Českobudějovický tým zatím z jedenácti zápasů vyhrál jen třikrát a v tabulce druhé ligy skupiny Jih je tak na posledním sedmém místě. „Nejsme spokojeni s tím, jak hrajeme,“ trápí Vaka.

Nejvíce tlačí jeho celek bota v defenzivě. „Dostáváme moc gólů. Ale to je problém hry dozadu celého týmu. Od útočníků až po gólmany,“ má jasno. „Na tréninku se na tom snažíme pracovat. Musíme se naučit větší zodpovědnosti ve hře dozadu,“ dodá.

Druhým problémem je malá disciplína. „Sráží nás velké množství vyloučených. V kabině o tom mluvíme, ale zatím to moc nepomáhá,“ zlobí se.

Zkušený forvard hraje svou premiérovou sezonu ve třetí nejvyšší soutěži. „Úroveň není vůbec špatná. Čekal jsem ji možná o malinko horší,“ připustí.

Jako bývalý extraligový hráč zatím Vak moc svým bývalých parťáků z nejvyšší soutěže ve druhé lize nepotkal. „Vím, že za Šumperk hraje Karel Plášek. Ale jinak jsou tam spíše hráči z první ligy,“ všiml si.

David servis má za sebou už také čtyři jihočeská derby. S oběma jihočeskými rivaly Pískem i Táborem má vyrovnanou bilanci. Jednou vyhrál a jednou prohrál. „Derby mají vždycky větší šťávu. Všichni se znají a je to zajímavější než jiné některé zápasy,“ uznává.

Druholigová skupina Jih je spojena s Východem, takže její účastníky čekají také náročné zájezdy na Moravu. „Zatím jsme hráli jen doma s Valašským Meziříčím. Výlety na Moravu nás teprve čekají. Asi až napadne sníh. Tenhle systém vymyslel opravdu nějaký chytrák,“ kroutí hlavou.

Nejen v klasické tabulce, ale také v hodnocení návštěvnosti je na tom David servis nejhůře. „Náš zimák je ale pořád plný,“ namítne. „Ochoz i hospoda jsou narvané. Nevím, kam by se další lidi vešli,“ usměje se. „Ale je jasné, že v Budějovicích je z diváckého hlediska jedničkou Motor.“

Samotný Vak zatím podává výborné výkony a ve čtyřiceti letech dokázal nasbírat v devíti odehraných zápasech sedmnáct bodů za sedm gólů a deset asistencí. Průměr téměř dvou bodů na zápas je skutečně obdivuhodný. „Cítím se dobře, i když po fyzické stránce to pořád ještě není ono. Asi mám šikovné spoluhráče, že mám tolik bodů. Ale to není důležité. Do nároďáku už mě stejně nevezmou,“ rozesměje se.

Svou roli hrajícího asistenta nijak nepřeceňuje. „Občas se s trenéry poradíme, ale to je všechno. Jsem pořád hlavně hráč. Mám co dělat sám se sebou, abych se soustředil na svůj výkon,“ ujistí.

ve středu jeho tým hostí od 18 hodin v Pouzar centru Moravské Budějovice. „Tam jsme prohráli 7:0. Nejsou to žádní nazdárci, ale potřebovali bychom body jako sůl,“ je si dobře vědom.

Další jihočeský klub HC Tábor hostí ve středu od 18 hodin Žďár n. Sáz., Písek má volno.