Pro český národní tým se bude jednat v letošní podivné koronavirové sezoně o premiérový duel na domácí půdě. Proč padla volba právě na Jindřichův Hradec? „Stadion Jana Marka splňuje všechny podmínky pro pořádání mezinárodních zápasů a máme s pořadateli výborné zkušenosti z dubna roku 2013, kdy jsme zde hráli dvojzápas s Lotyšskem,“ vypočítává tiskový mluvčí Českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Navíc ještě jeden faktor hrál ve prospěch Jindřichova Hradce. „S Rakouskem hrajeme dvojzápas. Ve čtvrtek nás čeká zápas na půdě soupeře ve Vídni a Hradec se nachází v dojezdové vzdálenosti. Ve městě absolvujeme tréninkový kemp od pondělí do soboty. Je v tom i symbolika, protože Jindřichův Hradec je tradiční líhní hokejových talentů. Za všechny byl jmenoval třeba Jana Marka, Aleše Kotalíka, Jiřího Novotného nebo bratry Michálkovy,“ uvádí Zikmund.

Extraligový rozhodčí z Českých Budějovic Daniel Pražák.
Nadávky vnímáme, ale neovlivňují nás, tvrdí extraligový rozhodčí Daniel Pražák

Jak už se stalo smutným zvykem, atraktivní duel se bohužel odehraje bez přítomnosti diváků. „Všechno bude nastavené tak, jak je v současné době běžné při mezinárodních utkáních. Hráči a realizační tým budou pendlovat jenom mezi hotelem a arénou. Všichni přítomní na stadionu budou rozděleni do tří skupin a podle toho, jak se v aréně budou pohybovat, tak budou nastavené požadavky na testování. Nejnáročnější budou přímo u ledové plochy. Ta nejpřísnější bublina ale začne až před mistrovstvím světa při Českých hokejových hrách v Praze,“ upřesňuje.

Euro Hockey Challenge je soutěž, ve které se v přípravném období před mistrovství světa utkávají týmy silné čtyřky (Rusko, Švédsko, Finsko a ČR) s dalšími evropskými celky. „V rámci evropské federace byl tlak, aby nejlepší týmy hrály i s těmi dalšími. A aby se nejednalo jenom o přátelské zápasy, tak vznikla tato soutěž. Této myšlenky ujal generální sekretář našeho svazu Martin Urban a Česká republika působí jako neoficiální koordinátor Euro Hockey Challenge,“ informuje Zikmund.