Členky krabičkového týmu Deníku připravují pokrmy podle kuchařky Aleny Doležalové Domácí krabičková dieta druhý měsíc. A některé již na sobě vidí pozitivní změny.Jana a Karel Tomáškovi z Velešína poslali po Velikonocích do redakce e-mail, který obsahuje dobrou zprávu. „Dnes je to přesně měsíc, co jsme začali s krabičkami. Po měsíci jsou už znát první změny: sundáme kalhoty bez rozepínání. A i když se to nemá říkat, váha ukazuje u mne o šest kilogramů méně a u manžela o pět méně. Ten o víkendech občas hřeší. Jinak nálada je výborná, s krabičkami jedeme dál, zatím nepřišla ani žádná krize v podobě chuti na sladkosti, což je u mne skoro zázrak," poznamenala Jana.

Hana Pelechová z Holubova vyzkoušela s krabičkami i výlet do Prahy a napsala nám, že i tuto dvoudenní absenci ve své kuchyni zvládla: „Něco jsem si vezla v krabičkách a večeře v restauraci byla výborná pečená zelenina (lilek, cuketa, paprika, rajče a kukuřice). Oběd jsme si naplánovali v hotelu vyhlášeného kuchaře Pohlreicha. Zvolili jsme telecí roládu s bramborovou kaší. Nedalo se odolat ani dezertu, ale ochutnala jsem jen kousek a stačilo to. A vůbec jsem neměla potřebu se zastavit u stánku s rychlým občerstvením, ani mě to, světe, div se, nelákalo. Ale mám velkou radost, vytáhla jsem ze skříně kalhoty, které mi už nějakou dobu nebyly, a začínám je mít přes nohy a zadek volnější. Taky jsem nevydržela a vlezla na váhu a minus tři kila, takže radost. Určitě potřebuji ještě víc, ale vím, že s krabičkami to zvládnu."

Velikonoční svátky zvládla i Zdeňka Jochmannová ze Zlivi. Ochutnala sice kousek velikonoční nádivky a i mazance, ale ostatním nástrahám odolala. I ona má pro všechny, které krabičkování zaujalo, dobrou zprávu: „K dnešnímu dni mám o pět centimetrů méně v pase, boky o sedm." Nedrží se úplně předepsaných jídelníčků, ale jsou jí velkou inspirací. A tak jeden recept od Zdeňky pro všechny: do zapékací mísy dáme lžičku oleje, nakrájíme syrové brambory na plátky, na to cibuli, pak kuřecí maso, které den předtím naložíme v jogurtu s grilovacím kořením. Končíme vrstvou brambor a dáme zapéct. Můžeme dodat trochu nastrouhaného netučného sýra. „Jsem ráda, že jsem se do týmu Deníku přihlásila," píše na závěr Zdeňka.

Do týmu se přihlásila i Vlasta Gregerová z Českých Budějovic, která potřebovala najít vhodnou stravu pro svého manžela diabetika. Napsala nám, že manžel byl na kontrole u své diabetoložky a chtěl radu, kdo by mu takzvaně ušil dietu na míru. „Měli jsme s sebou i naši krabičku a paní doktorka pravila, že nic lepšího nikdo pro nás neudělá, a usoudila, že je to prostě použitelné i k této nemoci. Takže jsme začali krabičkovat oba, moc nám chutná, je to skvělé. Ulevilo se hlavně mně, protože nemusím nic vymýšlet a hlavně počítat. Díky moc," uvedla Vlasta Gregerová, která se již těší na osobní setkání s ostatními členkami týmu.

Nastartujte změnu životního stylu

Pokud chceme něco na svém životě změnit, musíme to takzvaně prohnat hlavou, abychom byli úspěšní. Proto jsem navštívila v Českých Budějovicích Mgr. Markétu Masopustovou. Zabývá se poradenstvím v oblasti mezilidských vztahů a má zkušenosti i s tím, jak může nadváha, vzhled mnohdy zapříčinit nesoulad mezi partnery. Často, když se ptá po příčinách problému ve vztahu, slyší: „Protože jsem tlustá, tlustý!"

Podle Markéty Masopustové sami sebe mnohdy vedeme do slepé uličky větami typu: mám závislost na jídle, mám to geneticky dané. Je to, jako bychom si říkali: Se svou situací nemohu nic dělat. Spíš bychom měli přemýšlet, co nám v našich životech chybí, že se tak nutkavě potřebujeme jídlem utěšovat a uklidňovat. S jídlem se totiž zvyšuje naše pozitivní naladění a na tom má mnoho lidí téměř závislost.

„Při dietě nejde o rychlý úbytek na váze pomocí zázračných koktejlů, ale o pečlivě připravený start ke změně životního stylu, emocí a chování. Je vhodné volit dlouhodobější dietu, která dává čas na změnu nejen vám, ale i vašemu okolí. Určitě se najde pár lidí, kteří si o tom s vámi popovídají a budou vám hubnutí co nejvíce ulehčovat. Jestliže vás trápí samota a máte k lidem daleko, zapojte se do skupiny lidí s podobnými problémy. Skupinové působení pomáhá udržovat pevnou vůli a získáte také od ostatních pochvalu a uznání," dodává poradkyně.

Podle ní také je bytí člověka, jako bio-psycho-sociální bytosti, ovlivněno jeho náladou. Radost, humor a důvěra rozšiřují kontakt se světem. Melancholie, strach nebo hněv kontakt snižují a osamělost se těžko snáší se zdravím a pocitem štěstí. Výrazná obezita vede člověka k omezení společenských kontaktů, popřípadě k úplné samotě.

A rada na závěr? „Pro začátek hubnutí je důležité nalézt vhodný čas a motivaci. Ať je to pro vás cokoliv, nezapomeňte, že předpokladem je zásadní rozhodnutí. Nesmíte hubnout takzvaně natruc, protože ten důvod hned zítra pomine. Nesáhněte ani po zaručeně rychlé dietě, abyste za půl roku nemuseli řešit stejný problém. Správné je si říct: rozhodl jsem se, že nechci být někdo jiný, ale že chci konečně utvářet sám sebe. Těším se, až od dnešního rána začnu v sobě objevovat člověka, který nefuní, nevalí se při chůzi, ale který s lehkostí a úsměvem umí kráčet životem a i s nedokonalou figurou dokáže svůj život krásně rozehrát," řekla nám Markéta Masopustová.

A tak, milé krabičky a vy ostatní, kteří ještě váháte s rozhodnutím změnit své stravovací návyky směrem ke zdravějšímu způsobu života, nezapomeňte, že je tady krabičkový tým Deníku. Jeho členky vám mohou na společném e-mailu pomoct zvládat první kroky na cestě za vaší spokojeností a úsměvem. Stačí si sehnat knihu Domácí krabičková dieta z nakladatelství DONA a napsat na e-mail alena.pancerova@denik.cz a my vás rádi uvítáme mezi sebou. Na vaše dotazy může odpovídat i autorka knihy Alena Doležalová.