Dal gól ze hry a navrch jako jediný z dorostenců Motoru proměnil samostatný nájezd. Stylově ukončil útočník Matěj Toman v této sezoně působení v týmu staršího dorostu. Třebaže o něj měli eminentní zájem trenéři juniorů, vrátil se do mladšího dorostu, kde by měl v play off patřit k hlavním tahounům.

Aby ne… V základní části tam ve 20 zápasech nastřílel 21 gólů a na stejný počet nahrál. Skvělá čísla!

Mladší dorost Motoru ve středu úspěšně vstoupil do play off. Na domácím ledě zdolal Letňany 5:3 a vede v sérii, hrané na dvě vítězná utkání, 1:0. Matěj Toman dal dva góly. V pátek se týmy střetnou na stadionu v Letňanech, případný třetí rozhodující duel by se hrál v neděli v Českých Budějovicích (12).

I ve starším dorostu si pak šestnáctiletý talent držel průměr téměř bodu na zápas. Doma proti Chomutovu (3:4 na sam.n.) v osmifinále zvýšil na 3:1 a v tu chvíli se zdálo, že si domácí mladíci vynutí čtvrtý duel. „Odskočili jsme na dva góly a zbývalo devět minut do konce. Vypadalo to, že bychom mohli zápas dotáhnout, v sérii snížit na 1:2, ale nakonec jsme dovedli utkání jen do prodloužení a na nájezdy jsme prohráli,“ konstatoval zklamaný Matěj Toman.

I když to zní jako klišé, Jihočeši nedali Pirátům ani jeden ze tří skalpů lacino. Dvakrát padli až na nájezdy. „Řekli jsme si, že je to možná poslední zápas, tak do něj chceme dát sto procent a vyhrát!“ pravil střelec po domácí derniéře. Těch sto procent úsilí do ní mladíci opravdu vložili, to bylo vidět až na tribunu. „Trenér nás pochválil i za dva předešlé zápasy. Bohužel štěstí bylo na straně soupeře. Chyběly maličkosti,“ litoval Matěj Toman.

Za stavu 3:1 přece jen bylo znát, že budějovickým mladíkům chybí z podobných bitev zkušenosti. Slibně rozehraný duel ztratili a po porážce již Toman věděl, že po taktické stránce měl jeho tým zvládnout koncovku lépe. "Měli jsme po ledě méně lítat a víc se soustředit na obranu. Zachovat klidnou hlavu," přesně vystihl forvard to, co v zápalu hry hráčům Motoru chybělo. "Ještě nejsme tak vyspělí, abychom udrželi skóre. V těchto soutěžích se to stává," uzavřel nadějný forvard, který ale sezonu nekončí, naopak má před sebou novou výzvu: ve středu od 15 hodin přivítá s mladším dorostem Letňany.