Základem každého týmu je brankář. Existuje varianta, že by reprezentační gólman Jakub Kovář hájil branku vašeho klubu i v příští sezoně?
Hodně se o tom mluví. Byli jsme rádi, že jsme se s Kubou domluvili na roční smlouvě. Bylo to v době, kdy byl zraněný. Odvedl tady obrovský kus práce a nechceme mu v žádném případě bránit, když dostane nabídku odjinud. Smlouvu jsme podepisovali spíše z toho důvodu, že pokud by ta nabídka nepřišla, tak aby věděl, že se má kam vrátit. Tady se to něm vždycky postaví.  Bude mít těžké, aby se na mistrovství světa prosadil do role naší jedničky, protože podle informací ze Švédska má Saša Salák fantastickou formu. Ale určitě by měl být v naší brankářské dvojici pro světový šampionát a od toho by se mělo odvíjet i jeho další angažmá. Počítáme s tím, že spíše dostane nabídku a odejde.

V týmu zůstává Pavel Kantor a jako nová tvář přichází ze Znojma Ondřej Kacetl. Proč jste si vybrali právě tohoto gólmana?
Navazuje to na práci, kterou jsme započali v minulém roce. Chceme pokračovat v trendu, kterým je mužstvo omladit a stabilizovat. Kromě  Ondry Kacetla přišel ze Znojma ještě obránce Martin Pláněk. Na Kacetla jsme měli velmi dobré reference a byli jsme se na něj i sami podívat. Podobného gólmana v tomto věku jsme hledali už od loňska po odchodu Šimona Hrubce. Bez ohledu na to, jestli tady Kuba Kovář zůstane, nebo ne. Ondra Kacetl předpoklady má a mohl by být i na úrovni Šimona Hrubce. Na tom jsme se shodli i s trenérem gólmanů Romanem Turkem.

Počítáte tedy pro příští sezonu s dvojicí Kantor – Kacetl?
Ano. Oba jsou to mladí kluci, kteří by tady měli nějaké tři roky působit a za nimi by měl zase dorůst někdo z našich zdrojů. V play off dorostu se jevil velmi dobře Sova, i když je to samozřejmě ještě mladý kluk a musí na sobě pracovat. Kantor s Kacetlem by se měli poprat o post jedničky a zároveň vytvořit hodně kvalitní gólmanskou dvojici. Pavel Kantor své kvality potvrdil letos při zranění Kuby Kováře, Ondra Kacetl zase chytal tři roky spolehlivě rakouskou EBEL ligu.

Mění se tedy filozofie klubu, že místo jasné jedničky a dvojky, jako tomu bylo v případě Kováře a Sáblíka, budete mít dva vyrovnané gólmany?
Někdy v srpnu se musí rozhodnout, kdo z nich bude jednička. Ten druhý ale na něj musí zezadu tlačit a zároveň ho podporovat. V každém případě chceme, aby gólman, který nebude chytat u nás, nastupoval jinde, ale zároveň jsme ho měli k dispozici. Je tady mladý Ondra Bláha, který přichází z juniorky a bude si muset to své místo odsedět, stejně jako si ho odseděli Kuba Kovář a Pavel Kantor. Bláha bude plnit roli dvojky v době, kdy náš druhý gólman bude chytat jinde.

S Lukášem Sáblíkem nepočítáte?
Ne. Lukáš Sáblík odchází.

V obraně by vás problémy trápit neměly. Beků máte pod smlouvou dost. Je to tak?
Obránců je obecně málo a potýká se s tím celá liga. Loni jsme potřebovali sehnat beka v průběhu sezony a byl to velký problém. Nakonec jsme se domluvili s Tomášem Harantem. Proto jsme rádi, že pod smlouvami máme jak zkušené, tak i mladé obránce.

Můžeme vypočítat, se kterými beky pro sezonu počítáte?
Mikuš, Ptáček, Frühauf, Vydarený, Jank, Vráblík, Kolarz, Dietz, Pláněk, Makovský, Kříž.  K tomu je třeba ještě připočítat mladé hráče Plášila s Prokopem, kteří jsou věkem ještě junioři. Osm obránců tady zůstane a chceme, aby ten zbytek někde hrál. Spolupracovat chceme se Znojmem, protože EBEL liga má podle nás vyšší úroveň než naše první ligy.

