Stanislav Smrček se svým synem Janem zrealizovali možná poslední, ale rozhodně viditelný  krok, který ještě zbýval učiniti v rámci stěhování hokejového klubu HC Mountfield do Hradce Králové.
Kdo dnes přijde do Budvar arény, hned na první pohled mu bude v hale něco scházet. Firma Daite dostala od HC Mountfield jasný úkol:

Vaším úkolem bylo odstěhovat kostku do Hradce Králové?
Přesně  tak.

Předpokládám, že jste ten úkol dostali hlavně proto, že máte s přesunem tak velikého tělesa už řadu zkušeností?
V roce 2005, před necelými osmi lety,  jsme tady kostku stavěli. Zkušenosti máme.

Když jste ji tehdy v Č. Budějovicích instalovali, asi vás nenapadlo, že ji budete přesunovat…
…to tedy opravdu ne. Byla instalována napevno.  Kostka v Budvar aréně nebyla stavěna na demontovatelnou verzi.  O to je její přesun složitější.

Přesunu se věnujete v Budvar aréně už od pátku tři dny,  je to hodně složitá záležitost?
I to souvisí s tím, že kostka byla v Českých Budějovicích napevno. O to je složitější demontáž a o to bude pro nás složitější také následná montáž v Hradci Králové.

Laik by si řekl, že přijede velké vozidlo, kostku naloží a odveze. Tak to není?
Bohužel ne. Tak to opravdu nejde.  Rozhoduje už třeba průjezdnost halou.  Důležitá je také průjezdnost silnicemi. Kostka má v průměru osm metrů. Záleží i na statice. To se nedá  dopravit jinak, než v rozebraném stavu.

Multifunkční kostku tedy rozeberete do detailů a zase ji složíte  jako stavebnici?
Rozebereme ji na kusy. Má osm set komponentů. V Hradci Králové ji budeme muset zase složit.

V Hradci Králové prý není právě pro tuto kostku ideální prostor?
Je jiný. V Hradci je o něco vyšší stadion. Budeme muset vyměnit řetězy, to je hlavně otázka bezpečnosti.  Musí se upravit drobnosti, které se týkají nosnosti haly.

Rozumím tomu dobře, že současný strop v Hradci Králové českobudějovickou multifunkční kostku neunese? Je tedy obří kostka projektovaná pro Budvar arénu na Hradec příliš těžká?
Dá se to tak říct. Kostka je těžká, jde opravdu o aktuální nosnost stadionu, která je o něco menší. Budou se muset udělat úpravy, musí se vyztužit střecha.

Tato multifunkční kostka už bude v Hradci Králové navždy? Připevníte ji napevno a už se nikdy nikam za svým majitelem stěhovat nebude?
To není otázka pro mě…