Proletět se na dělové kouli jako Baron Prášil se může kdokoli z publika na festivalu Anifilm. Ten začíná 3. května v Třeboni a jako novinku nabídne možnost vyzkoušet si na vlastní kůži filmové triky světové legendy Karla Zemana. Mezinárodní přehlídka totiž představí Muzeum Karla Zemana, které otevře v září u Karlova mostu.

„Dcera režiséra Ludmila Zemanová zahájí ochutnávku triků v Třeboni na zámku," oznámila mluvčí Anifilmu Gabriela Zajícová.

Co publikum čeká? Stačí, když si divák vezme obyčejný fotoaparát, mobil nebo kameru, a pak se třeba proletí na dělové kouli jako ve filmu Baron Prášil nebo vyšplhá po růži na věž třeboňského zámku jako Magda Vašáryová ve snímku Na kometě.

„Dále mohou lidé otevřít stavidla, dát volný průchod fantazii a pustit povodeň na nádvoří zámku, nechat se filmově prostřelit nebo se stát obrem nebo trpaslíkem, což je hra s perspektivou, kterou Zeman používal v podstatě ve všech filmech včetně Cesty do pravěku nebo Vynálezu zkázy," upřesnil za nové muzeum Ondřej Beránek.

Anifilm potrvá v Třeboni do 8. května. Připomene Zdeňka Milera a jeho Krtka, přinese loňské trháky jako Auta 2 nebo Alois Nebel, animované horory i oscarové tituly. Kukyho na Anifilmu přiblíží Jan Svěrák, ukázku z filmu Čtyřlístek doveze režisér Michal Žabka. K tradici patří dílny animace i projekce na rybníce Svět.