S obojím může začátečníkům poradit Rekondiční centrum 
v Českých Budějovicích. Kromě instruktorů tu totiž klienti mají k dispozici i nutriční terapeutku.

Funkci zastává Kateřina Teplá. „Jsem tu od toho, abych pomohla všem, kteří potřebují poradit se stravou. Nesnažím se extrémně měnit jídelníček, ale spíš hledat chyby 
a postupně je odstraňovat. Samozřejmě vždy bereme v potaz individuální potřeby každého člověka," vysvětluje. Služby nutričního terapeuta jsou navíc pro členy zdarma.

Za Kateřinou Teplou nejčastěji chodí ti, kteří chtějí shodit několik kilogramů. „Otázky míří hlavně na redukci hmotnosti, ale je to u nás komplikovanější tím, že většina klientů Rekondičního centra má různé zdravotní potíže. Musíme tedy zohlednit například diabetes nebo problémy s krevním tlakem," doplňuje.

Základem je, aby klient přinesl seznam toho, co v uplynulých několika dnech jedl. Při sepisování by měl být maximálně poctivý, zatajováním uškodí totiž jen sám sobě. Nutriční terapeutka poté jídelníček prohlédne a obvykle na první pohled vidí největší chyby, které je třeba odstranit. Pak doporučí změny a postupné kroky k nápravě.

Jednou z nejčastějších chyb je podle Kateřiny Teplé to, že lidé jedí málo bílkovin a naopak zbytečně velké procento sacharidů ve večerních hodinách. „Nejedná se jen o sladkosti, ale například také o přílohy jako brambory nebo pečivo. Pokud si člověk dá velkou nálož sacharidů večer, když už vlastně nemá žádnou aktivitu, usadí se to ve formě tuků," říká.

Dalšími prohřešky bývá malý podíl zeleniny ve stravě 
a také nepravidelnost. Mnozí lidé kvůli nedostatku času celé dopoledne nic nejedí a pak to dohánějí v druhé polovině dne. „To je samozřejmě nevhodné, raději radím brát si jídlo s sebou do práce, i když to samozřejmě vyžaduje čas na přípravu. Stojí to však za to," dodává Kateřina Teplá.

Využít služeb odborníků je podle ní dobré především proto, že zkrátka neexistují univerzální návody. Každý potřebuje plán přizpůsobit svým potřebám. „My tady dokonce zjišťujeme zdravotní stav, sepisujeme anamnézu. Na základě toho můžeme dávat rady, které by opravdu měly fungovat," vysvětluje.

A úspěchů se v Rekondičním centru skutečně dočkali. Před nedávnem například nutriční terapeutce udělala radost mladá klientka, která se držela doporučení a podařilo se jí shodit mnoho kilogramů.

„Nabízíme tu i měření na bodystatu, aby se člověk ujistil, že správně shazuje tuky, a ne svalstvo," připomíná Kateřina Teplá.

Ideální aktivitou je pak podle ní třicet minut pohybu denně. Započítává se do toho třeba i rychlá chůze. Na cvičení 
v Rekondičním centru stačí chodit dvakrát týdně. Podstatné však je opět to správně spojit se stravováním.

„Těsně před cvičením by lidé neměli jíst. Metabolismus pak pracuje jinak a spaluje jenom sacharidy, což nemá požadovaný efekt," uzavírá Kateřina Teplá.