České Budějovice – Druholigoví hokejisté mají za sebou polovinu základní části. Oproti první čtvrtině se toho na postavení jihočeských klubů v tabulce příliš nezměnilo. Milevsko zůstává ve skupině Západ na posledním místě. Tábor si polepšil o dva stupínky a aktuálně je první. Ve skupině Střed si příliš nepolepšil ani Vajgar Jindřichův Hradec. Ve druhé čtvrtině sice Vajgar nasbíral o čtyři body víc než ve čtvrtině první, předposlední místo v tabulce však jindřichohradecké určitě netěší.
Klub od Vajgaru sáhl v průběhu sezony k výměně trenéra a Miloslava Čecha nahradil Ladislav Kolda.  Bývalý zkušený extraligový a reprezentační obránce převzal mužstvo v polovině listopadu a při své premiéře se mu povedlo dovést tým k vítězství nad Hodonínem 3:2. Hokejistům Jindřichova Hradce se náramně dařilo začátkem prosince. Vajgar porazil doma Chotěboř 7:2 a rozdílem pěti branek se mu podařilo zvítězit i v Moravských Budějovicích, se kterými předtím dvakrát prohrál. Zdálo se, že se Jindřichohradečtí chytili, avšak přišel domácí zápas s Břeclaví a s ním další prohra. „Co je nám platné, že jsme vyhráli v Moravských Budějovicích, když pak zbytečně prohrajeme doma. Mohli jsme se v tabulce posunout nahoru, ale tuto možnost jsme nevyužili," posteskl si Ladislav Kolda.
Zajímavostí je, že Jindřichův Hradec dosud nasbíral v domácím i venkovním prostředí stejný počet bodů a nastřílel i stejný počet branek. „ Z klubu odešli před sezonou čtyři kvalitní obránci a to je znát. Řadu zápasů máme dobře rozehraných, ale nakonec je ztratíme," říká Ladislav Kolda. Soutěž je specifická tím, že hráči chodí do práce a často se stává, že chybí na trénincích nebo zápasech.
Své o tom ví i v Jindřichově Hradci. „Třeba takový Aleš Skokan, který patří k produktivnějším hráčům týmu stíhá víceméně pouze zápasy. Na tréninku často chybí a to je pak znát," posteskne si trenér Kolda. Jindřichohradeckým pomáhají mladí hráči z extraligových Českých Budějovic. „Přišel jsem, abych pomohl týmu odpoutat se ze spodních pater tabulky, takže uvidíme, jestli se nám to podaří. Jsem u týmu příliš krátce na to, abych mohl hodnotit," uzavírá Ladislav Kolda.
Ve skupině Západ patří po polovině základní části poslední příčka Milevsku. Milevští byli poslední i po první čtvrtině soutěže, ale v té druhé si výrazně polepšili bodově. Zatímco po úvodních devíti kolech měli Jihočeši pouhé tři body na kontě, po osmnácti kolech, tedy v polovině základní části, jich měli už sedmnáct. Ve druhé čtvrtině tedy nasbírali čtrnáct bodů. „Mužstvo se dalo dohromady, sestava se ustálila a začali jsme hrát lépe," prozrazuje příčinu vzkříšení mužstva trenér Milevska Bedřich Rybák. Na umístění v tabulce se tedy bodový přírůstek neprojevil, bodová ztráta už ale není tak výrazná. „Rozdíly mezi týmy na sedmém až devátém místě jsou minimální. Potřebujeme udělat šňůru dvou nebo tří vítězných zápasů a budeme s nimi v kontaktu," říká Bedřich Rybák.
Výkony a výsledky mužstva jsou však hodně závislé na mladých hráčích z Písku, kteří zvláště v poslední době jezdí na zápasy Milevska nepravidelně. „Vlastní hráče máme zraněné a kluky z Písku moc potřebujeme. Teď s námi trénuje náš odchovanec Jirků, který přišel z naší juniorky. Je to nadějný ještě ne dvacetiletý obránce a uvidíme, jestli se chytne," říká Bedřich Rybák. Současné problémy kádru se však bohužel negativně projevují i na posledních výsledcích. Milevsko naposledy naplno bodovalo 1. prosince v domácím utkání se Sokolovem, ale v posledních třech utkání odešli Jihočeši z ledu poraženi.
Nejlépe z jihočeského trojlístku se tak stále vede hokejistům Tábora.  Tým zatím nepostihly žádné větší výkyvy formy a v obou úvodních čtvrtinách základní části nasbírali hráči od Jordánu shodně osmnáct bodů. Tábor dokázal bodovat v posledních devíti utkáních  a bez bodového zisku se naposledy vrátil 7. listopadu z Řisut, kde prohrál 7:4.
Také díky této šňůře se vyšvihl do čela tabulky a před zítřejším šlágrem v Děčíně je první se stejným počtem bodů, jaký má jeho zítřejší soupeř. Děčín je aktuálně druhý a třetí Řisuty ztrácejí na vedoucí dvojici jediný bod. Čelo tabulky je tedy velice vyrovnané. Nutno podotknout, že Děčín má odehraný jeden zápas navíc. „S naším postavením můžeme být absolutně spokojeni. Jediné co nás trápí je velká marodka. V jednu chvíli jsme měli až osm zraněných hráčů. Navíc jde vesměs o dlouhodobá zranění a někteří hráči mají za sebou operace. Museli jsme hodně improvizovat. Někteří útočníci zaskakovali na postech obránců a pomáhali nám také hráči z juniorky a B-mužstva," potvrzuje trenér Matušík skutečnost, že ne vše je tak idylické, jak se při pohledu na tabulku zdá.
„Vzhledem k tomu je skoro zázrak, že se nám to období podařilo takto úspěšně překlenout a jsme tak kde jsme. Na vánoční přestávku se ale těšíme jak na smilování, protože se potřebujeme dát zdravotně do pořádku," říká Tomáš Matušík.
Naštěstí se ale v Táboře nemusí spoléhat na mladé hráče z vyšších soutěží jako některé jiné kluby.