přípravných zápasech gólmani střídali v jejich polovině, letos chytá vždy jeden z nich celých šedesát minut. „Petr Kváča nám odjede před sezonou na kemp do zámoří. Proto jsme se rozhodli takhle,“ vysvětluje asistent.

Tentokrát dostal příležitost poprvé v této sezoně David Gába a on sám určitě nejlíp ví, že už odchytal i lepší zápasy. Byla na něm patrná nervozita. „Potřebujeme, aby Gábič také dostal příležitost. Není to vyloženě dané tak, že budeme gólmany točit po zápasech. Budeme vždy reagovat na danou situaci,“ uvádí Martin Štrba ke střídání gólmanů.