Na narozeninové akci se od 19 hodin představí třeba nejlepší zpěváci z Husy na provázku, část nového představení odtajní lidé z projektu La Putyka, směsi loutek, moderního tance a akrobacie. Publikum uvidí provazojezdce i žongléry, večerem všechny provede herec Jan Budař, který také zahraje s Eliščiným Bandem.

„Není to ples ve společenských oblecích, ale lidé by si mohli vzít něco extravagantního, co normálně nenosí,“ řekla ředitelka Baziliky Eva Čepičková.

Akrobati na šálách

Program obsáhne škálu od akrobacie a tance přes loutky až k hudbě. O tu se podělí Meteor, pět zpívajících herců z doprovodné kapely k projektu Perverze v Čechách režiséra Vladimíra Morávka, a Eliščin band v čele s Budařem, který usedne za piano. „Budějovice má rád. Svým stylem balancují mezi folkem a šansonem, dotýkají se jazzu i rocku,“ popsal dramaturg Jiří Grauer.

Akrobacii na šálách předvede duo s názvem Cirkus Mlejn, žonglérské techniky, fyzické divadlo i klasickou klaunérii zase skloubí Cirkus Garuda. Na kolech i židlích své kousky ukážou Provazojezdci Kaiserové, organizátoři slibují i překvapení na střeše a u vchodu. Program potrvá do půl jedné ráno, zahrnuje také tombolu.

Bazilika otevřela 4. listopadu 2005 a až do letoška se její tým staral i o klub Solnice. S tím bude po 31. prosinci konec. Hlavně z toho důvodu, že se dostala do mnohamilionových dluhů.

„Od příštího roku budeme provozovat jenom Baziliku, programová náplň se tím hodně změní. Zvolili jsme cestu, že budeme rozvíjet nové formy. Chceme se zaměřit na mladé lidi, kteří studují v Praze či Brně, vrací se pak do Budějovic a chtějí zažívat kulturu, kterou poznali na školách,“ nastínila Čepičková.

Programově se nová Bazilika opře o moderní tanec, experimentální divadlo, hudbu mnoha žánrů s důrazem na zahraničí, v plánu je třeba německá vokální kapela Bauchklang nebo Blixa Bargeld, lídr formace Einstürzende Neubauten. Akcí bude zhruba pět do měsíce.
„Po pětiletém tápání už víme, jak s tímto prostorem nakládat. A přáli bychom si, aby se lidé nebáli přijít na to, co neznají,“ shrnul dramaturg Jiří Grauer.