„Oslovil mne pan ředitel Lukáš Průdek. Řekl mi, že chce v Jihočeském divadle založit centrum, které by se kromě inscenací věnovalo i dalším, převážně edukačním činnostem," říká Veronika Riedlbauchová s tím, že se vlastně jedná o její první stálé angažmá v divadle. Doposud pracovala na nezávislých projektech alternativní divadelní scény.

Ateliér 3D rozšířil čtyřsouborové Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Jeho název je zkratkou Divadlo – Divák – Dílna, čímž představuje hlavní náplň centra – specifické jevištní formy, edukační programy a workshopy

Veronika Riedlbauchová vede nový Ateliér 3D v Jihočeském divadle.

Pro ty, kteří nevědí, co si mají představit pod pojmem edukační programy, Veronika vysvětluje: „Slovo edukace vlastně znamená vzdělávání. V tomto smyslu to ale není přesné. Výstižnější by bylo slovo zážitek. Jedná se
o programy, které přibližují divadlo z jiného úhlu pohledu. Hlavně ale umožňují divákům všech věkových kategorií od dětí až po seniory si divadlo zakusit sami na sobě," vysvětluje umělecká šéfka Ateliéru 3D.

Dodává, že diváci si mohou například pod rukou režiséra vyzkoušet práci herce nebo si zazpívat pod taktovkou dirigenta. A mnozí jsou často překvapeni, že se sice jedná o nádhernou, ale také v mnoha případech velmi složitou činnost. Ateliér 3D navíc nepřipravuje jen pořady v budově Jihočeského divadla. Akce se konají i přímo v ulicích. A to milovníci Jihočeského divadla skutečně oceňují. „Jsou to happeningy
v ulicích, ale i představení, workshopy, dílny. Je důležité, aby si diváci mohli divadlo takříkajíc ohmatat," vysvětluje Veronika Riedlbauchová.

Jak potvrzuje ředitel divadla Lukáš Průdek, cílem Ateliéru 3D je vytvořit kulturní a vzdělávací platformu, jejímž „souborem" se stává divák. „Ateliér 3D formuje nové herní pole pro diváka od 3 do 99 let. Umožní mu nejen nahlédnout do divadelní kuchyně, ale především zažít divadlo jinak a na vlastní kůži," říká Lukáš Průdek.

Veronika Riedlbauchová spolupracovala už i s Malým divadlem v Českých Budějovicích. „Mým spolužákem byl jeho nynější umělecký šéf Petr Hašek. Takže jsme už spolu předtím spolupracovali na Dalskabátech hříšná ves, kde jsem k inscenaci dělala choreografii a hereckou techniku masky," prozrazuje Veronika.

Jak říká, vystudovala 
v Praze kromě Pedagogické fakulty UK obor režie na
DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla. Poté dva roky studovala fyzické herectví na Institut del Teatre ve španělské Barceloně. Tam také režírovala a hrála v řadě představení. Hlavně se ale věnuje režii. „Co se týká režie, nejvíce mě zajímají pohybové projekty – fyzické divadlo, moderní tanec nebo nový cirkus," vysvětluje Veronika s tím, že učí performerství na DAMU.

Veronika Riedlbauchová 
v současné době žije částečně v Českých Budějovicích a v Praze. „S Prahou samozřejmě neustále udržuji kontakt. Jednak tam učím, jednak mě teď čeká režie nového cirkusového projektu," říká Veronika, která se pracovně rozhodně nenudí. A co dělá, když má přece jen chvilku volného času? „Překvapilo, jak jsou České Budějovice krásné a že je tady řada zajímavých kulturních akcí. Navíc miluji sjíždění řeky z Vyššího Brodu do Zlaté Koruny," říká s úsměvem Veronika.