Herně to v Přerově ze strany hostí rozhodně nebyl žádný propadák. Ale bídná koncovka je stála body. „Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém jsme ale měli daleko větší počet střel než soupeř. Faktem však také je, že do nějakých vyložených šancí jsme se moc nedostávali, protože domácí dobře bránili," připustí trenér Motoru Petr Rosol. „Měli jsme však více než čtyřicet střel. To by si nějaký gól zasloužilo," jedním dechem dodá. „Pak už to bylo o jednom gólu a bohužel jsme ho při vlastní přesilovce dostali my, což zápas rozhodlo," posteskne si.

Přestože vedení klubu vyhlásilo před sezonou jako hlavní cíl útok na extraligu, Rosol neustále varoval před přehnaným optimismem. „Je jasné, že výkonnost se nedá po celou sezonu držet na top úrovni. Tak to ve sportu zkrátka je. V některých zápasech se daří více, v některých méně," zdůrazní.

V posledních dvou duelech vyšel jeho tým bodově naprázdno, ale trenér své svěřence v žádném případě nezatracuje. „Půl zápasu s Třebíčí jsme hráli fantastický hokej, ale bohužel jsme nedali góly. Naopak jsme po našich chybách inkasovali. Přerov je doma nepříjemný soupeř, který hraje agresivně. Byla to skutečně otázka jediného gólu. Kdybychom ho dali my, tak bychom možná 2:0 vyhráli," přemítá.

Petr Rosol je natolik zkušený kouč, aby nepodléhal euforii po skutečně vydařeném vstupu do sezony, ale ani nepanikaří po dvou prohraných zápasech. „Nejsme kapela, abychom pořád vyhrávali," usměje se.

Pak už ale vážněji dodává. „Máme hodně podobné mužstvo, jako jsme měli loni. Přišli dva kluci z Benátek nad Jizerou, kteří nehrají. Vláďa Škoda se do toho pořád nemůže dostat tak, jak bychom si představovali, střelecky se neprosazuje Žálčík. Máme mužstvo skutečně skoro stejné, jako jsme měli loni. Samozřejmě chceme hrát nahoře. Tady si ale všichni myslí, že budeme každému dávat 5:1. A když vyhrajeme 2:1, tak hrajeme špatně. Alespoň tak mi to připadá," kroutí hlavou. „V Šumperku jsme 3:1 vyhráli a ze všech stran jsem slyšel, jak jsme hráli špatně. Přitom jsme přivezli tři body," neskrývá jisté rozladění.

Petr Rosol si dobře uvědomuje, že sezona bude dlouhá a složitá. „Potřebujeme mužstvo připravit tak, abychom měli špičkovou formu v únoru a březnu, kdy přijde klíčová fáze sezony. Žádný sportovec neudrží top formu pro každý zápas. Ani kdyby naši soutěž hrály Sparta nebo Třinec, tak by to neválcovaly tak, že by každému dávaly sedm gólů. Měli bychom spadnout zase na zem. Nejen hráči, ale i všichni kolem. Také diváky bychom chtěli požádat o větší trpělivost. Buďme soudní. Takové mužstvo zase nemáme a proti nám nehrají žádní nazdárkové. To není žádné alibi, ale reálný pohled na věc," upozorňuje Rosol.

Pro příklad nemusí chodit daleko. „Před deseti lety tady měly Budějovice extraligové mužstvo posílené o šest hráčů z NHL, přesto byly v semifinále na vyřazení s Chomutovem. Také na nás se každý chce vytáhnout, protože patříme mezi favority. A vítězství 3:2 je pro nás cenné, a ne, že nad ním někdo ohrnuje nos," celkem rozumně vyzývá jihočeskou hokejovou veřejnost ke střízlivějšímu hodnocení výsledků i výkonů týmu.

V brance dostal tentokrát před Bláhou přednost Gába. „Blažena nechytal celou přípravu a potom odchytal pět zápasů v kuse. Čtyři jsme vyhráli a změnu jsme měli v plánu dopředu, bez ohledu na porážku s Třebíčí," říká kouč. „Gába chytal výborně," ocení.

S tréninkem už začal obránce Kolmann, do hry ale připraven není. „Stále nemůže chodit do soubojů," informuje kouč. Včerejší trénink vynechal kapitán Straka. „Necítil se dobře, tak si raději odpočinul. Ale nemělo by se jednat o nic vážného," věří.