Téměř dvoumetrový obr s vyhlášenou dělovkou, jenž zanedlouho oslaví pětatřicáté narozeniny, býval vždy postrachem gólmanů. V českobudějovickém dresu se před lety dvakrát podíval do extraligového semifinále, nyní bude nově vznikajícímu týmu pomáhat v boji o návrat do nejvyšší soutěže.

Jak se to vlastně seběhlo, že jste se objevil na jihu Čech?
Pořád jsem kmenovým hráčem Budějovic, takže z tohoto pohledu to byla nejjednodušší varianta. Celková ekonomická krize neustává. Naopak se spíše prohlubuje. Musel jsem se navíc ohlížet také na rodinu, protože máme malou dceru. Nechtěl jsem už nikde moc cestovat po světě, ale spíše zakotvit někde poblíž. Nějaké nabídky byly, ale i z ohledem na rodinu jsem si vybral Budějovice.

Poslední sezonu jste strávil v extraligovém Litvínově a dařilo se jak celému týmu, tak i vám osobně. Nebyla na severu Čech vůle, abyste zůstal i nadále?
K tomu bych se snad ani nechtěl moc vyjadřovat. Řekl bych, že jsem tam odehrál nadprůměrnou, možná by se dalo říct i výbornou sezonu. Klub na měl opci, kterou ale neuplatnil. Trval na výrazném snížení smlouvy, na čemž jsme se nedohodli. To snížení platu bylo skutečně neadekvátní. Tím mé případné další působení v Litvínově padlo.

Jiné nabídky z extraligy nebyly?
Něco jsem měl. Nikde to ale nedopadlo a postupně to všechno vyšumělo. Velký vliv mělo i nové pravidlo o povinném nasazování mladých hráčů. To je pro starší hokejisty potíž.

Sledoval jste z povzdálí, co se dělo kolem hokeje v Českých Budějovicích?
Něco jsem o tom věděl, ale zase nějak dopodrobna jsem to nesledoval. Pro fanoušky to byla určitě rána pod pás. Nemyslím si, že by k něčemu takovému vůbec mělo docházet. V Budějovicích se vždycky hrál hokej na vysoké úrovni. Vůbec se nedivím fanoušků, že pořádali protestní pochody. Považuji za nehoráznost, že se vůbec něco takové může stát.

Míříte do Budějovic už potřetí. Napadlo vás, že byste se ještě někdy skutečně mohl vrátit?
Už i dříve jsem si myslel, že by to někdy mohlo vyjít. Pokud klub na hráče vlastní práva, tak je to vždycky jednodušší. Nemusí se platit žádné tabulkové hodnoty nebo alespoň hostování. U mě už to sice spadlo na tu nejnižší možnou hodnotu, protože jsem starší hráč. Pořád jsou to ale nějaké peníze a pro kluby je to v dnešní době zátěž. Budu rád, pokud to nakonec dopadne. Snad by tomu už nic nemělo bránit. Budějovice jsou nádherné město a uměl bych si představit, že bychom tady zůstali natrvalo. Hokejový život je ale kočovný. I když už to asi nebude dlouho trvat. Stáří klepe na vrátka (smích).

Budete se stěhovat do Budějovic i s rodinou?
Momentálně bydlíme v Plzni, ale budou se sem za mnou stěhovat. Budějovice jsou krásné. V tom není problém. V Litvínově se mnou být nechtěli a ani jsem se jim nedivil. Když hraji někde pryč, tak to přináší spoustu cestování. Autobusem na zápasy a k tomu autem za rodinou. Byl jsem pořád na cestách. V Budějovicích to bude úplně něco jiného.

Líbil se vám tým, který jste našel po svém příchodu v kabině?
Skoro všechny kluky znám. Buď jsem s nimi hrál tady v Budějovicích, nebo někde jinde. S ostatními jsme proti sobě nastupovali jako soupeři. Myslím si, že na první ligu budeme mít hodně dobré mužstvo.

Aniž bychom předbíhali, je podle vás možnost prát se i o postup do extraligy?
To je zatím skutečně předčasné. Hodně nahoře budou hrát Mladá Boleslav, Olomouc, Jihlava. Uvidíme, jak na tom budou ostatní týmy. Určitě tam bude spousta mladých kluků. Těžko říct. Budeme chtít hrát co nejvýš.

V novém klubu už jste domluven na smlouvě?
Je to v řešení. Jsme s klubem domluveni na podmínkách. Vzhledem k tomu, že jsem budějovický hráč, tak v tom nefiguruje žádná třetí strana, což je vždycky výhoda. Mělo by to dobře dopadnout.