Doma je zatím Motor stoprocentní, ale důležité je, že už dokáže bodovat také na ledě soupeřů. Naposledy si přivezl tři body za výhru 2:1 v Havířově. „Třikrát za sebou jsme vyhráli a také naše hra teď nebyla špatná. Chybí nám ještě větší důraz v koncovce, abychom dali více gólů a mohli zápasy dohrávat ve větším klidu," míní asistent trenéra Martin Štrba.

V dobré pohodě tak půjde tým do sobotního taháku kola proti Kladnu. „Těšíme se," usměje se Štrba. „Přijede výborný soupeř. Měl by se hrát dobrý hokej a pro lidi by to měl být opravdový svátek," věří.

Po dvou divácky ne až tolik vděčných pondělcích se bude hrát s Kladnem v sobotu. „Lidí chodí pořád hodně. A v sobotu na Kladýnko jich přijde ještě víc. Těšíme se na to moc."

Pro Štrbu nepřijede rozhodně neznámý soupeř. Naopak. V sestavě Rytířů najde ještě své bývalé spoluhráče, se kterými dvakrát slavil ve Spartě mistrovský titul. „Petr Ton, Petr Tenkrát a Franta Ptáček," jmenuje své bývalé parťáky.

V kontaktu je stále především s vyhlášeným kanonýrem Petrem Tonem. „Zůstali jsme velkými kamarády a pravidelně se navštěvujeme. Jsme v neustálém kontaktu," souhlasně přikývne Štrba.

Sobotní duel prý ale nějak detailně nerozebírali. „Pro Petra je první liga novou soutěží. Bavíme se o tom, jak se v ní cítí a jaký je rozdíl proti extralize. Potvrdil mi, že naše soutěž je kvalitní a každý zápas je tam těžký," nabízí asistent také něco málo z tábora soupeře.

Kladno vsadilo letos na hodně zkušený tým, strategie Motoru je přitom o dost odlišná. „Na Kladně zareagovali na loňské překvapivé vypadnutí ve čtvrtfinále play off s Ústím nad Labem. Vyhodnotili to tak, že jim chyběla zkušenost v rozhodujících zápasech. Přišli tam místní kluci, kteří tam hrávali. Možná cítí vůči Kladnu nějaký dluh a chtějí ho dostat zpátky do extraligy. Proto se všichni vrátili. Jako trenéři převzali mužstvo Pavel Patera s Frantou Kaberlem. Je tam zpět generace, která se své době patřila k nejlepším v extralize," zdůrazní českobudějovický asistent.

Zatímco většina soupeřů přijíždí do Budvar arény hlavně bránit, od Kladna jako lídra tabulky se dá očekávat aktivnější přístup. „Uvidíme, jakou zvolí Kladno taktiku. Doma na úzkém hřišti hraje asi jinak než venku. Necháme se překvapit. Petr Ton mi říkal, že se jim teď daří a mají dobrý pohyb. Herně se jim teď daří, ale to nám taky, takže se dá čekat opravdu pěkný zápas," věří.

Starším hráčům většinou příliš nesedí důrazná hra do těla. Právě na zvýšený důraz domácí střídačka v utkání určitě vsadí. „Je pravda, že každému staršímu hráči důrazná hra vadí. O důraznou hru se ale snažíme pokaždé. Dohrávat souboje, hrát tvrdě, ale čistě. A je jedno, jestli přijede Kladno, nebo třeba Most. To je pořád stejné," naznačuje strategický plán.

Trenéři se budou muset obejít bez obránce Jána Muchy, jenž bude se zlomeným žebrem mimo hru zhruba šest týdnů. Do zápasu nezasáhne také kanadský forvard Angelo Esposito s nataženým svalem. „Není to nic vážného a brzy bude zpátky. U Jánka Muchy je to bohužel dlouhodobější," lituje Štrba.

Trenéři nevyužijí žádného z mladíků, kteří byli uvolněni pro zápasy juniorky v Třinci a Vítkovicích. „Uvažovali jsme o Ondrovi Šulkovi, který si svými výkony řekl o stabilní místo v našem kádru. Juniorka se ale potýká s malým počtem hráčů, proto jsme ho tentokrát uvolnili," uzavírá Martin Štrba předzápasovou pohlednici.