Základní část extraligy jste zakončili na čtvrtém místě. Je to umístění podle vašich představ?

Především jsme se chtěli probojovat přímo do play off, takže naší prioritou byla první šestka. Tajně jsme doufali, že to dotáhneme do první čtyřky, abychom čtvrtfinále začínali doma.

O první čtyřku jste zápolili právě s Mountfieldem.

My jsme nakonec mohli skončit i třetí. Ale čtvrté místo je příjemné. Začínat doma bereme jako takový bonus.

Názory na tuto záležitost se různí. Považujete vy osobně  domácí prostředí v play off za velkou výhodu?

Záleží na tom, jak to má kdo rád. Někdy se rozhoduje až v sedmém utkání, a v něm bychom hráli doma my, což by výhoda být mohla. I když loni jsme sedmý zápas doma se Slavií prohráli. I ze statistického hlediska se doma více vyhrává. Určitá výhoda by to být měla.

Už je v Liberci cítit, že start play off je za dveřmi?

Je znát, že se to chystá. Kluci si v kabině nechávají dělat účesy a barví si vlasy.

Předpokládám, že vy si hlavu barvit nebudete?

Já už nemám co barvit. Někteří kluci jdou do hola, tak půjdu taky, abych držel basu.

Bude v Liberci při play off tradiční Bílé peklo?

Bílé peklo bude. Stalo se to v Liberci už tradicí a bude snad už počtvrté. Docela se to ujalo. Je to dobré pro diváky i hráče. Může nás to ještě více vyhecovat. Pro atmosféru při zápasech je to jenom dobře.

Co říkáte Budějovicím jako soupeři?

Jsem rád, že hrajeme s Budějovicemi. Spoustu kluků tam znám. Kamarádíme spolu a setkáváme se i mimo hokej. Jako soupeř mají určitě svou kvalitu. Letos s nimi máme vyrovnanou bilanci. Mohla by to být pěkná bitva a divák by si mohl přijít na své.

Kde jsou podle vás silné stránky soupeře a kde by naopak mohl mít slabinu?

Budějovice mají dobrý tým a nevidím tam žádnou slabinu. Jsou silní jak dopředu, tak i do obrany. K tomu mají špičkového gólmana. Bude záležet na nás, jak si s nimi poradíme.

Hra Liberce je hodně postavena na Petru Nedvědovi. Souhlasíte?

Je fakt, že naše hra na Petrovi hodně stojí a tráví na ledě spoustu času. Je to hodně o něm, ale hokej hraje tým. Pokud ho soupeř uhlídá, tak mohou zápasy rozhodovat další hráči. Je to postavené na něm, ale na kom by to také mělo jiném stát, když je to náš nejlepší hráč?  Uvidíme, jak se s ním Budějovice vypořádají.

Jako českobudějovický hráč jste zažil dvě série play off proti Liberci. Lepší vzpomínky máte asi na tu první, kdy jste vyřadili svého soka, který byl vítězem základní části soutěže?

To je jedna z mých nejkrásnějších hokejových vzpomínek. Liberec v té sezoně neprohrál v základní části doma ani jeden zápas a my jsme je na jejich ledě hned na úvod série dvakrát porazili.  To bylo jako splněný sen. Navíc jsme pak vyhráli v Liberci i pátý zápas. Dokázali jsme vyhrát třikrát na jejich ledě a postoupit do semifinále.

Na předkolo před dvěma lety už asi tak hezkou vzpomínku nemáte?

To byla škoda. V Liberci jsme dvakrát prohráli. Doma jsme zabojovali a čtvrtý duel otočili, když jsme prohrávali už o tři góly. Kluci tady v Liberci vzpomínali, že jsme je ve třetí třetině vůbec nepouštěli z pásma. V pátém utkání tam ale Liberci všechno spadlo a my jsme se sesypali. Už nám možná došly síly.

Vysoká prohra 1:9 v rozhodujícím utkání mohla být hlavním impulzem pro radikální řez, ke kterému se vedení Mountfieldu po sezoně odhodlalo a který se týkal i vás. Mohlo to tak být?

Těžko říct. Nevím, co přesně zapříčinilo tak velký řez kádrem. To je otázka spíše pro někoho jiného než pro mě.

V rozhovoru v médiích jste se vyjádřil, že vám končí v Liberci smlouva a příliš nepočítáte, že byste ji prodloužil. Je to skutečně tak vážné, když jste zaznamenal v základní části soutěže sedmnáct bodů, což není zase až takový propadák?

Smlouva mi po sezoně opravdu končí. Sedmnáct bodů není asi až tak hrozných, ale klub u mě předpokládal a také vyžadoval více bodů. Myslím si, že mi smlouvu v Liberci neprodlouží. Taková je realita.

Už přemýšlíte o další sezoně?

Teď  ne. Začnu to řešit až po sezoně. Nejlépe po zisku titulu.

Jaký je váš tip nebo přání pro čtvrtfinále?

Přání je vyhrát co nejrychleji, ale bude to asi hodně vyrovnaná série. Očekávám, že se bude hrát minimálně na šest zápasů. Hodně bude asi rozhodovat domácí prostředí. Doma se bude vyhrávat.