Zní to až neuvěřitelně, ale domácí marodka se znovu rozrostla. Mimo hru jsou nově také útočníci Švihálek a Marek. Do hry se naopak vrátil alespoň obránce Žovinec. Trenéři tak měli k dispozici pouze tři útočné formace a jako desátý forvard byl připraven mladík Točík.

„Nemusí to být až takový problém hrát na tři útoky. Kluci budou více v tempu, ale na druhou stranu mohou dojít síly, protože Kladno má vyrovnané čtyři útoky. Bude záležet také na tom, jak dlouho je bude točit," přemítal na novinářské tribuně zraněný Luboš Rob, jeho zatím nepouští do hry zraněné koleno. „Od pondělka jsem na ledě a koleno drží, což je slibné. Ještě to chce nějaký čas, ale ve středu proti Benátkám už bych to chtěl zkusit," uvedl ke svému návratu na led.

Oslabení Jihočeši začali hodně opatrně a od 6. min. také prohrávali. Při vyloučení Chovana rekordman v počtu extraligových startů Ptáček vyzval od modré Kindla a ten jeho přihrávku usměrnil za Bláhova záda. Sice nohou, ale gól přesto platil. „Na začátku jsme spíše čekali, s čím soupeř přijde," připustil Rob.

Jenže pak se karta začala obracet a v 10. min. bylo vyrovnáno. Kapitán Straka zatáhl kotouč, přesnou přihrávkou našel Žálčíka, jenž překonal Mensatora.

Domácí celek byl najednou jako pokropený živou vodou. Tlačil se před kladenskou branku, šancí začalo přibývat a v 16. min. to bylo už 2:1. Kolmannovu přihrávku tečoval do protipohybu kladenského gólmana Nouza.

„Druhá polovina první třetiny byla z naší strany velmi dobrá. Byli jsme aktivní, dobře jsme bruslili. V takovém výkonu musíme pokračovat," chválil po první třetině Rob své spoluhráče.

Druhé dějství začalo obrovskou šancí Rytířů, jenže Kindl nastřelil jen tyč odkryté branky. Jinak to ale po změně stran dlouho byla především vyrovnaná bitva bez větších šancí.

Jenže v polovině zápasu to přišlo. Dva slepené přesilovkové góly nasměrovaly Motor směrem k vítězství. Nejprve v kratičké dvojnásobné početní výhodě obránce Suchánek svou dělovkou málem protrhl síť a o pouhou půlminutku později využil už klasickou přesilovku Chovan. Stav byl najednou 4:1 a narvaná hala byla u vytržení.

Na ledě najednou bylo jen jedno mužstvo. Hosté byli nucenu faulovat a v přesilovkách pátý doslova visel ve vzduchu. „Ve druhé třetině jsme byli lepší," konstatoval Rob. „Kladno hrálo často v oslabení. Bylo vidět, že jsou hosté trošku podrážděním a nechají se často vyprovokovat. Doufejme, že nedojde k nějakému zranění," obával se mladý útočník.

Tříbrankové vedení před závěrečnou třetinou považoval za dostatečné. „Měli bychom si to pohlídat. Takový zápas už bychom ztratit neměli," byl přesvědčen.

Jenže hned na začátku třetího dějství přišla komplikace. Kanonýr Bílek zužitkoval přesnou střelou do horního růžku přesilovku a Motor vedl už jen o dva góly.

Poté došlo na Robova slova. Hokej se začal vytrácet a jedno vyloučení střídalo druhé. Domácí bek Kříž byl blízko svému premiérovému gólu v první lize, ale nastřelil jen tyč. V 51. min. při hře čtyři na tři vypálil nechytatelnou dělovku Zíb a stav 5:2 definitivně uklidnil vášně.

Čtyři minuty před koncem dal svůj druhý gól v utkání Žálčík a vyhnal Mensatora na střídačku. Pak už byl prostor na mexické vlny rozjásaných fanoušků a oslavy důležitého vítězství.

ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Žálčík (Jos. Straka), 16. Nouza (Kolmann, Zíb), 31. Suchánek (L. Květoň), 32. Chovan (Nouza, Kolmann), 51. Zíb (Vráblík), 56. Žálčík (Jos. Straka, Kříž) – 6. D. Kindl (Ptáček), 42. Bílek (B. Nash, Stach).
Vyloučení: 5:12 (navíc host. Skuhravý a Pitule 10 min. + do konce), využití: 4:2.
Rozhodčí: Grech – Kokrment, Malý. Diváci: 6421 (vyprodáno).
ČEZ Motor: Bláha – Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Žovinec, Zíb – Nouza, Pajič, Chovan – L. Květoň, Jos. Straka, Kuchejda – Žálčík, Mikyska, Babka. Trenéři Rosol a Bělohlav.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (Motor): „Museli jsme zlepšit obranu, protože v předcházejících zápasech jsme hodně inkasovali. Kladno má výbornou ofenzivu, takže jsme s ním nemohli hrát otevřenou partii. Dobře jsme bránili, podržel nás Bláha v brance a rozhodli jsme v přesilovkách."

Jindřich Lidický (Kladno): „Soupeři musím pogratulovat. Kdyby bylo potřeba, tak bychom měli vyloučených asi ještě více. Rozhodně si nemyslím, že bychom tolik faulovali, aby byl poměr vyloučených tak vysoký v náš neprospěch."

Další program

51. kolo – sobota 13. února: Dukla Jihlava – Motor ČB (17.30)
52. kolo – středa 17. února: Motor ČB – HC Benátky n. Jiz. (17.30)