Osobnosti spojené s festivalem o životním prostředí Ekofilm bojkotují letošní ročník této mezinárodní přehlídky. Ta se posledních 15 let zabydlela v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Letos ji ale ministerstvo životního prostředí (MŽP) přesunulo do Ostravy, kde se uskuteční od 6. do 9. prosince v Ostravě, s jiným organizátorem a v jiném termínu.

Filmaři protestují proti zmanipulovanému výběrovému řízení. Ministra životního prostředí Tomáše Chalupu vyzvali k nápravě. Pořadatelka ostravského Ekofilmu Marcela Mrózková Heříková ale věří, že se podaří uspořádat plnohodnotný festival pro širokou i odbornou veřejnost.

Signatářka výzvy Olga Sommerová odmítla funkci prezidentky ostravského festivalu. „Autoritativní způsob rozhodnutí, manažersky nezvládnuté výběrové řízení a pozdní termín jeho vyhlášení vyvolává pochybnosti o skutečném důvodu, proč byl zlikvidován mezinárodní festival v Českém Krumlově, navazující na zájem studentské komunity Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích," píše se ve výzvě.

Podepsalo ji osm desítek filmařů, bývalých členů porot a sympatizantů. Absurdní je podle nich organizovat v Ostravě s malým odstupem dva environmentální festivaly Tur Film a Ekofilm.

Vítězem výběrového řízení, které organizovalo MŽP, je ostravské sdružení Perseus, jehož ředitelka je i šéfkou firmy Fabex Media. Ta také pode Sommerové pořádá druhý z festivalů ekologických filmů Tur Film. Nový organizátor Ekofilmu prý dokumentaristy vyzváni, aby snímky, které přihlásili na Tour film, přihlásili i na Ekofilm.

Marcela Mrózková Heříková odmítla, že by výběrové řízení bylo zmanipulované. „Viděli jsme výzvu, přihlásili se a netušili, že můžeme uspět," reagovala. Konkurenci ve svém vlastní přehlídce Tur Film nevidí. „Jde o malý festival pro školy. Vznikl pět let poté, co Ekofilm opustil Ostravu, kde kdysi dávno vznikl," doplnila. Ani v tom, že se na Ekofilm přihlásily některé filmy figurující na Tur Filmu nevidí problém. „Je přece běžné, že se filmy hlásí hned na několik festivalů. To není nic nezákonného ani nemorálního. Prostě jsme oslovili všechny filmaře, které máme v databázi," uvedla.

Podle Sommerové je pověst 38. ročníku Ekofilmu ohrožena. Plnohodnotný filmový festival mezinárodního významu nelze dle jejích slov zorganizovat během dvou měsíců. „Tři týdny před zahájením nemá na webových stránkách statut ani jasné podmínky soutěže," dodala.

Podle jejího osobního názoru se ministerstvo snaží zpřetrhat tradice a vazby spojené se Stranou zelených, která ministerstvo kdysi vedla. Sommerová usiluje o to, aby ministr Chalupa umožnil v příštím roce návrat k tradici Ekofilmu v obvyklém termínu v Českých Budějovicích a Českém Krumlově.