Počítáte i s Tomášem Harantem, který přišel na výpomoc v závěru sezony?
To je jeden z hráčů, kterým skončili smlouvy a jednáme s nimi o případném prodloužení. Byli bychom rádi, kdyby u nás působil i nadále.

Z útočníků skončila smlouva Ladislavu Kohnovi. Budou tam ještě nějaké jiné odchody?
Smlouvy skončily více hráčům. Láďa Kohn patří mezi ně. Mluvili jsme s ním, líbilo se mu tady, ale v tuto chvíli nemohu říct, že s ním jednáme. Musíme si dát dohromady soupisku i s ohledem na povinné starty pěti hráčů ročníků narození 1991 a mladších.

Bude v týmu pokračovat Aleš Kotalík?
Aleš si teď chce od hokeje odpočinout, ale chuť pokračovat tady dál určitě má. Budeme to řešit v dubnu, abychom do začátku letní přípravy věděli, jestli tady bude hrát dál.

Trenér Draisaitl projevil přání, aby mužstvo posílil kvalitní první centr. V zákulisí padají různá jména, třeba Polák, Polanský, Melenovský. Mohl byste je potvrdit, případně dementovat?
Všechna tato jména ve vztahu k našemu klubu slyším poprvé a ani jsem je neslyšel od trenérů. Mluvili jsme o tom, že nějakého kvalitního centra především do přesilovek bychom potřebovali. Tyhle předpoklady měl Láďa Kohn, ale bohužel toho kvůli zdravotním problémům moc neodehrál. Takový hráč nám chybí, který by především v play off vzal zodpovědnost na sebe. V jiných klubech to dokázali třeba Broš, Piroš, Burger nebo Patera. Takových hráčů je ale strašně málo. A není to nikdo ze tří hráčů, které jste jmenoval. Bezpochyby to jsou kvalitní hokejisté, ale ne takoví, po kterých bychom toužili.

Ladislav Kohn by tuto roli nesplnil?
Láďa má rodinu v Americe, kam se teď vrátil. A my chceme, aby to byl hráč, který se bude připravovat s mužstvem. Další věc je jeho tabulková hodnota. Třinci je jedno,  jestli ten kluk bude hrát, nebo nebude. Je to o penězích. Letos nám ho dal Třinec na hostování, ale pokud bychom ho chtěli i další rok, tak už jedině na přestup. A průšvih je Láďova tabulková hodnota.

Hostování na Kladně skončilo Kuchejdovi. Počítáte s jeho návratem?
Je to náš kmenový hráč. Končí mu u nás ale smlouva a nepočítáme s ním. Pokud o něj bude mít Kladno zájem, tak budeme jednat o případném přestupu.

Martynek a Pšurný v Litvínově jsou také vašimi kmenovými hráči?
Ne. Ti odešli na přestup. Stejně jako třeba Kašpařík do Plzně. Z těch starších hráčů jsou stále našimi kmenovými Mikeska, Posmyk a Kuchejda. S nimi ale už nepočítáme.

V realizačním týmu skončil druhý masér Petr Cirkl. Už za něj máte náhradu?
Velkou zájem o tuto funkci má bývalý hokejista Pavel Bláha. Dobře ví, co tato role obnáší. Petr Cirkl nečekal, jak je tato práce především časově náročná. To ho trochu zaskočilo, což se dá pochopit. Rozešli jsme se úplně bez problémů.

Pavel Bláha má pro maséřinu patřičnou aprobaci?
Určitě. To byla jedna z podmínek. Navíc hokej celý život hrál, takže ho hned tak něco nepřekvapí.

Hokejový svaz přichystal od příští sezony jako novinku pro extraligu i první ligu povinné starty mladých hráčů. Mohl byste upřesnit, o co se jedná?
První varianta byla, že pro každý zápas musí být na soupisce kromě gólmanů sedmnáct libovolných hráčů a tři junioři do devatenácti let. S tím kluby nesouhlasily. U nás by to znamenalo velký problém třeba pro Švihálka s Rouskem, kteří jsou ročník 1993. Nakonec to svaz přehodnotil a upravil toto pravidlo na patnáct hráčů jakéhokoliv věku a k tomu pět hráčů ročníku 1991 a mladších. Ale s tím, že tři musí být od dvaceti do dvaadvaceti let a zbývající dva junioři do devatenácti let.

