Letošní příprava juniorů Motoru je v mnoha ohledech jiná. A jiný chce juniorka hrát i hokej… „Jednotky jsme stavěli tak, aby byly zatíženy všechny partie těla. Když jsme nad plánem seděli, připravovali jsme jej pro styl hry, který bychom chtěli v sezoně předvádět. Chceme hrát aktivní, pohledný hokej, kombinační, žádného zanďoura, ale dopředu. Máme na to typy hráčů, proto jsme to zaměřili takto. I ti, kteří sem přišli, aby se poprali o místo v týmu, od začátku vědí, jaký je plán a co po nich chceme," vypráví trenér Martin Štrba, bývalý útočník Motoru či pražské Sparty.

Pondělní turnaj v bechvolejbalu u Sportovní haly Stromovka udělá v juniorce tečku za přípravou na suchu. „Už jste poskládali dvojice?" vyzvídal kouč u hráčů, když chtěl po testech odlehčit atmosféru. A podíval se na Milana Kupku s Jiřím Šrámkem, kolegy ze střídačky. „My máme trojici."

Na led mužstvo vyjede hned po dovolené – 20. července. Všichni hráči dostanou šanci, aby se ukázali v zápase, teprve pak trenéři sáhnou k redukci kádru. „Je tu konkurence a kluci samozřejmě vědí, že čtyřicet jich tu zůstat nemůže."

Martin Štrba se snaží poskládat co nejsilnější mužstvo. Vyzkouší posily, chce,  aby juniorka Motoru lákala do svých řad ty nejlepší mladé hráče z celého regionu. „Budějovice by zase měly být ten top tým, kam by všichni chtěli jít hrát, jako to bývalo za mých mladých let. Spolupráce s Jindřichovým Hradcem a Pískem je teď velice dobrá," tvrdí kouč.

Až po dvou třech přípravných zápasech trenéři udělají škrty v kádru a s některými hráči se rozloučí. „Mohli bychom to klidně udělat už teď, po letní přípravě. Vzal bych testy a… Ale víme, že jenom sucho hokejistu nedělá. Kondice je pouze část výkonu, takže na ledě dostanou šanci všichni," slíbil trenér juniorů Motoru Martin Štrba.