Předchozí
1 z 4
Další

Stojí také za produkty Nikoleta Maria, což jsou úžasné marmelády, vyráběné z těch nejčerstvějších surovin a bez chemických přísad.

„Moje motto je: Když něco dělám, tak pořádně, a hlavně v čistotě! Tento přístup jsem se naučil už v dobách, kdy jsem ještě chodil do školy a měl jsem možnost stáží v nejlepších restauracích v Praze (Palfy palace, Hotel Paříž, Obecní dům nebo Flambeé). Dost řečí, přesvědčte se sami,“ prozradil šéfkuchař Jakub Trčka.

Jakub Trčka, šéfkuchař Tiskárna Restaurant v HranicíchJakub Trčka, šéfkuchař Tiskárna Restaurant v HranicíchZdroj: se svolením Jakuba Trčky

Špenátový knedlík s oříškovým máslem a piniovými oříšky

Suroviny na 4 porce knedlíků

Rohlíky (12 ks) 2 dny staré nakrájené na kostičky
Špenátové listy čerstvé 300 g
Máslo 50 g
Olej 40 g
Cibule 1 ks 100 g
Česnek 4 stroužky
Muškátový květ špetka
Vejce 4 ks
Gorgonzola 100 g
Parmazán
Mléko

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme rohlíky na malé kostičky a dáme do větší mísy, ve které budeme vše míchat. Rozpálíme si hrnec, do něj dáme máslo, olej a najemno nakrájenou cibuli a pomalu ji otestujeme, jakmile začne zlátnout, tak přidáme na plátky nakrájený česnek a taky lehce orestujeme, aby zesládl.

Jakmile je cibulka zlatavá, přidáme špenátové listy a gorgonzolu, kterou necháme rozpustit, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Takto připravenou směs nalijeme na rohlíky a promícháme. Necháme odstát asi 10 minut, přidáme vejce a pak podle potřeby přidáme mléko.

Na dochucení ještě použije nastrouhaný parmazán a z těsta vytvoříme kuličky o velikosti golfového míčku a vaříme ve vodě cca 7 minut. Servírujeme posypané parmazánem a přelité oříškovým máslem - oříškové máslo získáme tak, že ho zprudka bez zeslabování ohně rozpustíme na pánvi, jakmile začne pěnit a vonět, tak je hotové a hned se jim musí knedlíky přelít.

Na dozobaní můžeme použít na másle otestovaný špenát s piniovými oříšky a česnekem.

Špenátový knedlík s oříškovým máslem a piniovými oříškyŠpenátový knedlík s oříškovým máslem a piniovými oříškyZdroj: se svolením Jakuba Trčky

Jahodový džem s vanilkou a rebarborou

Suroviny na 5250 g marmelády

Jahody 1 kg
Rebarbora 250 g
Cukr 160 g
Citronová šťáva 50 ml
Citrusový pektin 15 g
Vanilka 3 g

Postup výroby:

Jahody nakrájíme na kostky, dáme do cedníku a prosypeme cukrem a necháme vykapat šťávu, kterou následně zahřejeme, přidáme pektin a provaříme. Přidáme citronovou šťávu a odstavíme ze sporáku.

Jahody vsypeme do uvařené šťávy a rozmixujeme do hladké směsi. Pak přidáme na kousky nakrájenou očištěnou rebarboru a naplníme do sklenic - směs by měla mít maximální teplotu 40 stupňů.

Zavařujeme v hrnci na 87 stupňů 50 minut.

Jahodový džem s vanilkou a rebarborouJahodový džem s vanilkou a rebarborouZdroj: se svolením Jakuba Trčky

Creme brulée

Suroviny na 10 porcí:

1 l šlehačka
16 x žloutek
160 g cukr krupice
1 x vanilkový lusk

Postup:

Do mísy si vyklepneme žloutky, přidáme cukr a metličkou cca 20 sekund šleháme, pak přidáme semínka z vanilkového lusku, šlehačku a dobře promícháme. Děrovanou naběračkou sebereme vzniklou pěnu a smeč plníme do keramických misek. Misky vložíme do pekáče, přilijeme studenou vodu cca do 2/3 výšky misek a dáme do trouby péct na 95 stupňů 55 minut.

Po upečení vytáhneme z plechu a necháme vychladit.

Jakmile je směs dobře vychlazená, tak můžeme Creme Brulée dokončit tak, že ho zasypeme vrstvou krupicového cukru, necháme 5 sekund - přebytek vysypeme pryč a proces znovu opakujeme ještě jednou a pistolí cukru dozlatova opálíme tak, aby nám vznikly kopečky a krásná tenká vrstva karamelu.

Creme bruléeCreme bruléeZdroj: se svolením Jakuba Trčky