Kam přijedou, tam nadchnou. Bez přehánění platí tato slova o africké taneční skupině IYASA, která začíná své jubilejní, desáté turné po Česku. Ve středu 11. července v milevském amfiteátru otevře jeho jihočeskou část, během července a srpna se objeví ještě na dalších 13 místech celého kraje.

Devítičlenná skupina studentů umělecké školy z Bulawayo v Zimbabwe se v Česku zastaví během evropské šňůry vystoupení. Přiváží opět představení plná písní, tanců, rytmů a scén, inspirovaných africkou lidovou kulturou.

„Uchvátí svým spádem, provedením a bezprostředností. Jejich představení Streets of Africa  spojuje svět tradiční africké hudební a taneční kultury se současným životem na africké vesnici, ale i ve větších městech. Česko je pro ně vrchol turné, těší se, že je tu vstřícné publikum a milí lidé," řekl organizátor Miloslav Vokáč.

Soubor dorazí oproti poslednímu turné v lehce obměněné sestavě se dvěma novými mladými tanečníky. Do show zapojili tentokrát víc moderních prvků. Vokáče nejvíc baví, že dokážou při každém představení strhnout publikum a dát mu radost z tance, zpěvu a pohybu.

Jsou temperametní

„I když je člověk vidí podesáté, dostanou ho pokaždé. Mají ducha, kterého ze sebe Evropan nikdy nedokáže vyloudit, schopnost improvizovat a přizpůsobit se divákům, se kterými spolupracují," doplnil organizátor.

Jeho slova potvrzuje Hana Růžičková z velešínského kina, kde se IYASAobjeví již poněkolikáté. Oceňuje, že jejich program pobaví všechny generace. „Oni jsou strašně spontánní, to je úžasné, představení je pokaždé malinko jiné a vždy má příběh. Jsou temperamentní, příjemní, dávají do toho hodně improvizace," popsala Růžičková. Ve Velešíně chodí na Afričany  senioři i malé děti, jimž se hodně líbí bubny tanečníků.

Studenti a učitelé soukromé umělecké školy ze zimbabwského Bulawaya nalezli v minulých letech druhý domov v Jindřichově Hradci. Pobyt na jihu Čech považují za nejkrásnější část turné po Evropě. „V Hradci bydlí a cítí se zde jako doma. Každé jejich vystopupení má kouzlo, letos přijedou nově do Borovan a  ZOO Ohrada, kde bude africký večer," nastínil Miloslav Vokáč.

Místní z Borovan na Českobudějovicku, kde v těchto dnech vrcholí přípravy na víkendové Borůvkobraní, se  na Afričany těší. Alena Seberová z borovanské radnice je chtěla pozvat už loni, to ale tanečníci nedostali víza a nepřijeli.

Na zámcích i v zoo

„Viděla jsem je několikrát na jihočeských  náměstích a byli tak skvělí, že jsem navázala kontakt s pořadateli, aby je poznali lidé z Borovan. Jsem ráda, že jsme se do turné vmáčkli. Myslím, že i prostředí nádvoří a nově opraveného kláštera bude fajn," podotkla Alena Seberová.

Program skupiny má letos řadu zastávek. Zamíří do západních a severních Čech, rozezní mnohé sály kulturních domů, nádvoří hradů a zámků, zavítají na festivaly Prázdniny v Telči a dačickou Kostku cukru i do turistických center,  kempů a mezi děti na letní tábory. „Velmi svéráznou atmosféru mají show v zoologických zahradách, pro letošek to budou ZOO Jihlava, Ohrada Hluboká nad Vltavou a Plzeň," upřesnil Vokáč.

Za nejkrásnější vystoupení z celého turné označil to na „domovské scéně", třetím nádvoří jindřichohradeckého hradu a zámku, v pondělí 16. července. Kdo na IYASU zajde, připíše si navíc dobrý skutek: z peněz ze vstupného podpoří umělci rozvoj své školy v Bulawayu a umožní vzdělání několika africkým dětem.

Přehled vystoupení

11.7. Milevsko, amfiteátr
13.7. Velešín, kino
13.7 Hluboká, zoo Ohrada
15.7. Trhové Sviny, KD
16.7. Jindřichův Hradec, zámek
17.7. Č. Budějovice, náměstí, nádvoří radnice
18.7. Prachatice, parkány
19.7. Dačice, zámek
27.7. Červená Lhota, zámek
29.7. Landštejn
29.7. Chytrov u Studené
31.7. Zvůle, autokemp
31.7. Chlum u Třeboně, kemp
1.8. Borovany, klášter