Její televizní premiéru vidělo na Vánoce 2006 přes 2,5 milionu lidí. Pokračování filmové pohádky Anděl Páně 2, jež se letos natáčelo i v Českém Krumlově, bude mít jihočeskou předpremiéru v neděli 27. listopadu v českobudějovickém multikině CineStar, které již spustilo předprodej vstupenek. „Je to film, který potřebujeme: zastavit se, trošku pohladit a pofoukat nejenom malí, ale i my velcí,“ říká manažerka CineStaru Svatava Kopečková.

Anděl Páně má v novodobé historii českých filmových pohádek výjimečné postavení. Jaký vztah k němu máte vy?
Pamatuju si, jak před deseti lety, někdy na konci listopadu, přijel režisér Jirka Strach, že se bude uvádět do kin tento film, který byl původně určen pro televizi. Byl z toho trošku rozpačitý – on je takový pochybující, což je na něm nesmírně sympatické. Jirka byl velmi zvědav, jak bude film v Budějovicích úspěšný, protože věděl, že v našem regionu jsou úspěšné především české filmy.

A jak byl úspěšný?
Byli jsme překvapeni. Já jsem filmu moc fandila: česká pohádková komedie, navíc zimní – zimních pohádkových příběhů máme málo. A protože se trefil do vkusu publika, chodily celé rodiny. A byť měl tenkrát minimální propagaci, rozkecalo se to a film byl v kinech velmi, velmi úspěšný.

Předpokládám, že i proto připravujete na 27. listopad Dětskou neděli ve velkém stylu.
Přesně tak. Já k tomu mám ještě osobní vztah, protože jsem měla možnost se v únoru podívat na natáčení Anděla Páně 2 v Českém Krumlově a byl to velký zážitek. Hlavně před štábem klobouk dolů: je ukrutná práce dát film dohromady, navíc únor není zrovna měsíc, kdy by člověk rád trávil čas v krumlovských uličkách. A i proto jsem si řekla, že na Dětskou neděli 27. listopadu, první adventní, uděláme velkou akci.

V Českém Krumlově režisér Jiří Strach točí pohádku Anděl Páně 2.Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Jak ji pojmete?
V obchodním centru Čtyři Dvory bude dětská adventní neděle. Tvůrčí dílny a aktivity s andělskou tématikou. Navíc před pokladnami vznikne andělská létací dráha, kdy animátoři z Lipna zavěsí na sloupy lanovou dráhu a budeme tam vozit děti. A aby se jim lépe létalo, vyrobí si ještě křidélka. Velmi se těším, už jsme měli zatěžkávací zkoušku, dráha unese i dospěláka a vypadá krásně. To bude přístupné všem, kdo přijdou do obchodního centra, zdarma. Na toho, kdo půjde na film, čekají v našem foyer další dílny, budou se dělat andělíčci, malovat přáníčka. Představuji si to celé jako hezké zahájení adventu, protože nad námi bude bdít Anděl Páně.

Přijedou i herci?
Nevyjde to 27. listopadu, ale přijedou. Navíc se film natáčel v Krumlově a Jirka Strach přislíbil, že určitě přijede na jih s delegací.

Jaké dojmy máte z ukázek?
Jak říká Jirka Strach, chytré katolické fórky pro dospělé jsou jemné, milé a budou se bavit i děti. Já se na film moc těším, navíc z ukázek sálá krumlovská atmosféra. Je to film, který potřebujeme: zastavit se, trošku pohladit a pofoukat nejenom malí, ale i my velcí. Naladit se od spěchu a shonu na Vánoce.

Svatava Kopečková, manažerka českobudějovického multikina CineStar.Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekJak úspěšné jsou Dětské neděle, což je váš nápad?
Pro multikino je to důležitá aktivita a mám velikánskou radost, že diváci jsou spokojeni. Je to 12 Dětských nedělí do roka, jdu cestou tvůrčích dílen, aby se děti něco naučily a něco prožily.

Platí úměra, že Dětská neděle rovná se nabitý sál?
Ano, dva sály, v každém 300 míst. Ale nemůžeme paušalizovat. Třeba Tajný život mazlíčků, srpnová Dětská neděle, tam bylo opravdu 600 rodičů s dětmi. Ale pak přišel titul, který byl slabší, navíc venku bylo krásné počasí, a měli jsme na jednom sále deset lidí a v dalším šestnáct.

Nedávno jste o hodinu rozšířili promítací dobu. Udělali jste dobře?
Ano. Začali jsme 6. října a o víkendech je efekt jasný: jako když mávnete kouzelným proutkem a v 11 hodin náhle přijde padesát, šedesát lidí. Mohu dát o pět představení navíc, jsme velmi spokojeni a je vidět, že diváci to přivítali. Nemluvě o podzimních prázdninách, kdy už ve čtvrt na jedenáct stálo u pokladny padesát lidí. To bylo až neuvěřitelné.

Anděl Páně 2 v CineStaru: Předpremiéra• neděle 27. listopad, dvě promítání ve 14.30 a 15.30
• akce Dětská neděle začíná ve 13 hodin
• vstupné 185 korun