Ačkoli mnoha pořadatelům festivalů schází peníze, což program některých akcí odráží, stejně na jihu v létě zazpívají Kryštof, Čechomor, Garanča, Anna Klamo nebo syn Boba Marleyho.

Krize nejvíc zasáhla bluegrassové Jamboree ve Strakonicích. Letos je zrušené. Bylo ztrátové, diváků málo a město zkrátilo rozpočet kulturního střediska o dva miliony.

„Měli jsme zájem přinášet renomované hosty a návštěvnost klesala. Náklady jsou pro lidi drahé: leckdo řekne, že jednu hvězdu by rád viděl, ale nepojede takovou dálku, když všichni ostatní budou hrát ve vedlejším městě. Festivalů je hodně," řekl dramaturg Jamboree Petr Kuklík. Festival ale hledá nové sídlo, ve hře jsou čtyři města, dvě jihočeská.

Hned tři akce zasáhlo, že nezískaly grant z ministerstva kultury: Stodolu, Bohemia Jazz Fest (BJF) a překvapivě MHF v Českém Krumlově, který dosud dotaci dostával. Letos marně žádal o pět milionů, což se projeví v programu.

Krumlovský MHF zahájí 19. července mezzosopranistka Elīna Garanča.

„V pondělí 20. května máme poradu, tam přijmeme první opatření. Mrzí mě to, ale přičítám to systému, podle kterého se peníze rozdělují, a komisi, která nerozumí tomu, co obnáší festival se zvučnými jmény," prohlásil Jaromír Boháč, ředitel MHF, který zahájí lotyšská mezzosopranistka Elina Garančová, přijede Čechomor i Wihanovo kvarteto.

Změny ohlásila také Stodola Michala Tučného, která o peníze z MK žádala poprvé. Zrušená je páteční soutěž skupin, podle organizátorky Gabriely Novotné diváky nezajímala. Místo toho zahrají Zelenáči 
a Tomáš Linka s kapelou.

„Šetříme, kde se dá. Už nechci dělat festival na riziko, protože jednou dopadl kvůli počasí katastrofálně. Byla to trpká zkušenost. Krize má vliv, lidé jezdí předzásobení jídlem, rozmýšlí si každou korunu," popsala Novotná, která zve na Žlutého psa a Ivana Mládka.

Ivan Mládek patří k tahákům festivalu Stodola Michala Tučného v Hošticích.O velký festival zchudly České Budějovice. Tradičně zde vrcholil Bohemia Jazz Fest. Jenže letos ho kytarista Rudy Linka na jihu uspořádá jen v Táboře a Prachaticích.  „Nemá to nic společného s tím, že bychom neměli rádi Budějovice, ale od města jsme nedostali podporu, tak tu nemůžeme zůstat," říká Anna Linka.

Radnice ale vidí situaci jinak: Linka špatně vyúčtoval dotaci a dluží městu 170 000 korun. Přesto na BJF v Prachaticích zahraje jeden z nejlepších kytaristů světa, Ralph Towner, který natočil přes 30 alb, hrál 
s Keithem Jarrettem i Weather Report. Američané dokonce dopravili na Měsíc kazetu s jeho skladbami a pojmenovali po nich dva krátery.

I v době krize však festivaly mohutní. Nejvíc Hrady.CZ. Na Rožmberk přijede špička českého popu a rocku, Kryštof, Tomáš Klus, Nightwork, Mňága i Monkey Business. O dotaci MK přitom ani nežádá.

Jednou z hvězd festivalu Třeboňská nocturna bude zpěvačka Monika Absolonová.„Náš festival má vzestupnou tendenci. Nabízíme divákům něco jiného než ostatní, hrady, atraktivní prostředí, roli hraje i lidovější vstupné. S Kryštofem a Tomášem Klusem jsme 
v přátelských vztazích, rádi se k nám vrací a vnímají nás jako rodinný domovský festival," řekl dramaturg Viktor Souček.

Klus přijede i 16. srpna do Třeboně. Stejně jako v případě koncertu Nezmarů s rozhlasovým bigbandem půjde o pokračování Okolo Třeboně. Kromě Kluse to na jihu v létě dvakrát rozbalí Buty: na Footfestu v Želči, jenž nabízí i No Name či Arakain, a v Třeboni. Na zámeckém nádvoří odehrají tříhodinový koncert na přání diváků.

Na Mighty Sounds do Tábora dorazí i syn Boba Marleyho.„Před šesti lety jsem byl na dovolené v Třeboni a moc se mi tam líbilo. Zahrajeme takzvaný juke box, máme 110 písniček, mělo by to být pro lidi zábavné, že si vyberou ty, které mají rádi," nastínil bubeník  Richard Kroczek.

Rozrůstá se i Mighty Sounds v Táboře, zaměřený na ska a reggae. Ten zdobí Suicidal Tendencies, průkopníci hardcore, či Ky-Mani Marley, syn samotného Boba Marleyho. „Díky obrovskému zájmu kapel z celého světa a naší touze představit co nejvíce kvalitních interpretů přibude čtvrté pódium pro kapely," zmínill organizátor Jakub Siňor.