Nechyběl ani na nedávném turnaji čtyř v Mostě a Litvínově, kde svěřenci Roberta Reichla obsadili druhé místo za Rusy. Nechali za sebou Finy a Švédy, v posledním utkání s Ruskem (0:5) byl Ondřej Kachyňa vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu.

„Pozvánka mě potěšila. Pokaždé člověka překvapí, nemůžete automaticky čekat, že přijde zase. Mně se minulá akce proti Rusům nepovedla, takže jsem byl rád, že se mi tento turnaj vydařil. Byl jsem moc spokojen," pochvaluje si vysoký obránce HC ČB.

Hlavním koučem výběru je člen zlaté generace Robert Reichel. „Trenéři se nám snaží hodně radit. Může nám předat  spoustu vědomostí, hodně toho v hokeji dokázal, má proto u hráčů velkou autoritu," potvrzuje budějovický bek.

V jihočeském klubu bdí nad jeho výkony Jan Trummer.

Rodák z Hodonína se objevil v klubu v letní přípravě a na zkoušce obstál. „Jel jsem na turnaj, kde jsem se zalíbil panu manažerovi Krátoškovi, který mě do Budějovic pozval. Jeho nabídka mě zaujala nejvíce, po poradě s rodiči jsem se ji rozhodl přijmout," vypráví hodonínský odchovanec, jenž nastupuje za mladší, někdy i starší dorost.

Na Zimní stadion v Hodoníně jej přivedl ve čtyřech letech otec, jenž měl ke sportu blízko. „Zamlada se věnoval hokeji a veslování. Než se zranil." Také Kachyňa mladší prý ihned našel v hokeji zalíbení. „Šel jsem na led a hrozně se mi to líbilo! Už jako prcek jsem věděl, že tenhle sport chci hrát," popisuje.

K talentům patří vzory. Ondřej Kachyňa nedá dopustit na Zdena Cháru. Příběh podceňovaného dlouhána, jenž se pílí vypracoval mezi nejlepší hráče světa, je pro mladíka inspirací. „Nikde ho nechtěli, zlepšil se až v pozdějších letech a za to mu patří můj obdiv! Patří mezi mé oblíbence."
Ani Kachyňu na ledě nepřehlédnete. Ve svých patnácti letech dorostl do výšky 188 cm, a patří tak v extraligovém mladším dorostu HC České Budějovice (nejen v obraně) mezi habány. „Asi nevyrostu do výšky Zdena Cháry, ale trochu se mu ještě přiblížím… Předpoklad je, že budu mít 192, 193 centimetry," směje se Ondřej.

Své fyzické předpoklady se na ledě snaží prodat při soubojích s vrstevníky. „Není to ve všem jen výhoda. Ale nemám si nač stěžovat, s výškou a váhou jsem spokojen. Musím na sobě dál makat, zdokonalovat se," říká odhodlaně.

Vyvarovat se chyb – s takovým osobním předsevzetím vyhlíží další zápasy ve skupině o udržení. „U obránců jsou chyby hrozně vidět," podotýká Ondřej Kachyňa.

„Tím, jak jsem velký hráč, se rychleji unavím, nenabruslím toho tolik jako menší hráči. Musím se snažit dělat rychlé kroky," naznačuje své přednosti i nedostatky.

V Českých Budějovicích nehraje jen hokej, ale také chodí do školy – konkrétně Střední školy polytechnické v Nerudově ulici. „Obor požární ochrana," upřesňuje Ondřej Kachyňa, hokejista, jenž od léta 2013 rozvíjí svůj talent v dresu HC České Budějovice.