V minulém díle krabičkového seriálu jsme se věnovali na vaši žádost opět pohybu, který by měl doprovázet změnu stravovacích návyků. Soustředili jsme se na cviky, které pomáhají zpevnit bříško.Seriál vás baví, což je mimo jiné vidět i z reakce členky našeho týmuAleny Němcové ze Strakonic. „Páteční články se mi líbí čím dál víc. Ten minulý o cvičení břicha a současně o propojení se stravou byl moc zajímavý. To, že opravdu stačí patnáct minut denně, jsem si i já vyzkoušela. Když jsem začala hubnout a měla dole již deset kilo, bylo cvičení opravdu důležité. Cvičila jsem čtyři cviky na břicho denně a opravdu to funguje. Věřím, že budou vycházet ještě dál tak zajímavé články a já se budu moct těšit na pátek, co nového se dozvím," chválí Alena.

Na začátku bylo vydání knížkyDomácí krabičková dietana jaře letošního roku a pro příznivce krabičkování máme aktuální zprávu. Na pultech knihkupectví můžete koupit druhé vydání knihy z téhožčeskobudějovického nakladatelství DONA. A její autorkou je opětAlena Doležalová, která vše na sobě vyzkoušela a díky tomu patří mezi ty úspěšné ženy, které ač ve věku babiček si dokázaly upravit postavu proti směru času. A nejen postavu.

Co vás vedlo a bylo hlavním motorem k pokračování na knize Domácí krabičková dieta?
Především velký zájem o první díl Domácí krabičkové diety a vůbec o toto téma. Mnoho krabičkářek a krabičkářů, jak si lidé, držící tuto dietu říkají, mne oslovilo s různými dotazy, připomínkami a náměty. Získala jsem od nich také mnoho nových receptů či variací na původní recepty. A v neposlední řadě i já, protože jsem si krabičkovou dietu vyzkoušela na sobě, jsem postupně přicházela na další a další věci, se kterými bych se mohla podělit.

Nejpřekvapivější reakce na první díl?
Největší překvapením pro mne byl obrovský zájem o knihu. Protože předtím žádná publikace na toto téma u nás ještě nevyšla, zpočátku jsem si ji začala dávat dohromady jen pro vlastní potřebu. Nevěřila jsem tomu, že by si jídla lidé chtěli doma připravovat sami jako já. Ale chtějí a naopak je to dost baví a hlavně jim chutná. Dostala jsem mnoho reakcí od čtenářů, které mne moc potěšily.

V čem se druhý díl odlišuje od prvního především?
Druhý díl obsahuje 70 nových denních jídelníčků a 300 nových receptů. Žádný jídelníček ani recept v prvním dílu není, takže vlastně můžete zkoušet stále nová jídla. Zatímco v prvním dílu jsem se zabývala podstatou hubnutí, glykemickým indexem potravin, složením potravin a jinými teoretickými záležitostmi, ve druhém dílu jsem se zabývala hlavně praktickou stránkou. Protože vlastně jedinou negativní věcí oproti dováženým krabičkovým dietám je to, že si jídlo musíme sami připravovat, zaměřila jsem se zde na to, aby příprava pokrmů zabrala co nejméně času a dala co nejméně práce. Dá se říci, že se obě tyto publikace doplňují.

Co je novinkou oproti prvnímu vydání a nemělo by ujít pozornosti čtenářů?
Najdete tu třeba, jak si ušetřit čas při vaření, jak se vypořádat se zbytky potravin, které musí vzniknout při přípravě menšího množství jídla, jak odlehčit klasické pokrmy a tím vlastně moci vařit zároveň pro ostatní členy rodiny, jak si pokrmy zdravě dochutit. Jsou zde i tabulky nejběžnějších potravin udávající váhu běžně velkého kusu jednotlivé potraviny s nutričními hodnotami, takže nemusíte vše vážit. Na druhé straně se zde čtenáři seznámí s méně známými potravinami, jako je například červená čočka, bulgur či syrovátka.

U každého denního jídelníčku je „Rada pro tento den", zde najdou čtenáři také spoustu různých „vychytávek". K publikaci jsem se také snažila zodpovědět nejčastější otázky krabičkářek a krabičkářů, které jsem zaznamenala po vydání prvního dílu.

Jak se vám samotné daří dodržovat denní režim po roce, kdy se vaše váha upravila na velikost 40?
K mému velkému překvapení se mi daří velmi dobře tuto velikost udržet. Už nepotřebuji hubnout, 20 kilo a tři, čtyři velikosti, které jsem dala dolů za prvního půl roku, mi stačí. Za půl roku, kdy jsem opravdu dodržovala denní příjem do 5000 kJ, jsem se naučila několik zásadních věcí, a to množství a složení stravy, naučila jsem se snídat, jíst pětkrát denně a dodržovat pitný režim. Dnes už nic nevážím a krabičky používám pouze z praktického hlediska, že si v nich jídla přepravím, kam potřebuji. A další zásadní věci jsem odvykla jíst tučná jídla. Už mi nechutnají. Protože se mi bezbolestně podařilo změnit můj způsob stravování a ten nový mi úplně vyhovuje, nechci jej měnit, tudíž bych ani neměla do budoucna přibírat.

Co se týče pohybu, pracuji na zahradě, kolem domu, chodím se psem na procházky a alespoň jednou týdně se snažím dojít si někam zacvičit. Myslím si, že takovéhle množství pohybu by měl vykonávat každý člověk, i když zrovna hubnout nepotřebuje.

Rada pro ty, kteří chtějí teprve s krabičkováním začít? Na co by se měli hlavně soustředit?
Když si začínající „krabičkáři" prostudují knížku, zjistí, že krabičková dieta je dieta velmi příjemná, nemusí se při ní trápit hladem, může být velmi chutná a hlavně vede k tomu, aby člověk nenásilným způsobem změnil celý způsob stravování a vůbec způsob života, který ve většině případů způsobuje problémy s nadváhou. Myslím, že stojí za to alespoň půl roku opravdu všechny pokyny dodržovat. Pak si váš organismus na tento životní styl natolik navykne, že mu nebude vadit ani občasné „zhřešení".

Kolik kniha stojí a kde se dá koupit?
Kniha je k dostání v každém knihkupectví, v knižních internetových obchodech nebo přímo v sídle Nakladatelství Dona. Doporučená maloobchodní cena je 250 korun, stejně jako u prvního dílu.

Pro předplatitele regionálního Deníku máme další dobrou zprávu. Pokud si publikaci osobně koupíte v Českých Budějovicích v sídle Nakladatelství DONA v Komenského 37, dostanete dvacetiprocentní slevu, která platí i pro 1. díl. Stačí pouze uvést, že jste předplatiteli Deníku. Věříme, že jsme tím společně s Alenou Doležalovou udělali všem, kteří se rozhodli udělat změnu a jsou našimi předplatiteli, radost.