Hravá skladba by mohla být podtitulem výstavy Sladké Vánoce, kterou otevřelo dačické muzeum. Prostory jsou totiž plné čokolád v nejrůznějších formách.

Hořkosladký příběh je ovšem i naučný. „Návštěvník se dozví, kdy se čokoláda dostala od Aztéků do Evropy, i to, jak se rozšířilo používání kakaa. Máme tu i různé typy bonboniér s vysvětlením, odkud pocházejí,“ přibližuje ředitelka muzea Marie Kučerová.

Lidé do 6. ledna uvidí především obaly. Od známých firem Nestlé či Orion a dalších výrobků včetně kolekcí, které lze koupit v obchodě. A vedle nich vzácnosti pražského sběratele Stanislava Krámského. Ten nahromadil přes 100 000 obalů a nádobek na kakao.

„Od něj máme čokoládičky, které známe z našeho dětství, třeba studentskou pečeť nebo kofilu. Celou výstavu doplňuje vánoční výzdoba: stromečky, na kterých visí čokoládičky, i klasické betlémy,“ vyjmenovává Kučerová.

Snad každému, kdo vkročí do expozice, již zapůjčilo muzeum v Bruntále, se začnou sbíhat sliny. Pro ty navařili čokolády dačičtí cukrářští učni, inspirativní jsou i recepty, třeba na čokoládový dort. „Je nám úplně jasné, že když lidé přijdou, dostanou na to chuť. Máme pro ně i drobné čokoládičky,“ láká ředitelka.

Děti ze základní školy zase vyrobily papírovou koláž čokoládové komety i čokoládovou řeku. Sama Marie Kučerová bojuje s tím, aby sladkostem odolala. „Teď jsme tu měli dvě návštěvnice a hned říkaly: musíme si jít koupit čokoládu,“ uzavírá s úsměvem.