Vaření do krabiček je letošním hitem, alespoň tak soudím podle ohlasů na pravidelný páteční seriál ze života krabičkového týmu Deníku. O dovolené je relativně více prostoru na krabičkování, ale zároveň pohodový čas nesvíraný termíny přináší i řadu nástrah.

Grilování s přáteli, oslavy, sváteční návštěvy, placené penze na zájezdech, nepravidelné vstávání a co si budeme povídat, občas nás právě ve dnech volna přepadá lenost a chuť po nicnedělání.

Některé čtenářky Deníku, které se k vaření do krabiček dostaly později, požádaly, abychom ze zkušeností členek týmu připomněli alespoň některé zásady této změny ve stravování a životním stylu. Knihu Domácí krabičková dieta si už koupily, ale potřebují ještě pár praktických rad. Tak tady je sumář toho, co je dobré vědět, pokud si chceme vylepšené postavy udržet, případně se chystáme k této změně. Vycházím ze zkušeností členek našeho týmu.

Každopádně je třeba si uvědomit, že tato změna není limitována časem, jde o dlouhodobý, nicméně velmi efektivní proces. Změna, aby byla úspěšná, musí být opravdu trvalá. Proto pamatujte, že pokud byste jedli cokoliv s odporem, nechutí, nevydržíte a zrušíte tak veškerou předchozí snahu.

Zařazujte pokrmy, které vám chutnají, ale podle principu receptur z knihy. Používejte různé koření a bylinky. A když někdy „zhřešíte", nedělejte si z toho hlavu. Jen pozitivní myšlení, ne věčné výčitky, vám pomůže v nastoleném trendu vytrvat.

Mějte se rády už takové, jaké jste, a stanovte si cíl, který je reálný. Nemluvte příliš o kilech, spíše o velikostech. Na otázku známých: kolik kil si shodil, shodila, odpovídejte klidně: nevím, ale kalhoty mám o číslo menší. Cílem je měnit postavu, přístup k jídlu, ne pořádat hony na kilogramy.

A myslete na pohyb. Ten je vaším partnerem a účinným pomocníkem. Dobré zkušenosti máme s chůzí, ideálně s holemi, ale stačí i obyčejná ostrá chůze.

Začínejte s pohybem postupně. Nejde o to se vyřídit jednou týdně na trenažéru, jde o návyk, aby pohyb se stal součástí vašeho života. Lepší je pohyb přidávat postupně a také ho měnit.

Doporučuje se plavat, ale v teplé vodě. Některé členky týmu jezdí na kole, venčí psa při delší procházce, cvičí na trenažéru, na velkých míčích.

Nezapomínejte na pravidelný pitný režim. V době veder nám nestačí dva litry tekutin, přidejme denně jeden litr navíc. Tělo by tak nemělo zadržovat vodu.

Pijme průběžně celý den, členkám týmu se osvědčuje nalévat si po litrech do džbánku, plastikové lahve, aby byl přehled, kolik skutečně vypijeme. Zhruba do jedné hodiny odpoledne bychom měli mít vypitou polovinu denní dávky. Ideální je voda s citronem, ovocný čaj. Zapomeňme zcela na přislazované limonády.

Rozhodně se nevzdávejme pěti jídel denně. To musíme vzít jako standard a i dobrý začátek všeho. Dodržujme rozmezí mezi jídly dvě až tři hodiny. Dopolední a odpolední svačiny zvláště při venkovních teplotách kolem třicítky, kdy není chuť k jídlu, nevynechávejte. Stačí čerstvá zelenina a kousak celozrnného pečiva nebo ovoce třeba jen se lžící bílého jogurtu. Dávku již nevážíme, ovoce se jí tolik, co se vejde zhruba do dlaně. Rozhodně je dobré myslet na to, že zelenina nám pomůže od hladu, když je jí odpovídající množství.

Zpočátku se doporučuje zhruba půl kilogramu zeleniny na den, a to zpracované v jakékoliv podobě. Zeleninu v syrovém stavu můžete dát nejen ke svačině, ale doplnit jí vařený pokrm. Hezky to i vypadá.

Maso si vybíráme pochopitelně méně tučné, střídáme ho s rybou. Některé členky připravují různé masové náhražky. Nesmažíme na pánvi plné tuku, pokud vůbec smažíme. Jeden recept na řízky bez tuku. Obalujeme maso v rýžové mouce, nejlépe jen v bílku a v kukuřičné strouhance. Obalené řízky dáme na pečící papír do vyhřáté trouby a pečeme po obou stranách zhruba pět, sedm minut. Ale na různé fígle přijdete i vy.

Večeře, pokud volíme salát, doplňme masem, rybou, vejcem. Když si dáte jen salát se zálivkou, budete mít za chvíli hlad, a to není dobře. Vyzkoušené je i přihodit k salátu nasucho opečený toast, pokud možno ne z pšeničné mouky. Dají se koupit i různé celozrnné plátky.

Hojně využívejme bílý jogurt, nízkotučné zakysané výrobky a sýry, pro různé i tepelné zpracování se hodí sýr Cottage. Z uzenin šunku s co největším podílem masa, a to kuřecího nebo krůtího. Ale i bezlepková vepřová šunka je lahůdka, kterou si můžete občas dovolit.

Nesmíme vynechávat přílohy. Knedlíky raději zapomeňme, i když už jsou recepty na knedlíky s nízkou energetickou hodnotou. Vyzkoušejte kuskus, který je mezi členkami týmu velmi oblíbenou přílohou. Mnohé z nás našly zalíbení v luštěninách. Ty používáme nejen jako přílohu, ale jako základ salátu. Například červená čočka je hotová v mžiku, takže vás vaření nestojí tolik času.

Z postřehů krabičkářek pro dnešní díl ještě vybírám, že lepší než kravské mléko a nízkotučná smetana z něho je mléko a smetana vyrobená ze sóji.

Inspiraci hledáme také v bezlepkové dietě. Nabízí pokrmy ze surovin, které našemu tělu více prospívají a nezatěžují ho. Zvláště výběr pečiva k pořádné snídani, která je startem do celého dne, je důležitý. Osvědčuje se slunečnicový chléb nebo žitný kváskový chléb.

Určitě ale musíte všechno krásně naaranžovat na talíř, aby celkový pokrm lahodil nejdříve oku.

A opět zkušenost: jídlo, s nímž jste spokojeni, si vyfoťte. Bude vás to motivovat k tomu, aby i zítra to na talíři vypadalo báječně.

Pokud máte jakékoliv otázky, postřehy a doporučení, napište mi, prosím, na můj email alena.pancerova@denik.cz. Budeme-li vědět, rádi odpovíme a pomůžeme vám.