Dvorem, kde porůznu leží cihly, pneumatika, molitany i stará okna, zní akordeon. Mísí se čeština s angličtinou i francouzštinou. Herečka Kateřina Šobáňová v modrých rukavicích stěhuje s kolegyní stůl. O čtvrtečním odpoledni se v sídle Divadla Continuo v Malovicích na Prachaticku vše připravuje na víkendový festival a na blížící se přestavbu Švestkového dvora. Její náklady činí 28 milionů korun, přičemž 85 procent peněz jde z EU. Vznikne nový sál, ateliéry i dílny, hotovo bude v červnu 2015.

Šéf Divadla Continuo Pavel Štourač je si vědom, že jde o veřejné peníze. Bude se snažit, aby se investice proměnila v něco, co bude sloužit jak divadlu, tak místním.

„Radost, kterou zažíváme, se mísí s vědomím závazku, který společně s penězi přijímáme. Peníze a jejich investice do jakýchkoli hmotných věcí nejsou sami o sobě hodnotou, pokud tím nevzniká zároveň něco, co slouží smysluplné činnosti. Cílem proto není oprava a stavba nového domu, ten je jen skořápkou. To důležité a podstatné je program, aktivita, kterou dům umožní,“ řekl Pavel Štourač, zakladatel divadla a jeho šéf.

Divadlo Continuo postaví za 28 milionů korun ve svém sídle v Malovicích na Prachaticku nový multifunkční sál a přestaví celý statek, který má název Švestkový dvůr.Ačkoli stodola se začíná rozpadat, divadelníci se řídí  heslem: co se dá zachránit, zachráníme. Záleží jim na tom, aby peníze nezabily ducha místa. Opraví všechny historické budovy hospodářské usedlosti. Architektonické řešení, které navrhli členové divadla, počítá s tím, že se použije veškerý původní materiál, který půjde zachránit.

Stavět se bude ze dřeva, skla a kovu; divadelní sál je navržen jako moderní dřevostavba s otevřeným krovem, vnitřní dvůr jako divadelní prostor s pavlačemi, patrovými ochozy pro diváky. „Snažíme se, aby peníze nezahubily ducha,  kterého zde cítíme a vnímáme a ze kterého jsme žili. Aby zůstal co nejvíc zachovaný genius loci statku,“ řekl Pavel Štourač.

Nový sál pro 250 diváků je navržen jako proměnlivý dřevěný prostor, který splyne se starými omítkami. Podle šéfa divadla žádná hypermoderní záležitost, ale ani pokus o rustikální architekturu.

V číslechNová stavba
Náklady    28 milionů Kč
Hotovo    léto 2015

Nový sál
rozměr    12 x 18 metrů
výška     10 metrů
místa      250

Divadlo Continuo
1992     vznik souboru
10        počet členů
17        letních představení
25        her vzniklo v Malovicích
60%    finanční soběstačnost

První proměnu Švestkového dvora navrhl architekt Martin Rajniš, nakonec se ale členové divadla rozhodli pro vlastní vizi. Technické řešení má na starosti Ateliér Nolimat z Českých Budějovic.

Herci se na nové sídlo těší a zároveň se trochu bojí. Pro Kateřinu Šobáňovou je důležité zachovat esenci místa, byť vnímá, že opravené sídlo nabídne víc možností. „Pavel (Štourač – pozn. red.) mi jednou řekl moc hezkou věc: neboj, Kačí, když někdo přijede po rekonstrukci na Švestkový dvůr, řekne: hele, měli byste si to opravit. Doufám, že to tak bude,“ popsala herečka.

Po víkendu začne demolice. Podle Víta Krajčoviče, projektového manažera Divadla Continuo, padnou asi dvě třetiny statku, především krovy. Stavět se začne na podzim, první sítě, některé jsou 50 let staré. Potom voda, odpady, elektřina a topení. Nový prostor bude mít půdorys klasického jihočeského statku se severním a jižním křídlem,  na západě s velkou stodolou. „Ta současná, nízká, stará, i když milovaná, ustoupí té větší, která bude celá ze dřeva
a vevnitř vznikne divadelní sál,“ popsal Pavel Štourač.

Divadlo Continuo postaví za 28 milionů korun ve svém sídle v Malovicích na Prachaticku nový multifunkční sál a přestaví celý statek, který má název Švestkový dvůr.V původních křídlech vyroste zázemí divadla: ateliéry, dílny, kuchyně, klub, kanceláře a sociání vybavení; podkroví zaberou ateliéry pro dětské dílny, výrobu kostýmů, masek. Deset členů divadla bude ale nadále žít v maringotkách, jež na vlastní náklady pomalu proměňují.

„Chceme vytvořit centrum, které bude sloužit nejenom nám, ale i lidem, které sem zveme. Místo, kde budeme vytvářet inscenace, zázemí letních projektů, ale bude sloužit i pro pedagogiku, programy pro děti, kulturní akce, dílny, semináře a komunitní aktivity,“ řekl Pavel Štourač.

Jako vstupné buchty

Vztah místních k hercům se od roku 1995, kdy do Malovic přišli, proměnil. Mizí pohled, že se do vesnice přistěhovali cizáci. Jako vstupné dnes herci od místních rádi přijmou pekáč buchet, husu nebo plato vajec. V mnoha případech se členové divadla také inspirovali příběhy a ději z Malovicka, snaží se pochopit, v jaké krajině žijí. Podle Pavla Štourače jsou k nim dnes vesničané velice přející. Starostka obce Martina Bednářová s ním souhlasí.

Divadlo Continuo postaví za 28 milionů korun ve svém sídle v Malovicích na Prachaticku nový multifunkční sál a přestaví celý statek, který má název Švestkový dvůr. Na snímku šéf Divadla Continuo Pavel Štourač a starostka Malovic Martina Bednářová.

„Divadlo Continuo je jedinou perlou Malovic. Toto 'naše' divadlo má věhlas a lidé většinou neví, že jsou z takové malé vesničky. My se tím můžeme pyšnit. Jsem ráda, že statek bude sloužit nejenom divadlu, ale životu Malovic a okolí, protože i vesnice by měla být pokroková, žít a vzkvétat,“ řekla starostka.

Divadlo Continuo, jež herci založili v roce 1992 na DAMU, má dnes deset členů, kteří pocházejí z Česka, Itálie a Uruguaye. Na repertoáru mají nyní šest inscenací. Většinu peněz si vydělají hraním, finančně jsou soběstační ze šedesáti procent. Hodně se proslavili projektem Kratochvílení, který dělali na zámku Kratochvíle.