Máte v klubu tak kvalitního juniory, kteří by mohli naskočit rovnou do extraligy?
Abych řekl pravdu, tak to bude hodně těžké. Jsou tam  obránci Karel Plášil a Tomáš Prokop. Z útočníků jsou to ještě mladší hráči Pašek a Rob. To jsou kvalitní hráči, ale na seniorský hokej to ještě není.

Budete se tedy poohlížet i jinde?
Nemáme problém s ročníky 1991, 92 ani 93. A z devadesát čtyřek může hrát třeba právě Plášil.

Počítáte s tím, že byste vzhledem k tomuto novému pravidlu odehráli také některé zápasy jen na tři pětky?
To bychom neradi. Celou sezonu jsme hráli na čtyři formace, aby se naši mladí oťukávali. Hrát na tři pětky je nesmysl. Z toho pak bývají jenom zranění.

Spolupráce s prvoligovým Pískem se vám v uplynulé sezoně  moc nedařila. Obrátíte se do budoucna na jiný klub z druhé nejvyšší soutěže?
Bylo to nastavené velice dobře za trenéra Řeháčka. Potom se to otočilo po příchodu trenéra Setikovského, kdy se zhoršila komunikace. Nehráli tam špatně naši hráči Makovský a Kříž, ale hlavně si naši kluci stěžovali na trénování. Předseda píseckého klubu pan Pechek uvedl do novin, že si spolupráci představoval úplně jinak, ale když jsme tam my chtěli dát naše hráče, tak je nechtěli s tím, že mají hokejisty z Plzně a Kladna. Nefungovalo to tak, jak jsme si představovali. Když tam mohli jít naši mladí Švihálek a Rousek, tak je nechtěli. Vůbec to neklapalo.

Naznačil jste užší spolupráci se Znojmem. Budete se více orientovat právě na tento klub?
Znojmo nehraje naši první ligu a platí tam jiná pravidla. Tam můžeme pouze dát nějakého hráče třeba na měsíc. Když nebude v první lize Písek, tak v dojezdové vzdálenosti není žádný jiný klub. Snažíme se udržet nějakou spolupráci s Třebíčí, která to má ale blíž do Brna. Je hrozně těžké kluky někam umístit, abychom je měli v dosahu a mohli třeba trénovat doma. To tady v regionu chybí.

Příprava na novou sezonu začne podle původního plánu prvního května?
Již v dubnu začnou mladší hráči individuálně trénovat pod dohledem našeho kondičního trenéra Petra Požárka. Prvního května začne oficiálně letní příprava pro celé mužstvo.

Platí, že půjdete v květnu na led?
Ano. Kolem šestého května bychom měli absolvovat desetidenní blok na ledě v Pouzar Aréně, který bude zaměřený výhradně na kondici. Vyšli nám tam maximálně vstříc, za což jim patří poděkování. Po ledu dostanou hráči individuální plány, aby si také trochu odpočinuli, protože to bude hodně náročné. Letní příprava by měla skončit klasicky kolem třicátého června.

Příprava na suchu bude mít tentokrát více individuální charakter?
Nebude přímo individuální, ale bude probíhat více ve skupinách, protože třeba mladší hráči potřebují něco jiného než ti starší. Nejde udělat trénink pro čtyřiadvacet lidí, aby natrénovali všichni stejně.

Součástí přípravy na suchu bude i soustředění na Lipně?
To ještě řešíme, ale měli bychom tam týden strávit. Nebude však zaměřený jako v minulosti na kola, ale spíše silově na dynamiku nohou.

V červenci budou mít hráči klasickou třítýdenní dovolenou?
Ano, ale budou mít samozřejmě také své individuální plány. Bude to jako všude ve světě. Hráči se musí naučit připravovat také sami. Vždycky na začátku každého bloku přípravy je čekají testy, aby trenéři věděli, jestli hráč něco dělal, nebo nedělal.

Kdy půjde mužstvo poprvé na led?
Po dovolené se sejdeme zase kolem třiadvacátého července. Tři dny budou na suchu na zapracování. Další tři dny budou už na ledě takové lehčí a od prvního srpna začne dvoutýdenní blok hrubé přípravy na ledě. Mezi osmým až desátým srpnem bychom měli odehrát přátelský zápas s některým ruským týmem, které se tady budou připravovat. V létě se chceme co nejvíce vyhýbat extraligovým soupeřům, protože s nimi se toho odehraje dost přes sezonu. Třináctého srpna začínáme European Trophy v Plzni.