Odpovídá Kateřina Teplá.

Zkratkou GI se obvykle označuje glykemický index, což je určitý parametr, který nám dovoluje hodnotit působení konkrétní potraviny na hladinu krevního cukru (glykémii). GI tedy představuje jakousi hodnotu, o kterou stoupne hladina cukru v krvi po požití určité potraviny v porovnání s daným standardem – roztokem glukózy či bílým chlebem.

GI konkrétních potravin lze určitými způsoby modulovat, např. tepelnými úpravami, či kombinacemi s jinými potravinami. Vhodnou kombinací potravin lze konečný GI pokrmu snižovat, a to například kombinací sacharidových potravin s tuky či bílkovinami, například rohlík s máslem či šunkou má ve výsledku nižší GI než samotný.

Dalším pojmem je tzv. glykemická zátěž (GZ), tedy pojem definovaný jako součin GI a množství sacharidů v gramech na porci potraviny dělený 100. 

Potraviny s vysokým GI nemusí nutně znamenat vysokou GZ.

Obecně platí, že potraviny 
s nižším GI a nízkou GZ jsou ve stravě považovány za více žádoucí . Energie z nich získaná se uvolňuje postupně, pozvolna zvyšuje hladinu krevního cukru a stejně pozvolný je i její pokles. Potraviny s nižším GI (resp. GZ) tedy nezpůsobují velké výkyvy glykémie. Uplatňují se proto například i v prevenci a léčbě cukrovky druhého typu i jiných onemocnění. Je tedy vhodné v našem jídelníčku tyto potraviny upřednostňovat (např. preferovat celozrnné potraviny a výrobky).