Jaké je vaše ohlédnutí za základní části části extraligy, ve kterém váš tým obsadil páté místo?

Díky účasti v letní části European Trophy jsme najeli od začátku sezony na vyšší tempo. Povedlo se nám nastartovat motory dříve, než bychom se toho asi dočkali, pokud bychom v létě tuto soutěž nehráli. Nástup byl výborný i díky tomu, že jsme evropskou soutěž dobře zvládli. O tom jsem přesvědčen. Hráči si trochu stěžovali, že jeli už v létě naplno a neměli moc volna. Právě díky tomu jsme ale byli připraveni naskočit do extraligy naplno. Začátek jsme měli výborný.

Výrazně mužstvu pomohl i návrat Aleše Kotalíka ze zámoří?

To bylo také hodně důležité. Měl výborný nástup a pomohl nám bodovat hlavně na hřištích soupeřů. To bylo pro nás další plus. Řekl bych, že to byla nejvýznamnější posila, která se letos do extraligy vrátila. Hodně nám pomohl.

V lednu a únoru se mužstvo dostalo do útlumu. Čím si to vysvětlujete?

Nejde hrát celou sezonu výborně. Na každý tým padne únava a na nás padla někdy kolem poloviny prosince. Herně jsme začali trochu ztrácet, přesto jsme ještě hodně bodovali, i když výkon už hodně upadal. Navíc jsme v období od konce prosince až do ledna měli hodně zraněných hráčů. Únor pak byl z našeho pohledu nejméně povedený.

Mohla mít na výkon týmu negativní vliv účast na finálovém turnaji European Trophy v prosinci v Rakousku, kde obsadil poslední osmé místo?

Ve sportu strašně moc znamená hlava. Hodně pracujeme fyzicky a většina týmů podobně trénuje. Řada hráčů je stejně silná a podobně dynamická. Hlava ale dělá strašně moc. Pokud někdo začne přemýšlet o tom, že musí vstávat v šest hodin, odjet do Vídně na turnaj a v tom vidět zásadní  problém, tak samozřejmě nějaké takové důvody hledat můžeme. Ale já osobně něco takového kategoricky odmítám.  
Výsledkově se vám ale ve Vídni nevedlo. Nemohl oto mít špatný vliv na vámi zmíněnou psychiku týmu?

Turnaj ve Vídni byl o jednom zápase. Ve čtvrtfinále s Jokeritem Helsinky nám to tam napadalo. Měli jsme podobné šance jako soupeř, ale góly jsme bohužel nedali a výsledek pak vypadal tak, jak vypadal. Druhý zápas s Plzní byl absolutně o ničem. To byla příprava nebo spíš modelové utkání. Poslední zápas se švédskou Frölundou nebyl špatný. Říkat, že by nám účast na turnaji nějak podrazila nohy, s tím nemohu souhlasit. Každopádně ale model finálového turnaje není úplně šťastný. Poraženým čtvrtfinalistům by stačil už jen jeden další zápas. Určitě ale v našem případě nebyla účast na turnaji příčinou nějakého výkonnostního poklesu.

Kde tedy podle vás byla příčina poklesu formy?

Viděl bych ho spíše v únavě. Hrajeme většinu přesilovek i oslabení na několik hráčů, kteří toho měli opravdu hodně. Stejné by to ale bylo, i kdybychom na turnaji nebyli. Nemyslím si, že by nás tři zápasy v Rakousku měly nějak výrazně poškodit. To odmítám. Naše hra je založená na dobré obraně a výborném gólmanovi. Jakmile se ale přestanou prosazovat střelci, tak je to problém. Ten se nejvíce projevil právě v únoru.

Podruhé za sebou jste postoupili přímo do elitní šestky a přímo do čtvrtfinále, což je nesporně úspěch. Nemrzí vás ale, že jste neudrželi pozici v první čtyřce a nemůžete tak začínat čtvrtfinále doma?

To je škoda. Bylo by lepší být v první čtyřce. Bohužel jsme to ale neutáhli. Nedávali jsme góly. To je hlavní příčina. Nedostávali jsme žádné velké příděly, ale na tak malý počet gólů se vyhrávat nedalo. Náš výkon ve hře dopředu nebyl tak ostrý, jak by měl být. Trenéři na tom pracují a poslední dva zápasy základní části špatné nebyly. Už jsme byli přímočařejší a měli jsme i více šancí. Z nejhoršího jsme se vyhrabali. Před play off teď budeme mít odpočinek i kvalitní přípravu. Už dlouho před koncem základní části jsme věděli, že budeme v play off. To bylo  příjemné. Měli jsme relativně klid. Ta čtyřka nás ale mrzí. Bohužel.

Pro čtvrtfinále budete mít k dispozici kompletní kádr i se všemi uzdravenými hráči?

Vypadá to dobře. Obránci by měli být kompletní. Začíná trénovat už i Roman Vráblík. Útočníci by měli být všichni až na mladého Jakuba Marka. Důležité je, že se vrací Martin Podlešák. Chtěl hrát už poslední zápas s Kladnem. Je ohromně platný především v oslabení. Je to mimořádně obětavý hráč a svým příkladem nutí ostatní hrábnout i do nějaké jiné části svého ega, než jenom třeba udělat kličku nebo se prosadit střelecky. Měli bychom být prakticky kompletní, což je důležité.

Co vám říká Liberec jako čtvrtfinálový soupeř?

Liberec je ve stejné pozici jako my. Má stejný časový prostor na trénink. Klíčovým hráčem je tam Petr Nedvěd. Budeme se věnovat rozborům u videa a technicko – taktickým přípravám, abychom se na soupeře nachystali. Liberec produkuje celoplošný hokej, ale určitě je to hratelný soupeř. Letos už jsme tam dokázali vyhrát a porazili jsme ho i doma. Bude to hodně o Petru Nedvědovi a o tom, jak budeme odolní.

Na které hráče Liberce byste ještě čtenáře upozornil?

Mají tam tvrdého obránce Výtiska, ale i technické beky Trončinského a Čakajíka, kteří jsou šikovní na puku. Zase jsou ale lechtivější na hru vzadu. V útoku jsou vedle Nedvěda klíčovými hráči Kudrna a Vak. Uvidíme, jestli nastoupí Bartovič, který měl problémy s kolenem. Ty bych považoval za klíčové liberecké hráče.

Nemohl by být slabinou soupeře brankář Pinc?

On je šikovný gólman, má skvělou rozehrávku, ale je fakt, že výkonnostní výkyvy u něj někdy nastávaly. Je možné, že by to slabina mohla být. Je ale zbytečné předjímat, jestli to skutečně slabina bude, nebo ne. My se musíme hlavně dobře připravit a nic nepodcenit. Máme vynikajícího gólmana, velmi zkušenou a solidní obranu, která umí zahrát, a měli bychom mít v útoku koncové hráče i lajnu, která umí změnit rytmus hry. Jsem přesvědčen, že pokud vyměníme obavu za odvahu, tak bychom mohli s Libercem uspět.