Předchozí
1 z 5
Další

Tradiční bramborová buchta s gothajem

Bramborová buchta s gothajemZdroj: Deník/VLP Externista

O recept na tradiční bramborovou buchtu s gothajem, kterou v západních Čechách peče snad každý, se podělila Monika Růžičková, majitelka instagramového účtu Z deníku foodblogerky. 

Monika RůžičkováZdroj: Deník/VLP ExternistaSuroviny: 0,5 kg hrubé mouky, 0,5 l mléka, 2 vejce, 2 brambory, 1 dcl oleje, 5 dkg droždí, salám, majoránka, 5 stroužků česneku, pepř, sůl a cukr

Postup: Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, z trochy mléka, kostky droždí a špetky cukru utvořte kvásek, zbylé mléko nalijte do mouky, přidejte brambory, vejce, olej, utřený česnek se solí, vzešlý kvásek, koření a salám na kostičky, těsto nechte 45 minut kynout a následně vlijte do sádlem vymazaného pekáče a opět nechte 30 minut kynout, pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Bramboráky alias vošouchy

BramborákyBramborákyZdroj: Deník/VLP Externista

Nemůže být pro západní Čechy víc typický pokrm než jsou bramboráky, alias vošouchy. O recept se podělil Radim Smidt, kuchař v restauraci U Gigantu v Plzni. 

Radim SmidtZdroj: Deník/VLP ExternistaSuroviny: 0,5 kg brambor, 2 dcl mléka, 200 g mouky, vajíčko, česnek, majoránka, pepř, sůl, kyselé zelí

Postup: brambory nastrouháme na hrubo a scedíme přebytečný škrob, přidáme všechny zbylé ingredience a pořádně zapracujeme, ochutíme dle libosti majoránkou, utřeným česnekem, pepřem a solí, smažíme na rozpálené pánvi, podáváme s křimickým zelím

Jahodové dezerty podle Jany Dvořákové

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím dva recepty na jahodové dobrůtky.

Jahodový dezert s tvarohem. Foto: Jana DvořákováZdroj: Deník/Jan Buriánek

Jahodový dezert s tvarohem (na celý plech): 

Suroviny: ¾ hrnku cukru, 3 vejce, ½ hrnku oleje, 2 menší lžíce kakaa, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 3 nízkotučné tvarohy, 500 g jahod, 6 plátků želatiny, 2 sáčky dortové červené želatiny, máslo na vymazání a mouka na vysypání plechu

Postup: Cukr, vejce, olej a kakao vyšleháme a přidáme další suroviny. Těsto nalijeme na plech a dáme péct. Připravíme si tvaroh, který rozetřeme s cukrem a přidáme na jemno 2/3 jahod (ty můžeme rozmixovat) a vmícháme připravenou želatinu. Směsí potřeme vychladlý „korpus“. Zbylé jahody nakrájíme na plátky a položíme na tvaroh. Necháme odležet na dvě hodiny do lednice. Nakonec podle návodu připravíme červenou dortovou želatinu, kterou zalijeme celý povrch dezertu. Dáme na hodinu vychladnout a můžeme se pustit do jídla.

Jahodový dezert do skleničky. Foto: Jana DvořákováZdroj: Deník/Jan Buriánek

Jahodový dezert do skleničky

Suroviny: 2 kysané smetany, 1 smetana na šlehání, několik piškotů, 1 vanilkový cukr

Postup: Kysanou smetanu osladíme dvěma lžícemi moučkového cukru a pořádně rozmícháme. Ušleháme si smetanu ke šlehání, kterou postupně vmícháme do kysané smetany, až bude krém hladký. Rozmixujeme si pět velkých jahod, ke kterým přidáme trochu cukru (podle toho, jak jsou sladké jahody). Připravíme si skleničky, do kterých dáme na dno piškoty. Na vrstvu smetanového krému nalijeme rozmixované jahody, což podle chuti střídáme. Na závěr dezert ozdobíme jahodou.

Čerstvý sýr podle Jany Koubové

Čerstvý sýr. Foto: Jana KoubováZdroj: Deník/Jan Buriánek

Rádi snídáte čerstvý sýr, ale ten koupený v obchodě není dost krémový? Není ochucený podle vašich představ? Máme pro vás jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit své chuti.

Suroviny: 2 velké bílé jogurty (tučnější), 1 smetana ke šlehání, 1 malou kysanou smetanu, sůl

Postup: V míse rozmícháme jogurt, smetanu ke šlehání a kysanou smetanu do hladka. Podle chutí osolíme. Připravíme si plátno (nejlépe vyvařené a přežehlené), které dáme do sítka a na něj nalijeme směs. Postavíme do nádoby tak, aby mohla přebytečná voda odtékat. Vše dáme do lednice na 24 hodin odpočívat. Po té vyklepneme do misky a můžeme sýr ochutit a namazat na pečivo.

Domácí sušenky, jak je peče Václava Simeonová

Domácí sušenky. Foto: Václava SimeonováZdroj: Deník/Jan Buriánek

Dlouhou dobu jsem se bránila přípravě domácích sušenek, připadalo mi to zbytečné – vždyť v obchodě si je člověk může snadno koupit. Ale po ochutnání kakaových ,,ježků“ u tety Aničky jsem neodolala a v neděli jsem se pustila do jejich přípravy. S radostí jsem zjistila, že všechny suroviny mám doma a pár pomocníků se také našlo.

Navážení a sesypání mi nedalo moc práce, ale vypracování těsta chtělo trochu fyzické zdatnosti, protože sušenky musí držet tvar, když je „proženeme“ masovým strojkem bez nože, ale s nástavcem na vánoční pečivo.

Suroviny: 380 g hladké mouky, 250 g másla, 100 g cukru, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody

Postup: Těsto z uvedených surovin pořádně vypracujeme a necháme asi hodinu odležet. Připravíme si masový strojek, na který přiděláme nástavec na strojkové cukroví. Sušenky (cca 3-4 cm dlouhé) pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme zvolna, spíše sušíme (cca 150 stupňů Celsia, cca 10 – 20 minut).