Devatenáctý ročník Blatenského festu, letos koncentrovaný do jediného dne, nabídne 16. června od 12 hodin poměrně pestrou směsici stylů. Kromě obligátních rockových kapel je v areálu bývalého zimního stadionu v plánu i výstup dýdžejů. S těmi koneckonců měli návštěvníci zkušenost už na loňském ročníku.

Úplnou novinkou bude rapová vsuvka. „O hip-hop se nám postará formace Prago Union. Její dva členové bývali součástí dnes už zaniklého, ale v 90. letech velmi populárního Chaozzu", potvrdil hlavní pořadatel Zdeněk Říha.

Vzhledem k tomu, že výstup pražských raperů je na programu kolem půlnoci, půjde o jeden z vrcholů festivalu. Tím prvním, a možná že i hlavním, bude ale Vltava v čele s Robertem Nebřenským, která po několikaleté pauze obnovila svoji činnost.

Nešlo by o plnohodnotný blatenský festival, kdyby na něm chyběl punkrock. Jí zde letos zastupuje nejen svitavský band s výmluvným názvem Čertůf punk, ale taky stálice žánru Plexis s frontmanem Petrem Hoškem. Trio představí i songy z nedávno vydaného (po mnohaletém tvůrčím útlumu) CD, které pojmenovalo nekompromisně Vohul to! Tohoto zvolání se během koncertu jistě přidrží i mezinárodní těleso Pipes and Pints, které svojí vrozenou říznost 'zjemňuje' angažováním dudáků.

„Tyhle kapely jsou vděčným objektem těšícím se zájmu mnoha lidí, hlavně těch mladších. I proto jsme si je vyžádali hned po roce," uvádí k znovunasazení téhle početné skupiny Říha. Ten se musel spolu s dalšími kolegy nedávno vyrovnat s nemilým zásahem vyšších sil. Na jaře totiž předčasně zemřela jedna z organizátorek open-air akcí a dobrá duše (nejen tohoto) festivalu Martina Žáková (# 41).

Bude přenos fotbalu

Další svízel by mohli někteří spatřovat v kolidování s jinými hudebními podniky. V nedalekém Písku se ten večer totiž koná koncert americké metalové ikony Fear Factory. S tímto problémem mají Blatenští už své zkušenosti – loňskému ročníku pro změnu konkurovala strakonická produkce Třech sester.

Největší 'odháněč' však tentokrát hrozí v podobě třetího – a z dnešního pohledu rozhodujícího – zápasu české reprezentace v základní skupině fotbalového Eura. A jak si pořadatelé poradí? Do areálu přivezou obří projekční plátno, kde promítnou přímý přenos utkání s Polskem.

Ale zpět k muzice. Do ranku zvaného 'dobří holubi se vracejí' lze započítat i vystoupení recesivního sborového orchestru Bambini má bratra, jenž se o zábavu staral už minule. To vše se odehraje na hlavním, pevném pódiu. V ten druhý se promění jako už poněkolikáté přívěs náklaďáku. Na něm se představí nejen některé regionální skupiny (Patheroye Roye, Lahar, Anča band a další), ale třeba i písničkář Záviš, který se jistě bude snažit zaútočit svým lechtivým 'pornofolkem' na bránice posluchačů.

Léta je samozřejmostí i doprovodný program, slibující plážový volejbal či stolní fotbálek, stejně jako možnost noclehu ve stanovém městečku přímo v areálu zdarma. Blatenský fest oficiálně startuje dnes v poledne, a to na obou pódiích současně.

JAKUB KÖHLBLASS
Autor je publicista