Hned na úvod se hraje v Táboře atraktivní jihočeské derby s David servisem (18), Písek se na úvod sezony představí v Moravských Budějovicích.

Jako každoročně se před letošním ročníkem měnil herní systém třetí nejvyšší soutěže. Letošní druhá liga bude mít osmadvacet účastníků, kteří byli rozděleni do čtyř skupin: Sever, Střed, Jih a Východ. Všechny tři jihočeské kluby budou hrát skupinu Jih.

V základní části se utkají všechny týmy v rámci své skupiny čtyřkolově. Dále se střetnou dvoukolově celky skupiny Střed s účastníky skupiny Východ a obdobně to budou mít kluby ve skupinách Jih a Východ. Celkem tak každý celek odehraje 38 zápasů. Pro Jihočechy to ale znamená také pořádné výlety do Opavy, Nového Jičína nebo Kopřivnice…

Do play off postoupí vždy nejlepší čtyři mužstva z každé skupiny a bude se hrát ve stejných skupinách jako základní část: Střed – Sever a Jih – Východ. Ve čtvrtfinále nastoupí nejlepší tým z Jihu proti nejhůře postavenému celku z tabulky skupiny Východ, druhý nejlépe umístěný tým z Jihu hraje proti druhému nejhůře postavenému z Východu atd.

Čtvrtfinále, semifinále i finále se hrají na tři vyhrané zápasy. Vítězové obou větví play off se utkají v sérii hrané na čtyři vítězství o přímý postup do první ligy.

Nejhorší celky z obou skupin (Střed-Sever a Jih-Východ) si zahrají sérii na tři vítězství o udržení ve druhé lize.
Hokejisté Tábora patří dlouhodobě ke špičce druhé ligy a tyto pozice nechtějí opouštět ani v nadcházející sezoně. V přípravě odehráli devět zápasů, z nichž čtyři vyhráli. „Před rokem odešlo třináct hráčů, takže se postupně snažíme kádr stabilizovat. Před letošní sezonou přišla další vlna mladých hokejistů a někteří se nejeví vůbec špatně. Ale je to běh na dlouhou trať a do poslední chvíle máme snahu kádr ještě posílit,“ informuje vedoucí táborského mužstva Pavel Šácha.

K výrazné změně došlo na postu gólmana. „Vyměnili jsme si brankáře s David servisem. K nám přišel Milan Dudáček, od nás tam zase odešel Tomáš Klestil,“ uvádí Šácha.

Cílem Táborských je postup do play off. „Máme mladý tým, ale pokud by se tady play off po dlouhých letech nehrálo, tak by to bylo velké zklamání,“ připouští.

Českobudějovický David servis vstupuje do své třetí sezony ve druhé lize. Trenérský tandem Jiří Fedur – Milan Kupka doplnil v roli hrajícího asistenta zkušený matador Tomáš Vak. „Letní příprava proběhla v pořádku, trénovalo dost lidí, chodili jsme trénovat pětkrát v týdnu,“ pochvaluje si nový kouč příkladnou tréninkovou morálku týmu.

Cílem týmu je postup do play off. „Druhou ligu jsem nikdy nehrál, tak moc nevím, co od ní očekávat. Kádr špatný nemáme. Záležet bude také na tom, jestli nám bude někoho půjčovat Motor. Spolupráce by prý fungovat měla a pro nás by to mělo znamenat posílení,“ je přesvědčen. „Uvidíme, jak na tom budou ostatní týmy, ale určitě bychom chtěli hrát v popředí tabulky,“ přeje si Vak.

Co se Vakovi rozhodně nelíbí, je cestování na Moravu. „Nevím, jestli se to nedalo vymyslet jinak. Druhá liga je přece jen poloprofesionální soutěž. Jezdit takové dálky moc příjemné není,“ posteskne si.

On sám působil v minulé sezoně jako trenér kazašského Pavlodaru a hokej už sám nehrál. „Hlavně po fyzické stránce jsem začínal od nuly. Ale snad se do toho zase dostanu,“ doufá a těší se na středeční derby v Táboře. „Hlavně, aby přišlo hodně lidí,“ láká fanoušky.